x

Morgenmøde: De nye folkerum – livet mellem vores bygninger

Video

Dato
11. maj 2023

Længde
1 t 4 m 12 s

På morgenmødet ’De nye folkerum – livet mellem vores bygninger’ stillede tre aktører skarpt på, hvad vi som samfund skal fokusere på i arbejdet med fremtidens mødesteder i by og landområder. For hvordan kan vi skabe varige positive forandringer i livet mellem vores bygninger med erfaringerne fra coronapandemien?

I panelet: 

- Marie Stender, Seniorforsker, BUILD, AAU København
- Jens Utzon, Kommunikationschef, Himmerland Boligforening
- Christian Achermann, Partner og projektchef, Urland
- Karen Lumholt, Journalist, forfatter, rådgiver (moderator)

Her er tre vigtige pointer fra panelet:

  • I Himmerland Boligforening havde de under coronapandemien succes med at rykke idrætsaktiviteter fra lokale idrætsforeninger ud i Aalborgs almene boligområder, tættere på beboerne. De almene boligområder har både arealer og mennesker, og aktiviteterne var med til at aktivere livet i og mellem bygningerne. Fællesskabet opstod mellem beboerne, helt lokalt. Konceptet fungerer - også med andet end idræt, f.eks. for kulturhuse, banko-foreninger, musikere, keramikklubber osv. 
  • Fysiske grænser former det sociale. Der er ikke noget som en hæk, der kan facilitere en samtale. Men hækken gør det ikke alene. Og i arbejdet med fremtidens boligmiljøer bør der arbejdes mere bevidst med både det uformelle og fysiske for at skabe rammerne for fællesskabet.
  • Social infrastruktur som uformelle mødesteder (f.eks. opgangen og vaskekælderen) er usynlig for os – indtil den bryder sammen og ikke virker. Det skete under corona. Forskningen peger på vigtigheden af at sikre, at de fysiske rum til at mødes findes. Vi må ikke spare den sociale infrastruktur væk, når vi bygger nye boligkvarterer og bydele. 

Morgenmødet den 11. maj 2023 var det første i en serie under vores indsats RESPOND – rammerne for den nye hverdag, der undersøger, hvordan pandemien kan ændre måden vi bruger vores bygninger og byggede miljø.