x

Madlejrskole giver nyt liv til historiske huse i Tøndermarsken

Pressemeddelelse

29. november 2016

Bygningskultur og madkultur under ét. Det er planen med den fredede marskgård i den sønderjyske by Højer, som ejendomsselskabet Realdania By & Byg netop har indgået aftale om køb af. Marskgården, som for år tilbage var præstegård for den tyske menighed, skal efter restaurering og nyindretning være centrum for mad- og naturaktiviteter og en madlejrskole, der etableres som et partnerskab mellem Arla Fonden og Tønder Kommune. Herved føjes endnu et element til det ambitiøse initiativ i Tøndermarsken, som Realdania, Tønder Kommune og A. P. Møller Fonden står bag.

test

Midt på torvet i marskbyen Højer ligger en lille samling af historiske huse: En marskgård fra 1823, en villa fra 1906, bygget i tysk stil og med både nationalromantiske træk og jugendtræk samt en ladebygning fra 1700-tallet. Administrerende direktør i Realdania By & Byg Peter Cederfeld glæder sig over aftalen:

- Jeg er meget glad for købet af Marskgården i Højer. For det første sikrer vi bevaringen af gode eksempler på Tøndermarskens helt særlige byggeskik, som gennem århundrede er blevet formet af naturen, kulturarven og lokalhistorien. For det andet er vi med bygningernes anvendelse som madlejrskole med til at understøtte den udvikling, som lige nu er i gang i Tøndermarsken. Ambitionen er, at området kan forblive et attraktivt sted at gæste, bo og arbejde – både i dag og for kommende generationer, siger Peter Cederfeld

Liv og aktivitet året rundt

Også Tønder Kommunes borgmester, Henrik Frandsen, ser frem til at få nyt liv og unge mennesker ind i bygningerne, som med deres centrale placering i den historiske og karakteristiske bymidte udgør et naturligt omdrejningspunkt i byen.

- Realdania By & Bygs aftale om køb af Marskgården i Højer understreger den positive udvikling, som er i gang i området. Vi hilser planerne om at bevare egnens særlige byggeskik velkommen, og vi glæder os over, at de historiske bygninger skal danne ramme om en madlejrskole, som skal være med til at understøtte vores arbejde med sundhed i kommunen. Der kommer til at være 6. og 7. klasses elever fra hele landet på madlejrskole i skoleugerne, mens bygningerne vil danne ramme for andre sundheds- og madrelaterede aktiviteter i weekenderne og i ferierne. På den måde sikres liv og aktivitet året rundt, og der skabes arbejdspladser i byen, siger Tønder Kommunes borgmester, Henrik Frandsen.

Gode erfaringer fra MADlejr på Fyn skal bæres videre

Det er Arla Fonden, der skal drive madlejrskolen i et partnerskab med Tønder Kommune. I forvejen driver Arla Fonden MADlejr på Helnæs på Sydfyn. Netop bygningernes forskellighed, den over 2.000 kvm store grund og den centrale placering i byen gør Marskgården i Højer særdeles velegnet som ny madlejrskole, og ud over overnatningsmuligheder, undervisningslokaler og skolekøkkener skal lejrskolen også omfatte udekøkkener, drivhus og køkkenhave.

- Vi ser frem til at kunne invitere landets 6. og 7. klasser på en madlejrskole, hvor bygningskultur og madkultur kan opleves under ét. Vi kommer til at tage alle de gode erfaringer med fra vores MADlejr på Sydfyn, men MADlejr i Højer vil også have sit helt eget præg med lokale råvarer og egnsspecifikke fødevarer, der kan hentes lige uden for døren, siger direktør Sanne Vinther fra Arla Fonden.

Indtil Realdania By & Bygs overtagelse i sommeren 2017 fortsætter de nuværende aktiviteter (Højer Antik og Livsstil mm.) i ejendommen og flytter derefter til andre lokaler i Højer.