x

Anton Rosens bevaringsværdige skorsten på Papirfabrikken i Silkeborg skal renoveres

Pressemeddelelse 9. februar 2010

Performers House - højskolen for musik, dans, teater og nycirkus – kan nu med støtte fra Realdania renovere den historiske, 45 m høje industriskorsten, som i dag er en integreret del af højskolens nybyggede vinterstue og samtidig et helt særligt vartegn for den gamle papirfabrik i Silkeborg. Skorstenen er tegnet af den kendte arkitekt Anton Rosen og er fra 1903.

Højskolen Performers House lukkede i 2007 dørene op som international højskole for elever fra hele Europa. Højskolen er etableret midt i Silkeborg på den historiske Papirfabrik, som blev anlagt i 1844 af Michael Drewsen. Silkeborg Papirfabrik lukkede i 2000, men sjælen fra den gamle fabrik lever videre – blandt andet i den gamle bevaringsværdige kedelbygning, kaldet Kedelhuset, som i dag danner ramme om en del af undervisningen på Performers House.

Op ad Kedelhuset står fabrikkens imponerende skorsten, som da den blev opført i 1903 var Danmarks højeste. Den er i dag vartegn for Performers House og signalerer levende produktion, energi og foretagsomhed.

Med renovering kan der igen komme røg op af skorstenen. Skolen har nemlig planer om at indrette pejs i bunden af det enorme murstensbyggeri, og Performers House vil nu i et samarbejde med Silkeborg Museum forsøge at bevare fabriksskorstenen som et lokalt og kulturhistorisk minde om Silkeborgs fortid. I dag står den urenoverede skorsten smuk integreret i Kedelhusets nybyggede vinterstue. Målet er at færdiggøre denne ombygning, så den arkitektoniske integrering suppleres med en indvendig funktionsmæssig anvendelse. Færdigrenoveret vil den således stå ombygget som pejs og varmekilde til vinterstuen.

”Færdiggørelsen vil have stor betydning for huset, idet højskolens stigende aktivitetsniveau kræver, at vinterstuen kan benyttes i dagligdagen og ved arrangementer året rundt. I dag kan rummet på grund af manglede opvarmning ikke anvendes fra oktober til maj måned,” siger forstander Lars Ilum. – ”Skorstenen er samtidig et pejlemærke i byen, som generelt er kendetegnet ved en lav bebyggelseshøjde. Når man kommer kørende ad en af de højtliggende indfaldsveje til byen, markerer skorstenen sig tydeligt og fortæller, hvor Performers House ligger i byplanen.” 

”Skorstenen fra Silkeborg Papirfabrik står som et endda meget vigtigt landmark, både som orienteringspunkt i byen og som en særdeles vigtigt del af byens kulturarv med stor fortælleværdi,” siger projektleder Marianne Kofoed, Realdania.  – ”Det er generelt vanskeligt at sikre disse store fabriksskorstene, idet de oftest ikke anvendes og er meget dyre at vedligeholde. Med dette projekt kan skorstenen styrke den funktionelle udnyttelse af den gamle dampkedelbygning.”

Kedelhuset indeholder ca. 1500 m2 og rummer bl.a. fagspecifikke undervisningslokaler med fokus på lyd og akustik, der er øvelokaler, værksteder, aula/fællesarealer med opholds- og spiseområde, en af Danmarks mest unikke black-box scener og koncertsal med enestående akustik, hvor mange af landets bedste kunstnere elsker at optræde.