x

Nyt oplevelsescenter åbner på Randbøl Hede

Pressemeddelelse

8. april 2013

Historien om de danske heder vækkes til live, når Naturstyrelsen i samarbejde med en række fonde åbner et nyt oplevelsescenter på Randbøl Hede ved Billund.

Naturrum Kirstinelyst hedder centeret, der skal få os ud af bilerne og ind på heden. Den tidligere hedeejendom Kirstinelyst er bygget om, så den både fungerer som shelter og grillsted og som udstillingsbygning, der viser hvordan hederne er opstået, og hvordan mekanismerne i den helt specielle natur fungerer. For hederne er ikke bare et stykke kulturhistorie, som har leveret både energi og fødevarer til danskerne gennem århundreder. De rummer også interessant naturvidenskab og gode naturoplevelser for hele familien. Ud over selve Kirstinelyst er der en række poster ude på heden, der fortæller mere om stederne og naturen.

Naturrum Kirstinelyst åbner fredag den 12. april kl. 12 på Kirstinelyst, Frederikshåbvej 41, Randbøl, og alle interesserede er velkommen til at deltage.

Åbningen vil blive markeret med en lang række aktiviteter på heden og i de nye faciliteter. Blandt andet vil spejdere bebo de nye shelters, hvor besøgende i fremtiden vil kunne overnatte. Kirstinelyst vil være fyldt med musik, mad og en række forskellige håndværk, som karakteriserer heden og de produkter, som man har udvundet og dyrket. Der vil være heste i foldene ved Kirstinelyst, og frem til klokken 17 vil der gå hestevognsture ud på heden. Festlighederne fortsætter lørdag fra klokken 9 - 12, så der er rige muligheder for at deltage i åbningen.

Se programmet og læs mere om Naturrum Kirstinelyst på:

naturstyrelsen.dk/kirstinelyst

"Med Naturrum Kirstinelyst får vi et helt nyt værktøj til at formidle hedens natur. Det forener friluftsliv, naturoplevelser og muligheden for at lære om naturen, og det håber jeg, at rigtig mange vil få en masse ud af," siger skovrider i Naturstyrelsen, Henrik J. Vinther.


FAKTA

Kirstinelyst er et af flere pilotprojekter, der ligger til grund for udviklingen af "Naturrum". Et koncept som Lokale- og Anlægsfonden, Friluftsrådet og Arbejdsmarkedets Feriefond har samarbejdet om siden 2007.

Projektet er økonomiske støttet af de nævnte samt LAG Vejle, LAG Billund, Naturstyrelsen og Realdania.  Idéen med "Naturrum" er - efter svensk forbillede - at skabe en række eksempler på støttepunkter i naturen, der sikrer de aktive i naturen muligheder for læ, ly og ophold. Samtidig er det målet, at projekterne bidrager til at formidle viden om naturen og lokalområdet.