x

Landstedet i Snekkersten er 251 kvadratmeter og ligger i Snekkersten med udsigt til sundet fra øverste etage.

Landstedet, der blev fredet i 1988, er oprindeligt opført som sommerbolig til pumpefabrikant J.W. Friis i 1918 og senere ændret til helårsbolig.

Huset er opført som en vinkelbygning på grundens højeste punkt og består af et hovedhus, som er en lang og smal bygningskrop i to etager og en sidebygning i én etage opført som garage og cykelskur. Hovedhusets stueetage blev indrettet med de daglige opholdsrum, pigeværelse, køkken, osv. En muret spindeltrappe fører til overetagen med sove- og børneværelser samt en morgenstue.

Præget af svensk nyklassicisme

Huset er præget af svensk nyklassicisme, som det ses i den samtidige Villa Snellmann i Djursholm i Sverige, der er tegnet af arkitekten Gunnar Asplund.

I husets arkitektur blander Kay Fisker et af nyklassicismens stilgreb, den engelske cottage stil, med nordisk byggetradition og materialer. Bygningen peger på den måde frem mod Bedre Byggeskik bevægelsens fremkomst ti år senere. Dermed har landstedet arkitekturhistorisk betydning som spire for en ny arkitektonisk stilretning på samme måde som eksempelvis Edvard Heibergs egen villa fra 1924 og Arne Jacobsens sommerhus fra 1937.

Se Edvard Heibergs eget hus

Se Arne Jacobsens eget sommerhus

Kay Fisker

Kay Fisker

Arkitekten Kay Fisker (1893-1965) er i den brede offentlighed mest kendt for stationerne på Rønne-Gudhjem-banen, Aarhus Universitet og store almene boligbebyggelser som Vestersøhus opført 1935-39 og Hornbækhus opført 1922-23.

Hædret med flere priser
Igennem sin karriere blev Kay Fisker hædret med flere nationale og internationale priser, blandt andet Eckersberg Medaljen og C.F. Hansen Medaljen. Han var redaktør på tidsskriftet Arkitekten i perioden 1918-26 og blev i 1936 professor ved Kunstakademiets Arkitektskole. I perioden 1940-43 var han dekan ved samme institution. Under sit ophold på akademiet havde Kay Fisker blandt andre arkitekt Hack Kampmann som underviser.

Se Kampmanns amtmandsbolig i Hjørring

I sine ungdomsår var Fisker præget af klassicismens formsprog, men kom senere til at spille en stor rolle for udviklingen af "den funktionelle tradition", der fortolkede den internationale modernisme.

Almene boligbebyggelser
Kay Fisker byggede kun en håndfuld enfamiliehuse. Hans indsats i dansk bygningskultur tegnes af de store almene boligbebyggelser som etage- eller rækkehusbebyggelser samt offentlige byggerier inden for sundhedsvæsenet. Mest kendt er nok Aarhus Universitet tegnet i samarbejde med Poul Stegmann og C.F. Møller. Men også byggerier som Vester Søhus og den funktionalistiske beboelsesejendom "Strygejernet" fra 1929 ved Sankt Jørgens Sø i København understreger Fiskers arkitektoniske spændvidde og formåen.