x

Stregerne er slået til globalt samlingspunkt ved Isfjorden

Pressemeddelelse 21. juni 2016

Et nyt Isfjordscenter i Ilulissat skal udvikle turismen i Grønland og bidrage til forståelsen af klima-forandringerne. Dorte Mandrup Arkitekter har nu skabt et visionært byggeri med respekt for det særlige UNESCO-beskyttede naturområde.

En turistattraktion i international klasse er kommet et skridt nærmere med valget af Dorte Mandrup Arkitekters forslag til et Isfjordscenter ved Ilulissat. Centret skal være med til at udvikle grønlandsk turisme og være hele verdens indgang til at forstå Isfjorden og ikke mindst kulturen, historien og den markante afsmeltning af indlandsisen. Parterne bag etableringen er Grønlands Selvstyre, Qaasuitsup Kommunia og Realdania.

Det vindende projekt er en enkel, vredet bygningsstruktur, der nærmest ligger som et vingefang i landskabet. Arkitekterne beskriver poetisk deres inspiration som ”en sneugles flugt gennem landskabet”. Huset udgør en naturlig forlængelse af vandreruterne med mulighed for at gå udvendigt på taget med enestående udsigt til Isfjorden og landskabet. Den åbne facade skaber dialog mellem udstillingen og omgivelserne – mellem menneske og natur. Det er en grundtanke, at huset skal påvirke det skrøbelige landskab mindst muligt.

- Vi har valgt Dorte Mandrup Arkitekters forslag, fordi det er et meget poetisk og fremsynet projekt, hvis arkitektoniske helhed understøtter den overordnede vision på smukkeste vis. Den nye bygning vil med respekt for landskabet indgå i et flot samspil med det spektakulære naturområde, siger talsmand for dommerpanelet Jan Søndergård, der er professor ved Det Kongelige Danske Kunstakademi og partner i KHR arkitekter.

 

Ilulissat Isfjordscenter åbner dørene i efteråret 2020, og der forventes 25.000 besøgende årligt. Grønlands Selvstyre, Qaasuitsup Kommunia og Realdania indgik i 2015 partnerskabsaftalen om etableringen. Den filantropiske forening Realdania bidrager med 83 mio. kr., mens Selvstyret bidrager med 15 mio. kr. og Qaasuitsup Kommunia med 8 mio. kr. Derudover arbejdes der på at sikre donationer på op til 10 mio. kr. til udstillingen og oplevelserne indendørs. De internationale fonde Bloomberg Philanthropies og OAK Foundation har allerede givet donationer til dette. Isfjordscentret skal være selvbærende og indtægtsdrevet på sigt.

For Grønland og Ilulissat giver Isfjordscentret nye muligheder for at styrke den allerede voksende strøm af turister fra hele verden. Omverdenen fik for alvor øjnene op for Isfjorden, da den i 2004 blev udpeget som verdensnaturarv af UNESCO på grund af sin enestående betydning for den glaciologiske videnskab og sin smukke natur. Den øgede turisme skal skabe arbejdspladser, indtægter og udvikling. Grønlands turiststrategi ser centret som det første af fem besøgscentre, der samlet skal løfte Grønland til et helt nyt niveau som turistdestination. Visionen er, at Grønlands mange naturoplevelser og kulturarvsfortællinger på sigt formidles i oplevelsescentre i flere regioner efter forbillede fra f.eks. Bræmuseet i Fjærdal i Norge og nationalparken Thingvellir i Island. Isfjordscentret vil også give beboerne og lokalsamfundet i Ilulissat et nyt samlingssted med mulighed for nye aktiviteter.

Naalakkersuisoq for Erhverv, Arbejdsmarked, Handel og Udenrigsanliggender i Grønlands Selvstyre, Vittus Qujaukitsoq, siger:
"En styrkelse af turismeudviklingen står højt på Naalakkersuisuts agenda. En af hjørnestenene i den nye turismestrategi er etableringen af regionale visitorcentre. Det er derfor en stor glæde at se Isfjordscentret tage form. Partnerskabet med Realdania er et meget væsentligt bidrag til turismeudviklingen i de kommende år." 

Borgmester i Qaasuitsup Kommunia, Ole Dorph, siger:
"Vi glæder os over den store interesse for at være med til at skabe det Isfjordscenter, som skal gøre Ilulissat og Diskobugten til en endnu større attraktion end i dag og formidle viden om Isfjorden, det arktiske klima og livsbetingelserne."

Byggeriet varetages af Realdania, som gennem sit datterselskab Realdania By & Byg, leverer et færdigt byggeri klar til både turister, forskere og lokale besøgende. 

Adm. direktør i Realdania, Jesper Nygård, siger:
"isfjordscentret vil ligge i første parket til den smeltende indlandsis og formidle de håndgribelige konsekvenser af klimaforandringerne for os alle. Vi tror, at Isfjordscentret vil bidrage markant til udviklingen af Ilulissat og Grønland som turistdestination og ikke mindst blive et globalt samlingspunkt om både forskning og klimadebat. Der er nu skabt en arkitektonisk løsning i verdensklasse, der understøtter den vision, respektfuldt placeret på kanten af det unikke verdensarvsområde". 

Ilulissat og Isfjorden tiltrækker allerede i dag mange glaciologer, statsledere og klimainteresserede turister. Et stigende antal forskere holder til omkring den aktive gletsjer i et forsøg på at afkode klimaforandringernes fortid, nutid og fremtid. Isfjordscentret vil understøtte, at Grønland i endnu højere grad bliver centrum for den globale forskning og debat omkring klima.  

Yderligere fakta

Faktaark om Isfjordscentret