x

Performers House - officiel åbning af Danmarks nyeste højskole

Pressemeddelelse 28. april 2008

Performers House har udsendt følgende pressemeddelelse: Onsdag den 30. april 2008 får Danmark officielt en ny højskole. Med dans, musik og teater på programmet tilbyder Performers House et unikt, tværfagligt og internationalt niveau i smukke rammer ned til Gudenåen i Silkeborg.

Performers House er som højskole et ekstraordinært projekt til 80 mio. kr. og det hører til sjældenhederne nu om dage, at man bygger en ny højskole af den kaliber. Arkitektfirmaet Schmidt, Hammer & Lassen har tegnet højskolen, der med sin funktionelle og prisvindende arkitektur tilfører den gamle papirfabrik et eksperimenterende og industrielt udtryk.

Den moderne folkehøjskole

Performers House er i udgangspunktet tænkt som en moderne version af den danske folkehøjskole med højskolesange, fællesmøder, undervisning med dannende perspektiv, MEN Performers House fungerer også som europæisk højskole med elever fra hele Europa, som har interesse indenfor feltet musik, teater og dans. Højskolen er et mødested for flere kulturer med fokus på almen udveksling, dynamik og rummelighed og med sin placering lige ud til Gudenåen ligger den fabelagtig smukt og markant midt i Silkeborg.

For forstander Lars Ilum gør dette Performers House til noget helt specielt og det giver noget helt nyt til en by som Silkeborg. Han fortæller: ”Beliggenhed og profil medvirker til at revitalisere højskolens mulighed som et kulturhus, som et supplement til byens øvrige kulturtilbud. Dette betyder, at Performers House markerer sig som højskole overfor byen netop ved at vise eller arrangere teater og danseforestillinger og koncerter af en sådan kaliber, at de mestendels er tilhørende en genre, hvor man kan tillade sig at eksperimentere og ikke altid behøver at nå det brede publikum. Det at Performers House har mulighed for, eller nærmest pligt til, at fremme det forstyrrende element i en bred vifte af ellers glimrende kulturelle tilbud, mener vi, er ekstrem vigtig for en by som Silkeborg. Den publikumsinteresse der har været for vores offentlige arrangementer viser, at der netop er behov i Silkeborg for dét, vi kan tilbyde”.

Eleverne er højskolens potentiale og ressource og Performers House er efter et års drift ved at være godt besøgt. Efterårskurset er således mere end halvt belagt; der er liv i de gamle fabrikslokaler, når der, på daglig basis, indstuderes hiphop i dansesalen, spilles jazz på flyglet i spisesalen og når teaterlinjens elever kommer udklædte til frokost efter at have øvet teater hele formiddagen på den store scene i kedelbygningen.

Performers House hovedsponsorer er Silkeborg Kommune og Realdania. Direktør i Realdania Hans Peter Svendler siger om Performers House: ” Vi lever i en tid, hvor opgaven består i, at integrere det globale i det lokale – og i, at integrere det nye i det gamle – og i begge sammenhænge, er Performers House efter min opfattelse banebrydende og nyskabende. Derfor glæder vi os i Realdania over at være part i dette projekt. ”

Officiel åbning den 30. april

Når Performers House holder officiel åbningsfest den 30. april sker det for hele Silkeborg med en spektakulær og international arrangementsrække. Kl. 16.00 går skolens elever sammen med gode kræfter både lokalt og udefra i parade for skolen tværs igennem Silkeborg. Kl. 17.15 åbnes Performers Houses egen spillescene ’Byscenen’ med Big Band Musik ud mod ’Avistorvet’, hvorefter højskolens murstenssrelief i kedelbygningen afsløres. Kl. 21.00 er det tid til dagens store finale: den sardinske teatertrup Theatre en Vol med forestillingen LaLuna.

Theatre en Vol viser en forestilling som qua sine billeder, stemninger og akrobatiske artisterier vil give publikum en usædvanlig oplevelse. Forestillingen foregår på Performers House, på pladsen og i luften mellem bygningerne. Dette er en seriøs og anderledes forestilling, som samtidig er meget underholdende og som kan opleves uden sproglige barrierer.

Det er ikke tilfældigt, at Performers House inviterer en trup som Theatre en Vol vil at spille til højskolens officielle åbningsfest. Truppen viser med sit udtryk en kunstart, som også højskolen med sin ny-cirkuslinje til efteråret giver sig i kast med.

Performers House er en moderne version af den danske folkehøjskole. Med sine enestående rammer ned til Gudenåen midt i Silkeborg og et unikt tværfagligt, internationalt miljø tilbyder skolen optimale muligheder for udvikling af talenter indenfor områderne dans, musik og teater.  

Fakta
Performers House åbnede for elever den 9. april 2007

Performers House hovedsponsorer er Realdania og Silkeborg Kommune.

Performers House har til huse i en del af en gammel Papirfabrik, der nu er ombygget til Silkeborgs kulturcentrum med Musikhuset og Kulturspinderiet som nærmeste naboer.

Performers House har kostet 80 mio. at bygge, og det er arkitektfirmaet Schmidt, Hammer & Lassen, der står bag højskolens arkitektur