x

Ny bog: ”Realdania på Jarmers Plads” - om foreningens historie og hovedsæde

Pressemeddelelse

5. januar 2018

Med udgangspunkt i Realdanias hovedsæde i København tager kunst- og arkitekturanmelder Torben Weirup i bogen ”Realdania på Jarmers Plads” læserne med på en historisk rejse. En rejse, der bl.a. byder på indblik i realkredittens opståen, rundtur på den historiske Jarmers Plads, besøg i Realdanias domicilbygning, tilbageblik på stiftelsen af Realdania og meget mere.

Midt på en af de mest befærdede pladser i det indre København tårner en høj, slank og solid bygning sig op. Pladsen er Jarmers Plads, og i den iøjnefaldende bygning midt på pladsen har foreningen Realdania hovedsæde.

Bygningen er dog langt mere end en bygning og et hovedsæde. Den er også fortællingen om en del af Københavns udvikling, om en epoke i dansk arkitekturhistorie, om realkredittens opståen, om stiftelsen af foreningen Realdania og om foreningens tankegang og daglige virke.

Med udgangspunkt i bygningen på Jarmers Plads fortæller kunst- og arkitekturanmelder Torben Weirup i en ny bog historien om Realdania og om hovedsædet i København. Et hovedsæde, som for godt 10 år siden blev købt af datterselskabet Realdania By & Byg med ønsket om at bevare en unik bygning og sikre, at bygningen ville blive brugt meningsfyldt i en moderne sammenhæng. I dag er disse ønsker forenet.


En forening med rødder i realkreditten 

Som bygning er Jarmers Plads 2 et fremragende eksempel på modernistisk erhvervsarkitektur fra 1950’erne, udført elegant og stramt og med brug af raffinerede og gedigne materialer, og som hovedsæde er bygningen i dag både tidssvarende og velfungerende. Det er herfra, at Realdania hver dag arbejder for at skabe livskvalitet for alle gennem det byggede miljø. 

At netop ’det byggede miljø’ er omdrejningspunkt for Realdanias virke er ingen tilfældighed. Med rødder i realkreditten gav det god mening, da Realdania blev stiftet i år 2000, at rette fokus mod ’det byggede miljø’ – de fysiske rammer for danskernes hverdag; dér, hvor danskerne bor, arbejder, går i skole og lever deres liv.

Også den høje slanke domicilbygning på Jarmers Plads har sine rødder i realkreditten: For 60 år siden blev bygningen nemlig opført som domicil for Østifternes Kreditforening; sidenhen Realkredit Danmark. I dag er rammer og indhold således smeltet sammen: Det var i denne bygning, at pengene i sin tid blev optjent, og det er her, at pengene i dag bliver forvaltet: Realdania har sit hovedsæde på den fædrene gård. 

En fortælling om det hele

I bogen ”Realdania på Jarmers Plads” tager kunst- og arkitekturanmelder Torben Weirup læserne med rundt om det hele: Realkredittens opståen, den historiske plads med navnet Jarmer, den høje modernistiske kontorbygning og dens arkitektoniske detaljer, stiftelsen af Realdania i år 2000 og tankegangen og det daglige arbejde.

Fortællingen bindes sammen af et væld af smukke billeder fra det københavnske hovedsæde og fra nogle af de mange projekter over hele landet, som Realdania gennem tiden har støttet og erhvervet.

Bogen kan købes på Realdania By & Byg Klubbens hjemmeside