x

Åbent hus i Knud Friis villa

Pressemeddelelse 6. september 2012

Enkelt. Robust. Ærligt. Det er en virkelighedsnær arkitektur, der møder gæsterne på Højen 13, hvor arkitekten Knud Friis i 1958 opførte et hus til sig selv og samtidig introducerede en ny arkitektur i Danmark. En arkitektur, der henter sin kraft i brugen af rå materialer og synlige konstruktioner.

Knud Friis har engang sagt, at det ikke længere er et spørgsmål om, vi vil bygge huse af beton, men et spørgsmål om, vi vil være bekendt at fortælle omverdenen, at vi gør det. Det ville Friis selv. Han kunne ikke fordrage, når huse skulle se ud af mere, end de var.

"Knud Friis eget hus står som et autentisk vidnesbyrd og en stærk repræsentant for den arkitektur, der blev så kendetegnene for Friis & Moltke. Enkelt, robust og ærligt i sit eget skulpturelle udtryk. På én gang en sammenvævet og personlig fortælling, på én gang en kontrastrig arkitektur, der byder på skiftende oplevelser - fra det intime gårdrum, over skoven, til den storslåede udsigt over en skrånende naturgrund - fra de klare farvevalg, til de synlige konstruktioner og rå materialer. Vi er glade for nu at kunne byde interesserede indenfor i arkitektens eget hus, der normalt ikke er åbent for offentligheden," udtaler adm. direktør i Realdania Byg, Peter Cederfeld.

Sikret for eftertiden

Realdania Byg købte huset i 2011 og har netop gennemført en nænsom restaurering af ejendommen. Det er sket for at sikre det ikoniske bygningsværk og dets betydning i nyere dansk arkitekturhistorie for eftertiden.

Villaen repræsenterer på meget fornem vis Friis & Moltkes arkitektur, og især Knud Friis' egen tolkning af samme. Den er samtidig en vigtig brik i fortællingen om ejerboligens udvikling efter 2. verdenskrig, hvor billigere byggematerialer og privatøkonomisk velstand var med til at skabe grundlaget for et byggeboom af boliger til den danske familie - ofte med inspiration i netop arkitekternes egne huse, hvor arkitekten som selvstændig bygherre fik mulighed for at udfolde egne ideer i et friere forum.

Huset vil fremover blive lejet ud til privat beboelse i tråd med husets oprindelige anvendelse til en lejer, der endnu ikke er fundet.

Egen bolig og tegnestue

Knud Friis' eget hus ligger i Aarhus-forstaden Brabrand på en stor naturgrund. Villaen er opført i 1958 som egen bolig og tegnestue til Knud Friis fra arkitektfirmaet Friis & Moltke. Hovedhus og anneks blev i 1970 udvidet af arkitekten selv, der frem til sin død boede i huset sammen med sin hustru.

Villaen består af tre parallelle længer, der er orienteret nord-syd: en hovedfløj og en udhusfløj, som er bundet sammen med havemure, der tilsammen danner en kvadratisk, brolagt gårdhave, samt en tilbygget værelsesfløj længst mod øst.

Huset med tilbygninger, anneks, havemure og indre gårdrum samt haven blev fredet i 2008.

Ny arkitekturretning i Danmark

Knud Friis grundlagde sammen med Elmar Moltke Nielsen tegnestuen Friis & Moltke i 1954. Friis & Moltke blev især kendte i 1960'erne, hvor de introducerede en tillempet udgave af brutalismen, den såkaldte kasematarkitektur med store, robuste bygningslegemer, der ofte trykker sig ned i landskabet, og ofte er karakteriseret af rå betonmure og synlige tekniske installationer. De har stået bag adskillige villaer, klyngehuse og gårdhavebebyggelser samt ikke mindst erhvervs- og institutionsbyggerier i Danmark.