x

Kvæsthusprojektets grundsten nedlagt

Pressemeddelelse 15. januar 2013

I dag, tirsdag den 15. januar 2013 kl. 13.00-14.00, nedlagde kulturminister Marianne Jelved Kvæsthusprojektets grundsten. Hermed markeres starten på byggeriet af den nye Kvæsthusplads og det underjordiske parkeringsanlæg med plads til 500 biler.

Arrangementet startede udenfor på Kvæsthuspladsen, foran Skuespilhusets Portscene. Der var varme drikke ved ankomsten til de mange fremmødte gæster, som frøs en kende i vintervejret.

 

På Kvæsthusmolen bød Kvæsthusselskabets direktør Ole Bach velkommen og introducerede kulturminister Marianne Jelved som første taler.

 

Kulturminister Marianne Jelved sagde:

”Der bliver plads til kulturen: Det Kongelige Teater får smukkere omgivelser, som vil trække ekstra besøgende til – også selvom de ikke skal i teatret. Portscenen får mulighed for at spille ud til pladsen, så Skuespilhuset kan danne midtpunkt for et folkeligt møde midt i storbyen. For der bliver også plads til livet og fællesskabet: Pavilloner med caféer og masser af aktivitet på vandet – både sommer og vinter. Og en mole, der går helt ned til vandkanten, hvor byrummet går i ét med havet og giver plads til eftertænksomme stunder.

 

Det er en flot vision: Fra en øde plads og en slidt mole til et nyt samlingspunkt i byen. Pladsen bliver både smuk og funktionel. Helt enkelt et sted, man har lyst til at være. Kvæsthusprojektet er et rigtig godt bud på, hvordan man skaber et nyt byrum, der bruger kulturen som samlende kraft.”

 

Kulturminister Marianne Jelved fik hjælp fra en af NCCs kraner til at nedsænke den tidskapsel, der markerer grundstensnedlæggelsen og fungerer som tidsmæssigt fingeraftryk fra dagen. Tidskapslen indeholder et aftryk af projektet af i dag. Der er en illustreret skitse af projektet, et uddrag af forprojektet og en folder om projektet. Ligeledes er der også lagt et aftryk af dagen i dag ind i tidskapslen. Der er dagens avis, dagens mønt og et program for aftenens forestilling i Skuespilhuset.

 

Efter kulturministeren talte overborgmester Frank Jensen. Han sagde blandt andet følgende:

”Kvæsthusprojektet vil skabe et nyt fantastisk byrum helt tæt ved vandet og de store vidder og alligevel midt i storbyen. Med det tårnhøje ambitionsniveau for projektet er jeg sikker på, at Kvæsthusprojektet vil blive et nyt tilløbsstykke i København. Og det har vi også brug for. For København vokser kraftigt i disse år. De sidste fem år er vi blevet godt 45.000 flere københavnere. Og det skaber stigende efterspørgsel efter spændende steder at opholde sig.”

 

Sidste taler på podiet var adm. direktør i Realdania, Flemming Borreskov. Han sagde:

”I dag lægger vi grunden til en ny fantastisk plads i København. Vores ambition er, at her ikke kun skal være liv og aktivitet, når det er mest oplagt. Altså, de dage, hvor himlen er mest blå. Hvor luften er lunest. Og dagene er lange. Vores ambition er mere end det. Vi ønsker, at området her også skal være attraktivt alle de andre dage. Ja, selv nu – på en helt igennem rå januardag – skal Kvæsthuspladsen være et sted i byen, man har lyst til at slå et smut forbi.

Men Kvæsthuspladsen bliver ikke kun Københavns nye eventyrlige plads. Det bliver også et startsted for oplevelser i byen. Et startsted, hvor man sikkert, hurtigt og trygt kan efterlade bilen og drage videre til Skuespilhuset, Operaen eller andre steder omkring den nye plads. Parkeringsanlægget nedenunder pladsen bliver i øvrigt et topmoderne et af slagsen. Der bliver masser af lys. Det bliver let at orientere sig i. Ja, vi får et helt nyt undergrundsrum i byen, bygget i tre etager. Det bliver rigtig spændende at se det færdige resultat. Jeg glæder mig.”

 

Efter talerne blev de mere end 100 gæster budt indenfor til et let traktement i Skuespilhusets Foyer, hvor der var udstillet en model af Kvæsthuspladsen og plancher af det unikke parkeringsanlæg.

 

Arrangementet sluttede med en monolog, Narreskibet, skrevet af Det Kongelige Teaters husdramatiker, Jokum Rohde, fremført af kgl. skuespiller Rasmus Bjerg.

 

Ovenstående pressemeddelelse er udsendt af Kvæsthusprojektet