x

Oplev tømrerens arbejde:
Indvielse af landstedet

Pressemeddelelse 11. februar 2016

I halvandet år har håndværkere knoklet for at fuldføre restaureringen af det landsted, som den danske arkitekt Kay Fisker tegnede i 1917, og som Realdania By & Byg købte i 2014. Søndag den 28. februar indvies landstedet, og dørene åbnes for alle, der har lyst til at opleve resultatet – bl.a. af tømrernes arbejde.

Kom med tømreren på arbejde

Først skulle gulvbrædderne op, så skulle underlaget justeres, så skulle nye brædder erstatte de udtjente, og endelig skulle de originale brædder ét efter ét lægges tilbage, hvor de var taget fra. Det har været fast arbejde for teamet af tømrere og snedkere, som har haft deres gang i det nordsjællandske landsted. De fik bl.a. til opgave at restaurere landstedets trægulve, og derfor fik de fornøjelsen af at stikke saven i såvel nyt som gammelt træ.

Læs også: Med snedkeren på arbejde

Til alt held havde store dele af landstedets originale trægulv overlevet årtiers slid og slæb, så for tømrerne var opgaven ikke kun at rette gulvet til og fjerne dårlige dele, men også at sikre at så mange af de originale planker som muligt blev bevaret.

Originale vinduer

For husets mange vinduer har proceduren været den samme. Også her var alle originale vinduer bevaret. Selv vinduesglasset og de originale beslag var intakte, mens karmtræet nogle steder var i så dårlig stand, at det måtte fjernes og erstattes af nyt. Men dér, hvor det oprindelige træ endnu var sundt, er dette selvfølgelig bevaret.

Vinduesrammen er udført med sinkninger, dvs. to træstykker, der er skåret til, så fremspring og fordybninger er modsat hinanden og dermed kan låse sig fast i hinanden. Denne metode er tidskrævende, men var almindelig udbredt, dengang landstedet blev opført, hvor det ikke var arbejdskraften, men materialet der kostede.

Et særligt profiljern

Forud for arbejdet med at skabe en ny karm formede smeden det jern, som træet skulle fræses efter. På den måde kunne håndværkerne være sikre på, at den nye karmprofil passede perfekt til den eksisterende.

Læs også: Med elektrikeren på arbejde

Snedkerfirmaer af ældre dato har ofte en lang række af sådanne jern liggende, og jernene er overordentligt praktiske i restaureringsarkitekternes arbejde, da de er individuelt udformet og derfor kan være med til at fastslå, hvor og hvornår ældre vinduer er skabt. Men selv om det snedker- og tømrerfirma, som udførte opgaven på landstedet, har mere end 150 års erfaring, var dette dog ikke en profil, de havde i arsenalet. Profiljernet er derfor nu gemt, såfremt et andet vindue engang i fremtiden skal have ny karm.

Karmen er udført i certificeret, massivt egetræ opskåret fra hele blokke, så tømreren på den måde selv har kunnet udvælge den bedste del af træet. Ruden er efterfølgende blevet kittet op igen, og træværket er malet med en linoliemaling, så det fremstår smukt og forhåbentlig kan holde endnu 100 år.