x

Et ønske om mere liv 

Den bevaringsværdige bygning fra 1880'erne af arkitekten August Klein havde før projektet ikke været i brug siden 1960'erne. Ejerne kiggede tit på staldene og spekulerede på, hvad den kunne blive til. Lundsgaard var blevet en mindre virksomhed end før i tiden, hvor den også husede mange flere mennesker, end den gør i dag, og ønsket var at skabe mere liv på herregården.  

Kultur som en vitaminindsprøjtning

Oprindeligt søgte ejerne om støtte til at skabe en forpagtningsmodel, hvor unge, økologiske landmænd kunne flytte ind og leje bygninger, maskiner og jord og på den måde prøve kræfter af med specialproduktion under et samlet Lundsgaard-brand. Det blev imidlertid aldrig realiseret og i stedet opstod idéen om at skabe et kulturhus for lokalområdet. Visionen med projektet var at bruge kulturen som en vitaminindsprøjtning til at bringe livet tilbage til herregården. Lundsgaard fik støtte til etablering af café og køkken, lydisolering, et spejlblankt betongulv og en ny trappe, som også kan benyttes som siddepladser. De fritlagte bjælker er bevaret, og en del af bygningen er blevet åbnet til kip. På førstesalen er der lagt nyt gulv i bæredygtigt bambuspaket, og nye ovenlysvinduer er tilføjet. Derudover er der også blevet etableret toiletter og garderobe i den tidligere kalvestald.

Kultur- og erhvervshus

I dag fungerer herregårdens kostalde som kultur- og erhvervshus. Der har været et utal af gæster forbi Kultur- og Erhvervshuset 'Anexet' med tilhørende café. Der bliver afholdt koncerter, julemarked, folkekøkken, naturskole, herregårdsløb, høstmarked, udstillinger og meget andet. Lokaler kan også lejes til erhvervslivets møder, teambuilding-kurser og konferencer. Og idéen er, at erhvervsdelen og kulturdelen helst skal spille sammen. Dog er landbruget stadig herregårdens primære forretningsområde. Og udlejning af ferie- og helårsboliger samt skovbrug spiller også en vigtig rolle for den samlede forretning. Selvom kostalden for tiden bliver brugt til udstillinger og arrangementer, vil den også kunne bruges til alt muligt andet, hvis der senere skulle blive behov for det.  

Projektfakta

{[{ label.title }]}

{[{ item.title }]}{[{ item.title }]}, {[{ item.subtitle }]}

De 24 projekter der blev realiseret med Fremtidens Herregård

Billeder

{[{ currentImage.meta.title }]}

{[{ currentImage.meta.description }]}

{[{ counter() }]}

Video

{[{ printCounter($index) }]}

{[{ gallery.title }]}

Vis flere

Nyheder Se alle nyheder

Vis flere

Publikationer

Relaterede projekter

Projekt

{[{ item.title }]}

{[{ item.body }]}

Projekt

{[{ current.title }]}

{[{ current.body }]}

{[{ currentIndex }]} / {[{ items.length }]}