Mols og Helgenæs har i lighed med mange andre landdistrikter oplevet store udfordringer i form af faldende børnetal, lukkede institutioner, huse i forfald og andre tegn på et samfund i negativ udvikling.
Siden 2015 har landsbyklyngen Mols i Udvikling derfor blandt andet arbejdet på at få et nyt mødested i klyngen, der kan være med til at vende udviklingen. Vi bevilligede 10 millioner kroner til det nye mødested Molsværket, som tegnestuen Transform, VEGA Landskab og ingeniørfirmaet Orbicon vandt konkurrencen om at opføre.
Den 5. november 2021 blev første spadestik taget til Molsværket. 350 lokale børn og voksne udstyret med skovle og spader var med til at markere starten på byggeriet. Ved samme lejlighed blev det officielle navn Molsværket afsløret. Her tre og et halvt år senere, den 26. april 2024, åbner Molsværket - det nye idræts- og kulturhus i Knebel.
Byggeriet har været næsten 10 år undervejs og er blevet muliggjort af en gruppe lokale ildsjæle. Hør den inspirerende fortælling "Miraklet på Mols" om folkebevægelsen Mols i Udvikling, som blev Danmarks første landsbyklynge - en historie om frivillighed, fællesskab og troen på fremtiden for landsbyerne i vandkanten. Serien er produceret af radiojournalisterne Karen Straarup og Silja Nørgaard Alstrøm i samarbejde med Mols i Udvikling.
Hør podcasten "Miraklet på Mols"
Et mødested for alle
Visionen for Molsværket er at skabe et mødested, som tiltrækker både indfødte og tilflyttere - sommerhusejere og turister. Et mødested, der kan gøre det endnu mere attraktivt at bo og besøge landsbyerne på Mols og Helgenæs.
Hensigten er, at både børnefamilier og enlige, idrætsudøvere og kulturelskere skal føle sig hjemme i Molsværket. Strikkeklubben og menighedsrådet skal kunne mødes i øjenhøjde og der skal være liv i huset fra de første børn møder i vuggestue og børnehave tidligt om morgenen, over skolens, børnehusets og de ældres brug af faciliteterne i dagtimerne, til idræts- og kulturaktiviteterne sen eftermiddag og aften.
Et væsentligt element i Molsværket er ”Generationsmødet”. 'Generationsmødet” er skabt af frivillige i klyngen, der vil skabe aktiviteter på tværs af generationer, bl.a. fælleshaver, fællesspisninger og kreativt værksted. Vuggestue, børnehaver, skole og aktivitetscenter arbejder tæt sammen i projektet. Der er allerede omkring 10-12 fælles arrangementer om året.
Molsværket placeres i Knebel
Molsværket skal supplere de eksisterende faciliteter i klyngens mange landsbyer og bliver placeret i landsbyen Knebel. Knebel rummer allerede områdets skole, børnehave, ældrecenter, hal og en central busholdeplads.
Konkret består Molsværket af en ny bygning, der fysisk binder Molsskolen og Molshallen sammen, og som indeholder et børnehus med kommunalt pasningstilbud, en multisal til fællesaktiviteter, et centralt placeret madhus og fælleskøkken, flere multifunktionelle samlingsrum til møder og arrangementer, samt et kultur-og bevægelsesstrøg der binder hele anlægget sammen. Desuden er dele af Molsskolens tidligere idrætshal blevet om-bygget og har fået nye funktioner.
I Transforms vinderprojekt er det centrale samlingssted - hjertet i byggeriet - koncentreret om køkken- og spisefaciliteter. Måltidet og det åbne køkken er det naturlige mødested og udgangspunkt for fællesskabet i huset.
Molsværket er født af landsbyklyngen Mols i udvikling
Molsværket udspringer af Landsbyklyngen ‘Mols i Udvikling’, som vi har støttet sammen med DGI, Lokale- og Anlægsfonden samt Syddjurs Kommune. Molsværket er et vigtigt tiltag og et konkret eksempel på, hvordan landsbyklynger kan være med til at skabe en positiv udvikling i lokalsamfundet.
Læs mere om vores arbejde med landsbyklynger på projektbeskrivelserne for: