Arkitekturens Dag
Kom med ud i naturen på Arkitekturens Dag, mandag den 4. oktober. Temaet i år er 'nye forbindelser til natur', og derfor guider vi dig her til udvalgte steder og projekter i hele landet, hvor det byggede kan være anledningen til at komme ud og opleve det grønne.
Arkitekturens Dag sætter hvert år på den første mandag i oktober et særligt fokus på arkitekturens betydning for samfundet og vores liv, og byder offentligheden indenfor - og udenfor - til en lang række arrangementer.
Trods stigende urbanisering og storbyens mange tilbud er naturen i høj kurs. Både den rå og uspolerede såvel som den mere kontrollerede bynatur. I anledning af Arkitekturens Dag har vi samlet et udvalg af projekter, vi har støttet, og hvor du kan opleve arkitektur og bebyggelse, som skaber en særlig forbindelse til naturen. Læs mere om de enkelte projekter nær dig. Du kan også finde yderligere inspiration i vores app.Arkitekturens Dag er arrangeret af Arkitektforeningen. Læs mere om arkitekturens dag og de mange arrangementer på Arkitekturens Dag 2021 – nye forbindelser til natur.
Mere inspiration?
På smutturen kan du se en liste over 50 unikke steder i den danske natur.
Tag med på tur
Det Blå Rum
Det Blå Rum er udviklet ud fra et lokalt ønske om at udnytte byens mest attraktive sø til glæde for både unge og ældre, nybegyndere og erfarne, der ønsker at være aktive i naturen.
Filsø elipsen
Naturelskere og fuglekiggere bør lægge vejen forbi den genskabte sø Filsø i Vestjylland. Her er en unik cirkulær bro, formet som en smuk elipse, der løfter hele oplevelsen af områdets magiske landskab. Broen skal være med til at skabe gode rammer for dyreliv og naturoplevelser.
Kalø Slotsruin
Kalø Slotsruin har fået et løft, der betyder, at de besøgende blandt andet har fået mulighed for at nyde landskabet og naturen fra tårnets top.
Nationalparkcenter Thy
Oplev den fantastiske natur i Danmarks største vildmark i Thy. Nationalparken spænder over et areal på hele 244 kvadratkilometer, og er et område, der rummer store natur- og kulturhistoriske værdier.
Naturrum Kirstinelyst
Randbøl Hede har fået sit eget levende oplevelsescenter, hvor besøgende kan blive klogere på heden og dens historie. Bygningen er opført med vægge og tag af lyngtørv. Åbne glaspartier og glasskydedøre åbner landskabet for Kirstinelysts besøgende og ophæver fornemmelsen af at være inde eller ude.
Solnedgangspladsen i Gammel Skagen
Gammel Skagen er berømt for sit enestående kulturmiljø med store arkitektoniske og landskabelige værdier, der over tid har udviklet sig til ferieby omkring det oprindelige fiskersamfund. Det er også her, at man i mange år er taget ud til Solnedgangspladsen for at nyde synet af solen, der går ned over Vesterhavet.
Solnedgangspladsen i Gammel SkagenTroldhedestien
En nedlagt jernbanestrækning er blevet omdannet til en rekreativ stiforbindelse med sheltere og opholdsrum, der forbinder byen og den gamle Dybvadbro Station.
TroldhedestiensØnæs, Viborg
Oplev Søndersø i Viborg, der er blevet omdannet til et nyskabende, rekreativt parkområde.
Vestvolden
Oplev Københavns Befæstning, der giver borgere og besøgende unikke oplevelser af kulturarv, landskab og friluftsliv både til lands og til vands. Her har man rig lejlighed til at nyde Vestvoldens og Vestegnens smukke natur, såvel som alle befæstningens restaurerede anlæg og broer på Vestvolden.
VestvoldenHøjderygstien i Geopark Odsherred
Arven fra seneste istid er synlig overalt i Odsherred, hvor landskabet rummer store rekreative værdier. Med etableringen af en højderygsti er områdets stedbundne potentialer – istidslandskabet og fortidsminderne - blevet tilgængelige og synliggjort.
Højderygstien i Geopark OdsherredMarielyst Torv
Nutidens Marielyst har et centrum dér, hvor de første badehoteller opstod for mere end 100 år siden, og hvor hovedvejen fra Nykøbing Falster når stranden. Også stiforbindelsen mellem by og strand, Strandstrøget, er blevet opgraderet gennem en videreførelse af torvets egetræsplanker.Hammersholm Helleristningsfelt
Gå på opdagelse efter fortidsminderne i Nordbornholms mange helleristninger omkring Hammersholm. Stiforbindelser og udsigtsplatforme skaber adgang til et helt særligt sted i Danmark. Området byder yderligere på storslåede udsigter, små nedlagte stenbrud og rig natur.
Hammersholm Helleristningsfelt
Promenade i Allinge
En 500 meter lang promenade forbinder Allinge med havet og giver borgere, turister og Folkemøde-gæster en bedre adgang til Bornholms spektakulære klippekyst. Den løber på kanten af de åbne pladser og tilpasser sig i klippernes formationer og danner nicher til ophold og leg. Visionen er at forbinde klipperne og havet til byen, hvor der er etableret terrasser og ramper, som skaber adgang til vandet.Vang Granitbrud
Indtil 1996 brød store maskiner granit, i Vang Granitbrud, på Bornholm. I dag er det dramatiske landskab iscenesat til oplevelser som klatring, fugleobservation, cykling og storslåede ture midt i industriens kulturspor.