x

Bygge- og anlægsprojekter

Realdanias filantropiske arbejde

Realdania støtter almennyttige og almenvelgørende formål inden for det byggede miljø over hele Danmark. 

Alle projekter, som Realdania løbende modtager ansøgninger til, skal understøtte et af de fokusområder, som er beskrevet i Realdanias Filantropistrategi 2025-2031. 

Vores filantropistrategi

Herudover skal alle projekter være:

  • Problemdrevne og/eller bidrage med væsentlig ny viden. Det betyder, at projekterne skal kunne løse eller bidrage til at løse et eller flere af de problemer og prioriterede aktiviteter, som strategiens fokusområder beskriver, og/eller bidrage med viden hertil.
  • Nyskabende eller udviklende. Det betyder, at de løsninger, som projektet arbejder med, skal være nogen, der ikke tidligere er afprøvet i Danmark, og som andre derfor kan lære noget af.

Det kan være en god idé at orientere sig i, hvad vi ikke støtter, hvis du er i tvivl om, hvorvidt dit projekt falder inden for vores bevillingskriterier.

Se, hvad vi ikke støtter 

Hvordan søger jeg støtte?

Du søger om støtte her på realdania.dk gennem vores ansøgningsskema. Vi modtager kun ansøgninger via vores online-ansøgningsskema. Du kan downloade ansøgningsvejledningen som pdf i boksen til højre.

Har du ikke tidligere søgt støtte, skal du først oprette en profil. 

Du har mulighed for at gemme din ansøgning og vende tilbage og rette i ansøgningen. Det er dog ikke muligt at ændre i en ansøgning efter den er sendt afsted til os.

Hvornår kan jeg søge?

Der er ingen ansøgningsfrist, og vi behandler løbende de ansøgninger, som vi modtager. Du skal forvente en behandlingstid på 2-3 måneder. I ferieperioder kan der være længere behandlingstid.

Hvor meget kan jeg søge i støtte?

Alle beløb kan komme i betragtning, og der er i princippet ingen nedre eller øvre grænse for, hvor meget du kan søge i støtte. Men projektet skal være medfinansieret gennem egenfinansiering og/eller økonomisk støtte fra andre parter. 

Hvad lægger vi vægt på i vurdering af et projekt?

Det er vigtigt, at dit projekt rummer en klar filantropisk opgave for at komme i betragtning.  Det kan f.eks. være en opgave, som det kommercielle marked eller det offentlige ikke løfter.

Alle projekter skal, når det er relevant for projektet, forholde sig til:

  • Hvordan projektet bidrager til helhedsorienteret bæredygtighed, som indbefatter klima- og miljømæssig bæredygtighed, økonomisk bæredygtighed, social bæredygtighed og kulturel bæredygtighed. 
  • Hvordan det sikres, at projektet får arkitektonisk og byggeteknisk kvalitet og understøtter holdbarhed, fleksibilitet og nye anvendelsesmuligheder.
  • Hvordan projektets ”ydelser” er blevet/bliver konkurrenceudsat.
  • Hvordan der sikres en solid, bæredygtig forretningsmodel, herunder plan for drift og vedligehold.

Bygge- og anlægsprojekter med en bevilling på op til 5 mio. kr. skal herudover:

  • Nyde lokal opbakning og styrke livskvalitet gennem lokale fællesskaber, engagement og lokalt initiativ

Bygge- og anlægsprojekter med en bevilling på over 5 mio. kr. skal herudover:

  • Bidrage til at skabe væsentlig lokal, regional eller national værdi
  • Være kvalificerede gennem forundersøgelser og brugerinddragelse
  • Organiseres, så der sikres kvalitet i proces og resultater, herunder tilknytning af rådgivere, som i udgangspunkt skal være konkurrenceudsat
  • I udgangspunkt have en egen- eller anden finansiering svarende til i størrelsesorden 50% af anlægsbudgettet

 

Bæredygtighedskriterier - klima og miljø

Det er en særlig ambition for Realdania at bidrage til at nedsætte klimaaftrykket i byggeriet, idet byggeriet udgør en meget stor andel af Danmarks samlede udledninger.

Hvis der søges støtte til nybyggeri, skal det altid afdækkes, om der er alternativer til at bygge nyt. Konkret skal muligheden for at indplacere projektet i eksisterende bygninger afsøges og begrundes. 

Der skal være en skærpet opmærksomhed omkring byggeri i risikoområder. Med risikoområder menes fysiske lokationer, som erfaringsmæssigt udsættes for oversvømmelser, storme og andre klimarelaterede hændelser i et omfang, som forøger risikoen for omkostningstunge skader på byggeriet og funktionstab, og hvor klimaforandringerne må forventes at øge denne risiko. 

Det er ambitionen at undgå byggeri i denne type risikoområder, medmindre der er tale om nyskabende former for klimatilpasning, som har eksempelværdi. Som udgangspunkt skal alle nybyggerier og byudviklingsprojekter screenes for klimatilpasningsrisici efter den metode, der er angivet i EU-taksonomien for byggeri og ejendomme.

For projekter med en samlet anlægssum* op til 20 mio. kr. gælder:

  • I nybyggeri, hvor Realdanias støtteandel af anlægssummen er på 33% eller mere, skal byg- geriet som minimum opføres til kravet i bygningsreglementets frivillige lavemissionsklasse. Dertil skal der gennemføres LCA-variantanalyser på skitse- eller forprojekt for de bygnings- dele, der har den største klimabelastning. Efter opførelse laves en fuld LCA.
  • I renoverings-, restaurerings- og transformationsprojekter af eksisterende bygninger med en samlet anlægssum over 5,0 mio. kr. gennemføres LCA-variantanalyser på skitse- eller forprojekt for de bygningsdele, der har den største klimabelastning. Efter opførelse laves en fuld LCA. Dertil kommer, at projektets samlede klimapåvirkning skal overholde bygnings- reglementets frivillige lavemissionsklasse. I de tilfælde, hvor det er værdiskabende og formåls- tjenstligt for projektet, udføres også LCC.
  • I byudviklingsprojekter på planniveau, hvor projektet opfylder DGNB’s basiskrav for certificering af byområder, og hvor Realdanias støtteandel af planprojektets budget er på 33% eller mere, skal planen screenes efter DGNB Byområder (plancertificering) eller tilsvarende.

For projekter med en samlet anlægssum* over 20 mio. kr. gælder:

  • I nybyggeri, hvor Realdanias støtteandel af anlægssummen er på 33% eller mere, skal byg- geriet certificeres på DGNB Platin- eller Guldniveau eller lignende certificering på tilsvarende niveau. For alle projekter gennemføres LCA-variantanalyser på skitse- eller forprojekt for de bygningsdele, der har den største klimabelastning. Efter opførelse laves en fuld LCA. Dertil kommer, at projektets samlede klimapåvirkning skal overholde bygningsreglementets frivillige lavemissionsklasse. 
  • I renoverings-, restaurerings- og transformationsprojekter af eksisterende bygninger, hvor Realdanias støtteandel af anlægssummen er på 33% eller mere, skal byggeriet certificeres på DGNB Platin- eller Guldniveau eller lignende certificering på tilsvarende niveau. For alle projekter gennemføres LCA-variantanalyser på skitse- eller forprojekt for de bygningsdele, der har den største klimabelastning. Efter opførelse laves en fuld LCA. Dertil kommer, at projektets samlede klimapåvirkning skal overholde bygningsreglementets frivillige lavemissionsklasse. I de tilfælde, hvor det er værdiskabende og formålstjenstligt for projektet, udføres også LCC.

Udgifter til ovenstående skal indeholdes i projektets budget.

* Anlægssum defineres som den samlede byggesum, inkl. rådgivning.

Kan mit projekt opnå støtte?

Selvom et projekt kan leve op til alle relevante kriterier, er det ikke ensbetydende med, at projektet opnår støtte.  

Du er altid velkommen til at kontakte os, inden du søger, hvis du har spørgsmål til ansøgningsprocessen eller til, hvordan vores filantropistrategi skal forstås. 

Har du spørgsmål, så er du velkommen til at kontakte os.

Du modtager en kvitteringsmail, når du har indsendt formularen. Vær opmærksom på, at kvitteringsmailen kan ende i din “Uønsket mail”-mappe - så tjek gerne den, hvis mailen ikke dukker op.

Spørgsmål og svar

Nej. Tilsagn eller afslag har intet med ansøgningstidspunktet at gøre. Store og små projekter tildeles støtte, hvis de er relevante uanset tidspunkt, og uanset hvor meget vi i øvrigt har uddelt i løbet af året. Som udgangspunkt skal der ikke betales moms af støttebeløb modtaget fra os. Der kan dog være særlige undtagelser og reglerne kan ændre sig. Derfor anbefaler vi altid, at du tager kontakt til Skat for at høre nærmere.

Nej, det har ingen betydning.

Ja. Ansøgninger modtages kun via vores online ansøgningsskema:

Du skal bruge vores online-ansøgningsskema. Ansøgningen bør være så kort og præcis som muligt. Bilagsmateriale skal være i A4-format.

Vi yder kun i meget sjældne tilfælde fuld støtte til et projekt. Vores støtte vil typisk være betinget af, at projektet har delvis egenfinansiering og/eller modtager støtte fra andre kilder.