Jarmers Plads 2

Jarmers Plads 2 er et fremtrædende eksempel på et dansk, modernistisk kontorhus af sin tid. Ejendommen, der i dag er hovedsæde for hele foreningen Realdania, indgår i Realdania By & Bygs samling af fredede og bevaringsværdige ejendomme.

Tema

Jarmers Plads 2 er et fint og tilmed et af de tidligste eksempler på et moderne kontorhus i nordisk modernisme.

 

Ejendommen blev opført af og til Østifternes Kreditforening, hvis tidligere ejendom på Jarmers Plads måtte rives ned i forbindelse med videreførelsen af H. C. Andersens Boulevard. Ejendommens placering er dog ikke blevet mindre markant trods vejen; og mens adressen Jarmers Plads 2 og relationen til parken trækker referencer tilbage i tiden, så peger den modernistiske bygning på en gang både på sin egen samtidig men også på dennes tro på og forestilling om fremtiden.
 
Huset er disponeret med et højhus indrettet som kontorhus, der danner væg mod den trafikerede boulevard, og en lavere bygning med direktionskontorer, kantine og repræsentative lokaler mod H.C. Ørstedsparken. Ejendommen består af flere sammenføjede bygningsvolumner på samlet 13.000 m2, opført i beton og beklædt udvendigt med marmorplader magen til dem anvendt af Arne Jacobsen på Nationalbanken og Aarhus Rådhus. Materialevalget er begrænset til natursten, ædle træsorter og metaller, der giver en raffineret detaljeoplevelse. Den enkle og subtile stil og atmosfære går igen i bygnings enkeltdele bl.a. vinduer og trapper, der er tegnet specifikt til huset, men også i elementer hentet fra andre af tidens store byggerier som fx. Munkegårdslamper.

Huset er i dage lejet ud til Realdania samt medieselskabet SBS Discovery.

 

Projektfakta

  • Påbegyndt
  • 2006
  • Afsluttet/forventet afsluttet
  • 2008
  • Anvendelse i dag
  • Udlejet til erhverv
  • Erhvervet
  • 2006
  • Indviet
  • 2008
  • Byggeår
  • 1956
  • Galleri

  • Arkitekter

  • Restaurering

  • Publikation

  • Relaterede projekter

  • Kort

  • Nyheder

Galleri

Detaljer

Eksteriør

Historiske

Interiør

Restaurering

Åbent hus

Christian, Erik og Aage Holst

Christian, Erik og Aage Holst

Brødrene Erik og Aage Holst blev begge uddannet på Kunstakademiets Arkitektskole i 1930'erne i en periode, hvor man endegyldigt forlod al form for historicisme, klassicisme og nationalromantik, og hvor den internationale modernisme efterhånden udmøntede sig i en nordisk variant i de skandinaviske lande. Sammen med faderen, den murer- og arkitektuddannede Christian Holst, der havde drevet en mindre arkitektvirksomhed siden 1911, drev sønnerne tegnestue fra slutningen af 1930'erne.

Kombinationen af Aages naturtalent, faderen Christians solide håndværksmæssige tilgang, og Eriks strategiske og diplomatiske evner udmøntede sig i en række gedigent udførte og detaljerede gennemarbejdede opgaver, som uden at være decideret banebrydende har overlevet sin tid og fortsat nyder stor respekt blandt fagfolk og bruger af husene.

Trioen stod bl.a. bag etageejendommen Ordrupgaarden på Ordrupvej fra 1939, Søndermarksskolen i Horsens fra 1945-51, Ulrikkenborgskolen og Svaneapoteket i Kgs. Lyngby fra henholdsvis 1949 og 1959 samt rækkehusbebyggelsen Henriks Have i Vedbæk fra 1962, som alle er fremragende og meget gedigne udtryk for deres tid. Bedst kendt er dog Jarmers Plads 2, der samler de bedste takter fra trekløverets partnerskab.

Restaurering

Restaurering

Da Realdania Byg overtog ejendommen i 2006, havde tidens tand samt skiftende renoveringer og nyindretninger spoleret eller elimineret nogle af husets arkitektoniske detaljer. Som en del af indsatsen blev disse detaljer i vid udstrækning genskabt, mens bevarede bygningsdetaljer blev restaureret med stor respekt for ejendommens alder og originale udtryk.

Alle vinduer mod den støjende boulevard og i parkfløjen er blevet forsynet med termoglas på indersiden, Endvidere er samtlige lofter pillet ned og udskiftet med loftselementer, der er en nøjagtig kopi af de oprindelige hvide, perforerede metalplader, ligesom husets lamper - Arne Jacobsens elegante 'Munkegårdslampe' - er blevet restaureret eller nyproduceret og genopsat overalt i bygningen.

I den høje bygning mod boulevarden er indrettet storrumskontorer med mindre møderum, hvoraf fritliggende er med glasvægge, der giver frit udsyn og en udstrakt rumlig fornemmelse. Der er også indrettet små tekøkkener samt printerrum på hver etage.
Mellembygningen rummer husets velkomstområde samt det gamle ekspeditionskontor, der i dag er adskilt af en væg, hvor glasdøre dog giver udsyn hele vejen gennem bygningen. Den lave fløj mod parken rummer flere af bygnings oprindelige detaljer som en pejsestue, en direktionsgang samt et bestyrelseslokale. Disse elementer er bevaret til nutiden og indrettet til moderne brug som mødelokaler. Husets kælderetage rummer udover en stor kantine med adgang til en lille gårdhave også et stort parkeringshus, der oprindelig også skulle fungere som sikringsrum for kvarteret i tilfalde af, at den Kolde Krig skulle blusse op. 

Husets forplads er løbende blevet ændret, men er i dag indrettet med store granitsten og -bænke flittigt benyttet af byens skatere samt en formation af træer. 

Relaterede projekter

Ny cykel- og gangbro

Riises Landsted

Arne Jacobsens eget hus i Charlottenlund

Halldor Gunnløgssons eget hus

Kort

Jarmers Plads 2, 1551 København V

Nyheder

{{ title }}

{{ description }}