x

Klimatilpasning for sjov og for alvor

Pressemeddelelse 9. december 2015

De første projekter, der kombinerer klimatilpasning og byudvikling, er gået over al forventning. Men hvad skal vi gøre for at sikre, at den nødvendige klimatilpasning i de kommende årtier også skaber bymæssig merværdi? Projektchef Anne-Mette skriver om projekterne og om vejen frem.

Dette blogindlæg er oprindeligt udgivet af Projektchef Anne-Mette Gjeraa på LinkedIn. Her kan du se kommentarer til indlægget og selv skrive en kommentar.

Blogindlægget 'Klimatilpasning for sjov og for alvor' på LinkedIn

---

 

Hvem skulle have troet, at en rensedam kunne blive en veritabel attraktion for en hel by? Eller at man kunne spille paddletennis i et forsinkelsesbassin?

Vores første klimatilpasningsprojekter, der er skabt ud fra idéen om merværdi, står nu færdige og viser med al tydelighed, at klimatilpasning kan være både smuk og sjov. Og ikke alene har danskerne fået nogle helt unikke nye byrum med mulighed for leg, motion og afslapning, men både kommuner og forsyninger har også sparet penge og skabt nye netværk og arbejdsgange.

Kampagnen VANDPLUS er gået over al forventning, og jeg er utroligt glad og stolt over, hvor flotte projekterne er blevet. Nu gælder det bare om at udbrede inspirationen og erfaringerne, så den nødvendige klimatilpasning i de kommende år i hele landet også kommer til at give ekstra værdi og besparelser.

’Danmarks smukkeste rensedam’

På kanten af Søndersø i Viborg, dér hvor der tidligere lå et par sumpede fodboldbaner, er landskabet som forvandlet. Her kan viborgensere og besøgende nu opleve et imponerende, foranderligt vandlandskab, der bølger og bugter sig og ændrer karakter alt efter vejret. sØnæs-projektet er klimatilpasningsanlæg og rensedam i ét: Ud over at sikre området mod skybrud mindsker det også fosfor- og kvælstofudledningen til søen. Samtidig er det et populært udflugtsmål for en masse brugergrupper med dets store variation af aktiviteter. De særlige trædesten, som faktisk markerer den ene af dammens erosionsbarrierer (den tekniske installation, der skal bremse vandet), er f.eks. nærmest uimodståelige for barnlige sjæle i alle aldre.  sØnæs har haft enestående positiv opbakning fra alle sider, og der gik ikke længe, før det fik tilnavnet: ’Danmarks smukkeste rensedam’. I dag er der f.eks. i weekenderne over 15 gange så mange cyklister, som der var før projektet. Til indvielsen i juni opstod der ligefrem trafikprop på trædestenene.

 

Se brugernes billeder på Instagram. Og se også den fantastisk flotte dronevideo af sØnæs.

Paddletennis for hele byen

Ved Gladsaxe Stadion er et klassisk idrætsanlæg omdannet til en park med et væld af uformelle aktiviteter, der inviterer hele byen ind. Der er bl.a. kommet ny vandlegeplads, hoppepude, svingkarrusel, træningsplads, boldbane og paddletennisbane. Den lidt større ’Skatebaljen’ er udformet med perfekt underlag for skatere, BMX-kørere og hockeyspillere, og i løbet af det næste halve år vil de sammen med kommunen udvikle de helt rigtige forhindringer, så den bliver en drøm at lave tricks i.

Det er i sig selv en enorm forbedring med alle disse nye aktiviteter, men det helt fantastiske er, at hver af de nye funktioner også er udformet som bassiner, der kan tilbageholde regnvand, når der er skybrud, så det ikke løber ud på veje og i kældre. Resten af året er de 14 nye regnvandsbassiner og vandløbene på idrætsanlæggene bare for sjov.  

Se området oppefra i den flotte dronevideo af Gladsaxe-projektet. 

Merværdi og besparelser

Vi har i Realdania gennemført kampagnen VANDPLUS i samarbejde med Lokale og Anlægsfonden og Naturstyrelsen med det formål at vise, at det er muligt at gennemføre klimatilpasningsprojekter og samtidig skabe helt nye værdier for borgerne og byerne.

En vigtig del af projektet er at vise de økonomiske gevinster i at kombinere tekniske og rekreative funktioner – og det er ikke så lidt, der er at hente i besparelser. Særligt forsyningsselskaberne sparer store summer, men kommunerne får også nye byrum for en beskeden investering. Borgernes penge – både fra forsyningstakster og kommuneskat – bliver brugt mere effektivt, og samtidig får borgerne glæde af helt nye byrum og aktiviteter.

Fra projekttænkning til fast arbejdsmetode


Begejstringen for projekterne har været stor både ved indvielserne og i forbindelse med de to afslutningskonferencer, vi lige har afholdt i henholdsvis Viborg og Gladsaxe.

Men det er vigtigt at huske, at enkeltstående projekter ikke kan løse den kæmpestore udfordring, som klimaforandringerne i de kommende årtier vil stille os over for. Vi har fået afprøvet nogle nye løsninger, og fra nu af handler det så om det lange, seje træk. Det vil ikke nødvendigvis altid være spektakulære og prestigefulde projekter, der er løsningen. Sommetider handler det f.eks. blot om at anlægge en lidt grønnere gade, der samtidig kan håndtere regnvandet.

Som jeg ser det, skal vi nu gå fra projekttænkning til at tænke merværdi og dobbeltfunktioner som en integreret del af måden, vi arbejder på. Det kræver, at kommuner og vandforsyninger tænker langsigtet og sammen kortlægger mulighederne. Og der ligger ikke mindst en stor ledelsesmæssig opgave i at støtte og afsætte ressourcer og medarbejdertimer til dette arbejde.

Det er lykkedes at gennemføre de første projekter, der kombinerer klimatilpasning og byudvikling, og de er blevet fantastisk flotte. I Realdania er vi glade for, at VANDPLUS har kunnet bidrage til, at mindsettet i hele sektoren på få år er ændret, så klimatilpasning med merværdi er blevet noget, man taler om. Det er i sig selv en stor bedrift. Men det må ikke betyde, at vi i sektoren kommer til at hvile på laurbærrene, når det gælder denne vigtige dagsorden. Det er nu, at vi skal bevise, at vi virkeligt vil det.

(Kreditering: Alle billeder er taget af Carsten Ingemann)

Læs mere om VANDPLUS og de enkelte projekter.