x

Del din idé: Bygningskultur og klima - pulje til renovering af etageboligbygninger

Hvordan kan vi fremtidssikre modernismens etageejendomme ved at reducere klimabelastningen, samtidig med at arkitekturen bevares styrkes eller fornyes?

Realdania inviterer almene og private ejere af modernismens etageejendomme til at deltage i udviklingen af fremtidens løsninger for klimabevidst renovering.
Denne pulje fokuserer på at afprøve nye strategier og metoder, der kan reducere CO₂-udledningen fra modernismens karakteristiske boligbyggerier, samtidig med at de unikke arkitektoniske, historiske og kulturelle kvaliteter bevares, styrkes eller fornys.

De udvalgte projekter vil ikke kun modtage økonomisk støtte, men også adgang til netværk med de øvrige projekter og kvalificeret faglig sparring fra eksperter inden for klimaberegning og modernismens etageboligbyggeri. Det forventes derfor, at ansøgerne, ud over deres høje ambitioner for både bygningskultur og klima, er parate til at bidrage til evaluering, erfaringsopsamling og vidensdeling, så resultaterne kan komme hele branchen til gavn.

Tema for indsatsen

Puljen skal fremme udviklingen af fysiske renoveringsprojekter, der kan fungere som pejlemærker for en ny praksis, hvor bæredygtighed og bygningskultur går hånd i hånd.

Formålet er:

  • At vise nye perspektiver på sammenhængen mellem bevaring og udvikling af modernismens bygningskultur og klimahensyn.
  • At gøre dette gennem en ny, bredere forståelse af bevaringsværdier og bygningskulturelle kvaliteter.
  • At udvikle modeller for nye renoveringsstrategier, der reducerer klimaaftrykket i et livscyklusperspektiv for eksisterende bygninger, samtidig med at bygningskulturelle værdier enten bevares, styrkes eller fornys.
  • At demonstrere innovative, markedsorienterede løsninger gennem eksempelprojekter, der kan inspirere hele byggebranchen.
  • At generere og dele ny viden om metoder og materialer, der understøtter en bæredygtig udvikling af den modernistiske bygningskultur.

Ansøgningsproces

Udvælgelse i to trin

1. Del din idé
Den 27. marts 2025 er der frist for indlevering af et ansøgningsudkast, der beskriver en projekt idé. 

Alle projektideer evalueres ud fra deres ambitioner for arkitekturen, deres potentiale for at reducere klimaaftrykket og deres evne til at udforske nye løsninger samt villighed til at dele erfaringer og resultater.

2. Ansøgning
Den 13. juni 2025 er der – for dem der går videre – frist for den endelige ansøgning.

De udvalgte projekter kontaktes og på baggrund af feedback og sparring færdiggøres den endelige ansøgning. Realdania forventer at yde støtte til 6-9 projekter indenfor puljen. 

Hvem kan søge?

Puljen henvender sig til ejere af etageejendomme opført i perioden 1930-1975, som har høje ambitioner for både Bygningskultur og Klima, kombineret med en nysgerrighed for at teste nye metoder og materialer og en villighed til at dele resultaterne.

Puljen kan søges af private ejendomsejere, ejer- og andelsboligforeninger, almene boligforeninger samt stat, regioner og kommuner. Det er et krav, at man ejer hele bygningen. Som ejer af en enkelt lejlighed kan man altså ikke søge støtte. 

Fundamentale krav til projekterne

For at komme i betragtning til støtte skal projektet opfylde følgende kriterier:

  • Tidsplan: Projektet skal være planlagt til udførelse i 2025 eller 2026.
  • Stadie: Selve byggearbejderne må ikke være påbegyndt, og projektet skal være på et stadie, hvor der stadig er mulighed for at påvirke både klimamæssige effekter og de bygningskulturelle værdier.
  • Grundlag: Projektet skal hvile på et solidt fundament med hensyn til økonomi, drift, funktionalitet, beliggenhed og arkitektonisk kvalitet – både før og efter de planlagte klimamæssige justeringer.
  • Rådgiverteam: Projektet skal have et kvalificeret og professionelt team af rådgivere tilknyttet.
  • Fokus: Puljen støtter ikke almindeligt vedligehold.

Hvad kan der søges støtte til?

Puljen giver mulighed for støtte til specifikke delindsatser, såsom udskiftning af enkeltkomponenter, eller til at løfte omfattende renoveringsprojekter ved at tilføje tiltag, der ikke var en del af det oprindelige projekt. Der kan også søges støtte til pilotprojekter, der afprøver nye løsninger i mindre skala. 

Afhængigt af projektets karakter kan der søges støtte til indsatser, under hensyntagen til:

  • Arkitektonisk kvalitet: Bliver renoveringen udført med respekt for bygningens arkitektur? Og understøtter renoveringen arkitekturens oprindelige intentioner og kvaliteter?
  • Nøjsomhed og ressourceansvarlighed: Kan projektet blive et eksempel på en effektiv renovering, der benytter færre materialer og ressourcer end normalt?
  • Sunde materialer: Anvendes der miljøvenlige, fornybare materialer uden uønsket kemi?
  • Robusthed og holdbarhed: Er de anvendte løsninger robuste, langtidsholdbare og vedligeholdelsesvenlige – og mindst lige så holdbare som de oprindelige?
  • Fremsynethed: Er løsningerne nemme at adskille, reparere og udskifte?
  • Genbrug og genanvendelse: I hvilken grad anvendes genbrugte og genanvendelige materialer?
  • Energiforbrug: Er der sandsynliggjort en væsentlig reduktion i bygningens energiforbrug? Og overstiger reduktionen væsentligt det investerede energiforbrug ifm. renoveringen?

Hvordan udvælges projekterne?

Puljen prioriterer støtte til projekter, der lever op til følgende kriterier:

  • Klimaeffekt: Ansøgninger, der præsenterer løsninger med det største potentiale for målbare og langsigtede klimaeffekter i et livscyklusperspektiv, prioriteres højest.
  • Arkitektonisk kvalitet: Ansøgninger, der demonstrerer høj arkitektonisk kvalitet og har en klar og gerne innovativ strategi for at bevare, styrke eller forny bygningskulturelle værdier, prioriteres højest.
  • Innovation og anvendelighed: Nytænkende og eksperimenterende ansøgninger, som kan bidrage med ny viden og metoder til klimabevidst håndtering af bygningskulturen, foretrækkes. Der lægges særlig vægt på ansøgninger med et læringspotentiale, der kan overføres til andre projekter. Ambitionen er en alsidig palette af projekter, der på hver deres vis kan fungere som inspiration for andre.

Hvor meget kan man søge?

Ansøger skal som minimum bidrage med en egenfinansiering svarende til det ansøgte støttebeløb hos Realdania. Projekter kan derudover også være støttet af andre aktører.

Det ansøgte beløb afhænger af renoveringens omfang og entrepriseøkonomien, som specificeret i nedenstående tabel:

Projektstørrelse      Samlet budget (ekskl. moms)      Maksimalt støttebeløb (ekskl. moms) 
 Mindre 10-25 mio. kr.   Op til 500.000 kr.  
 Mellem 25-50 mio. kr.   Op til 2.000.000 kr.  
 Større Over 50 mio. kr.  Op til 5.000.000 kr.  

 

Det ansøgte støttebeløb kan som udgangspunkt ikke øges efter bevilling.

Puljen forventes at støtte 6-9 projekter.

Hvordan søger man?

Fase 1 – Del din ide

På baggrund af en indledende beskrivelse af renoveringens ide og mål screenes projektets relevans i forhold til puljens formål. Projekterne evalueres med fokus på de 3 parametre; den bygningskulturelle værdi, den klimamæssige værdi samt projektets generelle værdi og læringsperspektiver. 

Ansøgningsfrist for ”Del din ide”: 27. marts 2025

Ansøgningen findes via linket i højre side af skærmen. 

Fase 2 – Ansøgning

Ved den formelle ansøgning skal følgende dokumenter indsendes:

  • Et detaljeret budget med dokumentation for, at projektet er fuldt finansieret.
  • En kort uddybende projektbeskrivelse.
  • En detaljeret tidsplan for både rådgivningsindsatsen og det efterfølgende byggeprojekt.
  • En udførlig beskrivelse af bygherre, samarbejdspartnere og rådgivere.

Ansøgningsfrist for formel ansøgning: 13. juni 2025

Projekter, der tildeles støtte, skal igangsættes hurtigst muligt og skal gerne færdiggøres inden udgangen af 2027.

Baggrund

Siden 2021 har indsatsen Bygningskultur og Klima haft til formål at fremhæve kvaliteterne ved modernistiske etageboliger fra 1930-1975 og at demonstrere, hvordan bevaring, fornyelse og energioptimering af boligerne kan bidrage til at reducere klimabelastningen i et livscyklusperspektiv. 

I 2024 udkom publikationen Klimavisioner hvor en række førende eksperter giver deres visioner for modernismens bygningskultur i en tid med øget fokus på klima og ressourcer. Følgende rapporter er udarbejdet under indsatsen: