x

Åbent hus i Det Grå Fyr:
700 gæster besøgte solbeskinnet fyrtårn i Skagen

Pressemeddelelse 13. december 2016

Skyfri blå himmel og en lavthængende sol over den sandede odde. Det Grå Fyr på Grenen præsenterede sig fra sin allerflotteste side, da over 700 besøgende søndag deltog i Realdania By & Bygs åbent hus-arrangement som markering af afslutningen på to års restaurering.

Søndag var der åbent hus i det nyrestaurerede Grå Fyr på Grenen, og i løbet af fire timer dukkede mere end 700 mennesker op. Nogle var endda taget hele vejen fra Aarhus og Nørresundby for at se det gamle fyr indefra og udsigten fra toppen - og de blev ikke skuffet. 

”Vejret var flot, og efter Skagen-forhold var der ikke ret meget vind,” fortæller arkitekt og projektleder i Realdania By & Byg Connie Hviid, der sammen med en række repræsentanter fra Realdania By & Byg var mødt op for at guide og fortælle de interesserede fremmødte om restaureringen af Det Grå Fyr.

Englebørn og farveeksplosion
Åbent hus-arrangementet faldt sammen med, at låge nr. 11 i Skagens levende julekalender skulle åbnes, så da borgmesteren i Frederikshavn Kommune og direktør i Realdania By & Byg Peter Cederfeld havde budt velkommen, ankom englebørn i hestevogn og åbnede den granbeklædte indgang til fyrmesterboligen. 

I fyrmesterboligen var de besøgende især imponeret over den farveeksplosion, der mødte dem. ”Lofter og vægge er blevet farvesat efter farvearkæologiske undersøgelser, og det kommer altid bag på folk, at 1800-talsbygninger har knald på farverne,” fortæller Connie Hviid. Derudover faldt mange i svime over plankegulvene, som har fået tre lag med en fantastisk Tonkinlak, tilføjer hun.

Skagen Grå Fyr er tegnet af arkitekt N. S. Nebelong og blev indviet i 1858. I 2014 købte Realdania By & Byg fyret af staten for at sikre det historiske anlæg for eftertiden. Siden har selskabet restaureret og nyindrettet fyrmesterboligen og de øvrige bygninger omkring det 46 meter høje fyrtårn. 

Fyret og det historiske anlæg er blevet genskabt i den oprindelige stil og stemning, og det er nu klar til en fremtid som et moderne naturformidlingscenter drevet af Naturstyrelsen.