Den høje, slanke bygning på Jarmers Plads 2 er mere end bare en bygning. Den er et af de første moderne kontorhuse i Danmark og tilmed et fornemt et af slagsen med raffinerede materialer som marmor, bronze og messing. Men den er også fortællingen om Københavns udvikling, realkredittens opståen og stiftelsen af Realdania.
Huset er disponeret med et højhus i ni etager indrettet som kontorhus, der danner væg mod den trafikerede boulevard, og en lavere bygning med direktionskontorer, kantine og repræsentative lokaler mod Ørstedsparken.
Mal med RealdaniaVi har samlet 12 af vores projekter Tryk på billedet, og download billedet af |
|
Stormomsust plads
Bygningen blev opført i 1956-59 af og til Østifternes Kreditforening, hvis tidligere ejendom på Jarmers Plads måtte rives ned i forbindelse med videreførelsen af H. C. Andersens Boulevard. Mens adressen Jarmers Plads 2 og relationen til parken trækker referencer tilbage i tiden, så peger den modernistiske bygning på en gang både på sin egen samtid, men også på dennes tro på og forestilling om fremtiden.
Jarmers Plads har til alle tider været stormomsust, og nutidens trafikale inferno markerer på næsten symbolsk vis den lange og stormfulde historie, som knytter sig til netop dette sted. Det var her, at den vendiske fyrste, Jaromar II, i 1259 gennembrød Københavns fæstning og plyndrede byen, og det er herfra navnet ’Jarmers Plads’ stammer.
Ædle materialer
Ejendommen består af flere sammenføjede bygningsvolumener på i alt 13.000 m2 opført i beton og udvendigt beklædt med marmorplader magen til dem anvendt af Arne Jacobsen på Nationalbanken og Aarhus Rådhus.
Materialevalget er begrænset til natursten, ædle træsorter og metaller, der giver en raffineret detalje oplevelse. Den enkle og subtile stil og atmosfære går igen i bygningens enkeltdele bl.a. vinduer og trapper, der er tegnet specifikt til huset, men også i elementer hentet fra andre af tidens store byggerier fx Munkegårdslamper.
Huset er i dag lejet ud til Realdania samt medieselskabet SBS Discovery.
Christian, Erik og Aage Holst
Brødrene Erik og Aage Holst blev begge uddannet på Kunstakademiets Arkitektskole i 1930'erne i en periode, hvor man endegyldigt forlod al form for historicisme, klassicisme og nationalromantik, og hvor den internationale modernisme efterhånden udmøntede sig i en nordisk variant i de skandinaviske lande. Sammen med faderen, den murer- og arkitektuddannede Christian Holst, der havde drevet en mindre arkitektvirksomhed siden 1911, drev sønnerne tegnestue fra slutningen af 1930'erne.
Kombinationen af Aages naturtalent, faderen Christians solide håndværksmæssige tilgang, og Eriks strategiske og diplomatiske evner udmøntede sig i en række gedigent udførte og detaljerede gennemarbejdede opgaver, som uden at være decideret banebrydende har overlevet sin tid og fortsat nyder stor respekt blandt fagfolk og bruger af husene.
Trioen stod bl.a. bag etageejendommen Ordrupgaarden på Ordrupvej fra 1939, Søndermarksskolen i Horsens fra 1945-51, Ulrikkenborgskolen og Svaneapoteket i Kgs. Lyngby fra henholdsvis 1949 og 1959 samt rækkehusbebyggelsen Henriks Have i Vedbæk fra 1962, som alle er fremragende og meget gedigne udtryk for deres tid. Bedst kendt er dog Jarmers Plads 2, der samler de bedste takter fra trekløverets partnerskab.
Restaurering
Da Realdania By & Byg overtog ejendommen i 2006, havde tidens tand samt skiftende renoveringer og nyindretninger spoleret eller elimineret nogle af husets arkitektoniske detaljer. Som en del af indsatsen blev disse detaljer i vid udstrækning genskabt, mens bevarede bygningsdetaljer blev restaureret med stor respekt for ejendommens alder og originale udtryk.
Alle vinduer mod den støjende boulevard og i parkfløjen er blevet forsynet med termoglas på indersiden. Endvidere er samtlige lofter pillet ned og udskiftet med loftselementer, der er en nøjagtig kopi af de oprindelige hvide, perforerede metalplader, ligesom husets lamper, Arne Jacobsens elegante Munkegårdslamper, er blevet restaureret eller nyproduceret og genopsat overalt i bygningen.
Indretning
I den høje bygning mod boulevarden er indrettet storrumskontorer med mindre møderum, hvoraf de fritliggende er med glasvægge, der giver frit udsyn og en udstrakt rumlig fornemmelse. Der er også indrettet små tekøkkener samt printerrum på hver etage.
Mellembygningen rummer husets velkomstområde samt det gamle ekspeditionskontor, der i dag er adskilt af en væg, hvor glasdøre dog giver udsyn hele vejen gennem bygningen. Den lave fløj mod parken rummer flere af bygningens oprindelige detaljer som en pejsestue, en direktionsgang samt et bestyrelseslokale. Disse elementer er bevaret til nutiden og indrettet til moderne brug som mødelokaler.
Husets kælderetage rummer udover en stor kantine med adgang til en lille gårdhave også et stort parkeringshus, der oprindelig også skulle fungere som sikringsrum for kvarteret i tilfalde af, at den Kolde Krig skulle blusse op.
Husets forplads er løbende blevet ændret, men er i dag indrettet med en formation af træer og store granitsten og -bænke flittigt benyttet af byens skatere.