x

Kvæsthusmolen nomineret til In-situ prisen

Pressemeddelelse 6. februar 2017

Kvæsthusmolen i København, som Realdania By & Byg har været involveret i, er blandt de fire nominerede til In-situ Prisen 2017, der uddeles af Fabriksbetonforeningen i Dansk Byggeri. I nomineringen hedder det bl.a., at det nye byrum ved Kvæsthusmolen byder på ”unik anvendelse af in-situ støbte konstruktioner”.

”Unik anvendelse af in-situ støbte konstruktioner”. Sådan lyder den korte begrundelse for, at Kvæsthusmolen netop er indstillet til årets In-situ pris. Ifølge foreningen, der står bag bag prisen, ses den unikke anvendelse bl.a. i ”den bæredygtige, rillede belægning af sort beton, der på grund af sin holdbarhed gør det muligt at lade molen være i direkte kontakt med vandet. Desuden har parkeringsanlæggets forskallingsløsninger skabt betonoverflader med et flot helhedsindtryk, hvor lysindfaldet kan spejle sig som bølger på væggene i det gennemgående atrium”.

- Arbejdet med Kvæsthusmolen har krævet at stort og omfattende betonarbejde, hvor vi har afprøvet nye muligheder. Nomineringen til årets In-Situ Prisen er en anerkendelse af dette arbejde og en påskønnelse af det visuelle udtryk, vi har skabt med det nye byrum, midt i det historiske København, siger Kvæsthusselskabets direktør Ole Bach.


To københavnerprojekter – samme arkitektfirma

Ud over Kvæsthusmolen er også et andet københavnerprojekt nomineret, nemlig Axel Towers. Det er arkitektfirmaet Lundgaard & Tranberg Arkitekter, som står bag begge de nominerede københavnerprojekter, og her er stoltheden selvfølgelig mærkbar:

- At have to nominerede projekter til In-Situ Prisen er vi selvfølgelig glade for. Axel Towers og Kvæsthusmolen har det til fælles, at de begge ligger et historisk sted i byen, og det er begge projekter, der giver meget tilbage til byen og til de nærmeste omgivelser. Det er to projekter, der har fået meget positiv opmærksomhed, som vi også mærker her ved nomineringerne til In-situ Prisen, siger partner i Lundgaard & Tranberg Arkitekter, Henrik Schmidt.

Fokus på byliv

Teknik- og miljøborgmester Morten Kabell er godt tilfreds med, at København lægger grund til de flotte projekter:

- Både Kvæsthusmolen og Axel Towers har fokus på byliv og på at inkludere københavnerne i stedet for at vende ryggen til resten af byen. Hvis København fortsat skal betragtes som en af verdens bedste byer at leve i, så kræver det, at vi udvikler byen i denne retning i stedet for at fokusere indad. Begge projekter er med til at gøre København til det, vi gerne vil med byen, siger Morten Kabell.

Kvæsthusprojektet er blevet til i en partnerskabsaftale mellem Realdania og Kulturministeriet/Det Kongelige Teater gennem Realdania By & Bygs datterselskab Kvæsthusselskabet A/S. Per Aarsleff A/S har været entreprenør på Ofelia Plads, mens NCC A/S har været entreprenør på det underliggende parkeringsanlæg.

De øvrige nominerede til In-situ Prisen er Museumscenter Blåvand ved Tirpitz-bunkeren i Varde og Faunapassagebroen ved Dyrehaven i Silkeborg. Vinderen af In-situ Prisen afsløres den 30. marts ved en prisfest i Dansk Arkitektur Center, hvor også Bæredygtig Beton Prisen og Betonelement-Prisen uddeles.

Om In-situ Prisen

  • In-situ Prisen uddeles af Fabriksbetonforeningen, som er en brancheforening for fabriksbetonproducenter i Dansk Byggeri. Prisen uddeles til personer eller firmaer, som har stået for unikt arbejde i pladsstøbt beton, og som har udfordret materialets formbarhed og potentiale
  • In-situ Prisen består af 50.000 kr. eller anden erkendtlighed, der har relation til det værk eller den gerning, der ønskes præmieret. Beløbet deles mellem vinderprojektets arkitekt- og entreprenørvirksomheder. In-situ Prisen støttes i år af Aalborg Portland samt forskallingsleverandørerne PASCHAL-Danmark, PERI Danmark og Brunsgaard.
  • In-situ Prisen 2017 overrækkes den 30. marts ved en prisfest på Dansk Arkitektur Center i København