x

Højderygstien – en oplevelsessti åbner

Pressemeddelelse 17. marts 2016

Palmesøndag den 20. marts åbner syv km vandresti på ”ryggen” af Odsherred. Projektet er en del af Realdanias kampagne Stedet Tæller.

Efter flere års indsats kan Højderygstien fra Veddinge over Høve til Dutterhøje nu åbnes for publikum.

Stien er en vigtig del af Geopark Odsherred. Visionen er at skabe en sammenhængende vandresti gennem Odsherred – fra Sanddobberne i syd til Lumsås i nord. Strækningen mellem Veddinge og Dutterhøje er altså blot en etape i  det der i fremtiden skal blive til ”geoparkens rygrad”.

Indvielse søndag den 20. marts.

Åbningen af stien markeres den 20. marts ved Esterhøj i Høve. Borgmester Thomas Adelskov, formanden for Geopark Odsherred, Michael Kristiansen og Karen Skou, projektchef i Realdania klipper snoren over, og derefter er der mulighed for en fælles tur på strækningen fra Esterhøj til shelterpladsen i Veddinge, hvor man blandt andet kan opleve den nyopførte halve gravhøj, der skal give indblik i, hvordan bronzealderens gravhøje er opbygget.

Undervejs på turen kommer man over Brendeshøj, der er det næsthøjeste punkt i Odsherred. Herfra er der en fabelagtig udsigt over Sejerø Bugt og Lammefjorden. I det hele taget binder Højderygstien undervejs nogle af Odsherreds mest imponerende gravhøje sammen: Dutterhøje, Maglehøj, Esterhøj (og Ole Olsens grav) samt Brendeshøj.

Betonsten viser vej

Normalt har vandrestier små stolper med skilte, der viser den gående vej, men det gælder ikke Højderygstien. For ikke at forstyrre landskabet unødvendigt, har man i stedet valgt at nedlægge særlige betonsten i underlaget for at skabe en genkendelighed for vejvisningen på Højderygstien. Disse sten er også brugt til at forbedre trappen op til Esterhøj.
Undervejs på stien er der opsat infotavler, som formidler landskabet og den kulturhistorie, der knytter sig til de enkelte lokaliteter.

Kl. 14 – men man kan ”tyvstarte”

Den officielle indvielse foregår kl. 14.   Når snoren er klippet går turen mod Veddinge, hvor den ”nye” gravhøj er opsat. Folkene bag Geokids-projektet venter med lidt mundgodt og aktiviteter – og så er der naturligvis mulighed for at se de knap 1200 geokidsmasker, som allerede er opsat på shelterpladsen.

Man kan så vælge at gå tilbage til Høve, men der er også mulighed for bustransport.

Hvis man gerne vil opleve hele det østlige forløb fra Dutterhøje til Høve, så er der mulighed for at ”tyvstarte” kl. 12, hvor busser sørger for transport fra Høve til Dutterhøje.  Jørgen Stoltz og Arne Jørgensen  står klar til at guide på den ca. 4 km ture tilbage mod Høve. Bussen kører igen fra Høve kl. 12.45, hvor der er mulighed for at blive transporteret til Maglehøj og går resten af turen på ca. 2 km tilbage til Høve. 

Man kan dukke op i Høve allerede fra kl. 13. Her sørger Høve Bylaug for et let traktement, så energidepoterne er klar til den 3 km tur mellem Høve og Veddinge.

Højderygstien er kommet til verden i et samarbejde mellem Odsherred kommune, lodsejere, Geopark Odsherred – og med økonomisk støtte fra Realdania – kampagnen, ”Stedet tæller”.