x

Realdania Byg køber landsted tegnet af Kay Fisker

Pressemeddelelse 27. juni 2014

Landstedet fra 1918 i Snekkersten er et fornemt eksempel på stilretningen nyklassicisme i Danmark og et af de få enfamiliehuse, som Kay Fisker tegnede. Ejendommen er nu købt af Realdania Byg for at sikre husets bedst mulige bevaring og anvendelse. Realdania Byg gennemfører nu en nænsom restaurering og genopretning af landstedet

Arkitekten Kay Fisker (1893-1965) er mest kendt for stationerne på Rønne-Gudhjem banen, Aarhus Universitet og store almene boligbebyggelser som Vestersøhus i 1935-39 og Hornbækhus i 1922-23. Men blandt den håndfuld enfamiliehuse, som Kay Fisker tegnede, er landstedet i Snekkersten et centralt værk, der viser den fremadstormende, 25 årige arkitekts ambitioner.

 

Kay Fisker - en fremsynet fortolker

Huset er præget af svensk nyklassicisme, som det ses i den samtidige Villa Snellmann i Djursholm i Sverige tegnet af arkitekten Gunnar Asplund. I husets arkitektur blander Kay Fisker et af nyklassicismens stilgreb, den engelske cottage stil, med nordisk byggetradition og materialer. Bygningen peger på den måde frem mod Bedre Byggeskik bevægelsens fremkomst ti år senere. Dermed har landstedet arkitekturhistorisk betydning som spire for en ny arkitektonisk stilretning på samme måde som Edvard Heibergs egen villa fra 1924 og Arne Jacobsens sommerhus fra 1937.

Landstedets fremtid

Efter Realdania Bygs overtagelse vil ejendommen undergå en nænsom restaurering og genopretning, der i videst mulige omfang vil føre huset tilbage til sit originale arkitektoniske udtryk - både ude og inde. Arbejderne forventes at være færdige i 2015, hvor huset kortvarigt vil blive åbnet for offentligheden, før det lejes ud som bolig.

Yderligere oplysninger

Administrerende direktør Peter Cederfeld, Realdania Byg: 7011 0606 / pc@rdbyg.dk
Projektleder Frants Frandsen, Realdania Byg: 3288 5273 / ff@rdbyg.dk