x

Evaluering af den frivillige bæredygtighedsklasse

Evaluering

Udgivelsesdato
december 2024

Sideantal
126 sider

Forfatter(e)
Haseebullah Wahedi, Kaare Lind og Kim Haugbølle/ Institut for Byggeri, By og Miljø (BUILD), Aalborg Universitet

Download

En af flere vigtige konklusioner i denne evaluering af den frivillige bæredygtighedsklasse fra BUILD er, at det er essentielt at skabe et udviklingsrum, hvor aktører eksperimenterer og samler erfaringer systematisk på tværs af de mange testprojekter.

I 2020 lancerede Social- og Boligstyrelsen den frivillige bæredygtighedsklasse (FBK) for at skabe et ensartet og lettilgængeligt grundlag for bæredygtigt byggeri i Danmark. De seneste fire år har byggebranchen gennem FBK testet ni konkrete krav til bæredygtighed i byggeriet, og BUILD har nu udarbejdet en evaluering af arbejdet med FBK. 

Evalueringen viser bl.a., at styrken i afprøvningen af FBK ligger i, at der er skabt et offentligt udviklingsrum. Her er der sket fælles udvikling gennem systematisk erfaringsopbygning, netværksdannelse og dialog mellem praktikere, forskere og myndigheder. 

Evalueringen viser også, at i de fleste projekter er kravene til LCA, LCC og dagslys dokumenteret. Mens der har været udfordringer især med kravet vedr. dokumentation af ressourceanvendelse på byggepladser. Dvs. den fase, der kaldes A5 i en LCA-beregning, som bliver en del af klimakravet i Bygningsreglement fra 1. juli 2025.  I den forbindelse har afprøvningen af FBK fungeret som en tidlig modning og katalysator for, hvordan branchen kan arbejde med og håndtere byggepladskravet.

Evaluering af FBK er blevet gennemført med økonomisk støtte fra Social- og Boligstyrelsen, mens vi i Realdania har givet økonomisk støtte til udvalgte testprojekter.