x

Renovering af Rungsted remise sat på skinner

Pressemeddelelse

17. august 2010

Rungsted remise er en del af et af meget omfattende og velbevaret stationsmiljø i Nordsjælland. Men værkstederne, hvor Nordsjællands Veterantog reparerer de imponerende veterantog, trænger til istandsættelse. Realdania har bevilget 3,8 mio. kr. til projektet, der skal sikre bevaring og formidling af et stykke unikt, dansk industrihistorie.

test

Rungsted remise og station fra 1897 er et af de mest velbevarede stationsmiljøer i Danmark. Her findes både Østre og Vestre stationsbygning, et stort antal gamle funktionærboliger i forskellige stilarter, original drejeskive, vandkraner, læssekran og remisen, som stadig bruges efter de oprindelige formål. Stationsbygningerne er tegnet af DSBs daværende chefarkitekt Heinrich Wenck, som står bag mange af stationerne fra jernbanens barndom, ikke bare på Kystbanen men i hele landet. 

Efter mange år som lejer af bygningen overtog Nordsjællands Veterantog remisen i Rungsted fra DSB i 2009. Her kan klubbens medlemmer sætte de damplokomotiver i stand, som hver sommer kører tusinder af turister tur i det naturskønne Nordsjælland. Nu vil klubben forbedre værksteds- samt udstillings- og opbevaringsfaciliteterne i remiseområdet for at optimere rammerne for formidlingen af jernbanehistorien. Istandsættelsen er led i en større åbning af hele remiseområdet for publikum. I samarbejde med Hørsholm Kommune indrettes området til et levende værksted, hvor der vil være rundvisninger og mulighed for at opleve de imponerende veterantog og det unikke, historiske industrimiljø helt tæt på. 

Michael Randrup, bestyrelsesformand for Nordsjællands Veterantog glæder sig over Realdanias støtte: "Rungsted remise rummer en helt unik mulighed for at fastholde et autentisk jernbanemiljø fra industrialiseringens tid. Realdanias støtte til arbejdet er en utrolig flot opbakning til at fortælle de mange gode historier, som knytter sig til Rungsted remise. Dermed kan vi holde liv i et stykke dansk jernbanehistorie og jernbanearkitektur,” siger Michael Randrup.

Projektleder i Realdania Eske Møller siger om istandsættelsen: ”Dette projekt vil få Rungsted Remise til i endnu højere grad at fremstå som en kulturperle i det unikke kystbanemiljø. Ikke kun arkitektonisk, men også socialt og kulturelt. Bedre rammer gør nemlig også stedet mere attraktivt. Både for voksne, unge og børn, som i stort tal hvert år besøger remisen. Og endelig får ildsjælene i Nordsjællands Veterantog nu også optimale rammer til at mødes om deres fælles store interesse.”  

Fakta

Nordsjællands Veterantog blev etableret som kulturinstitution i 1968. 40.000 besøger hvert år klubbens tog eller veterantogscentret i Græsted. Det gør klubben til en af de mest besøgte turistattraktioner i Nordsjælland. Rungsted remise kommer nu til at spille en lige så fremtrædende rolle. Nordsjællands Veterantog tilbyder natur- og kulturhistoriske oplevelser hele året for både børn, unge og voksne. Se mere på www.veterantoget.dk.