x

Tre steder i Nordjylland skaber nye muligheder

Pressemeddelelse 30. juni 2015

I Blokhus, Løkken og langs Jyske Aas blev tre nye projekter indviet i sidste uge. Fælles for alle projekterne er, at de tager udgangspunkt i lokale potentialer som vej til at styrke livskvaliteten. Projekterne vil kunne tiltrække flere turister, men har undervejs også styrket lokalt sammenhold. Projekterne er en del af Realdanias yderområdekampagne Stedet Tæller.

Danmarks yderområder er rig på destinationer. Men ikke alle steder udnyttes potentialet optimalt. Kampagnen Stedet Tæller sætter fokus på, hvordan man ved at tage udgangspunkt i et steds specifikke potentiale kan styrke livskvalitet og skabe positiv udvikling i Danmarks yderområder. Realdania har frem til 2016 afsat 115 mio. kr. til at støtte konkrete, fysiske projekter, der viser nye veje til livskvalitet i yderområderne.

I sidste uge blev tre Stedet Tæller-projekter, som alle ligger i Nordjylland, indviet – og er dermed klar til sol, sommer og feriegæster.

Projektchef i Realdania, Karen Skou siger: ”De tre nordjyske projekter er alle været med til at kickstarte positive forandringer. De tiltrækker både flere turister og besøgende. Men de giver også genlyd i lokalsamfundet, hvor de bidrager til at styrke sammenhold og samarbejde. Projekterne er eksempler på, hvordan man kan gentænke klassiske, populære destinationer eller udforme nye - og derigennem skabe nye muligheder.

De tre projekter er:

Blokhus er en klassisk feriedestination. I flere år har byen trængt til et løft og har også været plaget af oversvømmelser fra byens bæk. Nu er der sket forandringer i bymidten, som hæver kvaliteten i den populære badeby. Konkret er Blokhus Bæk forandret fra en næsten usynlig stribe vand til et åbent, rislende byrum med grønne skråninger og plads til at opholde sig og nyde vejret langs bækkens forløb. Der også er anlagt en lille træbro, så man let kan krydse bækken. Bækken løber ud i et lille delta ved stranden i Blokhus. Samtidig er området omkring bækken blevet klimasikret, så bækken ikke oversvømmes ved kraftig regn og sådan, at de historiske huse i området ikke ødelægges af regnvand. Rigtig mange borgere i Blokhus og omegn har bakket op om projektet, og allerede nu ses en positiv udvikling for byen.

I Løkken er det gamle moleleje blevet renoveret og der er skabt plads til nye oplevelser og aktiviteter. På solskinspladsen kan man slå sig ned, nyde solen og mærke havet. Spidsen af molen er indrettet til lystfiskere, og den nye promenade indbyder til en slentretur. Kystfiskeriet og Løkken Læmole er en væsentlig del af Løkkens identitet. Havet, stranden og stemningen ved molen tiltrækker hele året lokale og turister, og flere og flere aktiviteter folder sig ud på stedet. Udover nye aktiviteter har projektet været med til at give ny dialog og fælles fodslag mellem Løkkens fiskere, surfere, erhvervsliv og kommunale politikere.

Ved Jyske Aas, Europas nordligste højderyg, er der skabt et oplevelsesbælte, som formidler områdets særlige natur og kulturhistorie. Lokale frivillige, aktørnetværk står bag projektet, og der er blandt andet anlagt tre informationspladser (stjernepladser), hvor man kan finde information, inspiration og vejledning til besøg i området. Projektet har været med til at trække nye beboere til lokalområdet. Dermed er kurven for befolkningstilbagegang i området knækket. Man forventer, at 30.000-40.000 turister årligt vil besøge Oplevelsesbæltet Jyske Aas.