x

Festligt startskud for Midtbyens Gymnasium og Banebroen i Viborg Baneby

Pressemeddelelse 24. maj 2017

Mercantec, Realdania og Viborg Kommune markerede den 24. maj 2017 startskuddet på byggeriet af Midtbyens Gymnasium og Banebroen med at opsende hundredvis af balloner. Byggeriet sætter for alvor gang i udviklingen af Viborg Baneby, hvor et tidligere industriområde omdannes til en dynamisk og mangfoldig bydel i hjertet af Viborg.

Elever fra 1. g sendte 300 røde balloner til vejrs som startskuddet på byggeriet af Midtbyens Gymnasium. Gymnasiet skal stå færdigt ved udgangen af 2018. Eleverne fra 1. g vil til den tid gå i 3. g og bliver dermed den første årgang på det nye gymnasium.

– Nu går byggeriet i gang, og det har vi set meget frem til. Det er sjældent, at man kan få lov til at bygge et gymnasium helt fra bunden. Det er faktisk 40 år siden, at det sidst skete i Viborg Kommune. Det giver en unik mulighed for at tænke visionært hele vejen igennem, og vi glæder os til at se gymnasiet fyldt af glade studerende, siger Kirsten Holmgaard, direktør for Mercantec.

Midtbyens Gymnasium kommer til at samle Viborg Tekniske Gymnasium, Viborg Handelsgymnasium samt House of Technology i Bjerringbro på ét sted. Gymnasiet skal huse ca. 1.100 elever og 130 ansatte.

Banebroen binder byen sammen
Startskuddet lød også for byggeriet af den nye Banebro, der forventes at være klar til brug i slutningen af 2018. Banebroen er en stiforbindelse, som bygges sammen med Midtbyens Gymnasium og forbinder Viborg Baneby med midtbyen. Broen er finansieret af Viborg Kommune og Realdania.

 

– Viborg Kommune oplever stor vækst, og der er godt gang i byggeriet. Nu sætter vi ekstra skub i udviklingen ved at skyde byggeriet af Midtbyens Gymnasium og Banebroen i gang, siger borgmester Torsten Nielsen og fortsætter:

– Banebroen bliver en flot og markant bro, der skaber et levende byrum for kommunens borgere, de studerende og alle dem, der benytter den offentlige transport.

 

Stiforbindelsen består af to stålbroer. Den ene bro er 172 m lang og spænder fra Middagshøjvej over jernbanen og Banevejen, mens den anden bro er 58 m og går mellem gymnasiet over Banegårds Alle til Hovedbiblioteket. Midt mellem de to broer ligger gymnasiet med Hærvejspladsen, hvor der skabes et nyt byrum til studerende og kommunens borgere. Fra Banebroen er der adgang til perronen mellem jernbanespor 1 og 2.

Kickstart af Viborg Baneby
Byggeriet af Banebroen sætter for alvor gang i udviklingen af Viborg Baneby.

– Realdania støtter projektet med Banebroen, da broen er et nøgleelement i at kickstarte udviklingen af Banebyen og styrker midtbyen i Viborg. Broen skal nedbryde den barriere, som jernbanen giver mellem bydelene, og samtidig fremme en bæredygtig udvikling, hvor det er let og attraktivt at benytte cykel, tog og bus. Projektet kan derfor fungere som demonstrationsprojekt for andre byer, der har lignende udfordringer, siger Lars Autrup, projektchef i Realdania.

– Banebroen er afgørende for investeringslysten i Viborg Baneby til gavn for udviklingen af hele kommunen. Samtidig medvirker Banebroen til at øge værdien af omdannelsen af området, siger borgmester Torsten Nielsen.

Cubo Arkitekter A/S har tegnet Banebroen og Midtbyens Gymnasium. I 2016 blev de kåret som vinder af en projektkonkurrence udskrevet af Mercantec, Viborg Kommune og Realdania.

Midtbyens Gymnasium:
Midtbyens Gymnasium får ca. 1.100 elever og 130 ansatte.
Byggeriet er på ca. 13.000 m2.
Forventes at stå klar til brug i slutningen af 2018.
Forventet byggesum: Ca. 190 mio. kr. 

Banebroen:
Længde i alt ca. 230 meter.
Anlægssum: Ca. 82 mio. kr. 
Forventes at stå klar til brug i slutningen af 2018.

Læs mere på viborgbaneby.dk
Med investeringer på omkring 5 mia. kroner omdannes det tidligere industriområde syd for banegården til en dynamisk og mangfoldig bydel i hjertet af Viborg. Et unikt område med institutioner, erhverv og boliger til op mod 3.500 nye beboere.
Banebyen bliver en alsidig, attraktiv og aktiv bydel, som rummer stribevis af muligheder for områdets beboere, kommunens borgere og besøgende. Med rig lejlighed til at gå på opdagelse og nyde det gode, aktive liv.