x

Stregerne for nyt isfjordscenter skal slås

Pressemeddelelse 18. september 2015

En række europæiske og et japansk arkitektteam skal nu komme med deres bud på et nyt isfjordscenter ved Ilulissat i Grønland.

Det er teams fra Island, Danmark, Japan, Tyskland, Norge og Grønland, der skal i gang med at tænke de arkitektoniske visioner for et nyt mødested og formidlingscenter ved Ilulissat og isfjorden. Centret i det helt unikke område, der er optaget på UNESCO’s liste over verdensarv, opføres i et samarbejde mellem Qaasuitsup Kommune, Grønlands Selvstyre og Realdania.

De seks teams, der skal komme med bud på centret, er:

  • Arkís, Island
  • Dorte Mandrup Arkitekter/Avannaa/Kristine Jensen, Danmark/Grønland
  • Kengo Kuma and Associates, Japan
  • Rintala Eggertsson Architects, Norge
  • Snøhetta, Norge
  • Studio Other Spaces v. Olafur Eliasson og Sebastian Behmann, Tyskland

I oktober måned besøger de seks teams Ilulissat og byggegrunden, så de er klædt godt på til at løse opgaven. Den endelige vinder af arkitektkonkurrencen vil efter planen blive offentliggjort i juni 2016.

Borgmester i Qaasuitsup Kommune, Ole Dorph, siger:
”Vi glæder os over den store interesse for at være med til at skabe det isfjordscenter, som skal gøre Ilulissat og Diskobugten til en endnu større attraktion end i dag – og dermed understøtte den ønskede vækst i turismen.”

Minister for Erhverv, Arbejdsmarked, Handel og Udenrigsanliggender i Grønland, Vittus Qujaukitsoq:
”Isfjordscentret er det første af en stribe visitorcentre, som vil være en hjørnesten i den nye turismestrategi, som Naalakkersuisut fremlægger til efteråret. Og derfor er det jo også rigtig spændende, at vi nu er kommet så langt, at en række teams skal til at arbejde med, hvordan de fysiske rammer for centret helt konkret kan se ud.”

 Adm. direktør i Realdania, Jesper Nygård:
”Det er nogle virkelig stærke navne, der skal nu komme med deres bud på, hvordan man kan placere et besøgs- og formidlingscenter lige ved isfjorden. Det er et fuldstændigt unikt sted, og centret skal skabes med meget stor respekt for den natur og de omgivelser, som bygningen skal ligge i.”

Om isfjordscentret
Isfjorden Kangia er optaget på UNESCO’s liste over verdensarv, og det forventes at isfjordscentret vil tilføre verdensarvsområdet yderligere værdi, samtidig med, at det blive en spændende og attraktiv arbejdsplads i området. Det vurderes, at centret rummer stort potentiale for isfjorden og Ilulissat som turistdestination med et estimeret besøgstal på 17.000 gæster årligt.

Det nye ankomst- og formidlingssted skal fungere som mødested for både lokale beboere og for de internationale klimaforskere, statsledere og andre, der jævnligt besøger Ilulissat. Centret bliver placeret i landskabet mellem byen og isfjorden – et spektakulært sted, hvor verdens klimaforandringer sætter sine tydelige spor. Centret skal formidle stedets historie, udvikling og betydning – og bl.a. fortælle historien om klimaforandringernes betydning. Ud over selve Isfjordscentret skal der etableres en ny gangforbindelse, så man kan bevæge sig mellem byen og centret. 

Der lægges op til en bygning af en beskeden størrelse opført i respekt og samspil med naturen på stedet. Samtidig er målet at skabe en bygning, hvor arkitektur og udstilling i verdensklasse understøtter Ilulissat som turistattraktion.