x

Nyt Liv til Det Grå Fyr i Skagen

Pressemeddelelse 6. december 2016

Danmarks nordligste fyranlæg har gennem de sidste to år undergået en omfattende restaurering og genindretning. Realdania By & Byg står bag arbejdet, der også forbereder det fredede anlæg til et nyt liv som formidlingscenter for Skagens enestående natur og fugleliv

Fyret fra 1858 blev nedlagt i 2013. Året efter købte Realdania By & Byg det af staten for at sikre det historiske anlæg tegnet af arkitekten N.S. Nebelong for eftertiden. Siden da har selskabet restaureret og nyindrettet anlægget omkring fyret for at genskabe den oprindelige stil og stemning og gøre fyranlægget klar til en fremtid som et moderne naturformidlingscenter drevet af Naturstyrelsen.

”Vores ambition har været at sikre et enestående eksempel på et fyranlæg, der i dag har udspillet sin rolle som pejlemærke for sejlende. Samtidig er der fundet en fremtidig brug af anlægget, der styrker oplevelsen af naturen for de mange besøgende, som området har. Det Grå Fyr er et af landets smukkeste og mest vellykkede fyr placeret midt i et unikt kystlandskab. Derfor har indpasning af p-pladser i landskabet også været en vigtig del af projektet, som vi glæder os til at vise frem”, udtaler adm. direktør i Realdania By & Byg, Peter Cederfeld. 

Det Grå Fyr i Skagen blev efter fire års byggeri indviet i 1858. Og den første fyrmester, Wilhelm Martin Theodor Meyer (1815-1889), kunne flytte ind i den tilhørende embedsbolig, der var opført og malet i tråd med datidens gode smag. Og det betød farver. Masser af farver.  


Nyt liv i fyrmesterboligen
Nu er fyrmesterboligen restaureret, og de oprindelige ruminddelinger genskabt. Gamle plankegulve, døre, fodlister og originale hængsler og greb er så vidt muligt bevaret eller genskabt. Lofter og vægge har fået farver i tråd med de oprindelige farver, der er fundet ved farvearkæologiske undersøgelser. Det Grå Fyr, fyrmesterboligen og sidebygningerne er med Realdania By & Bygs restaurering nu bevaret for eftertiden.