x

Heibergs eget hus - Fart på farverne både ude og inde

Pressemeddelelse

21. juni 2018

Funktionalismen var langt fra så farveløs, som mange forestiller sig. Adskillige af husene fra 1920’erne og 1930’erne havde fra arkitektens hånd fået fuld knald på farverne - også arkitekt Edvard Heibergs eget hus fra 1924, der regnes som Nordens første funkisvilla.

'Det er Lyngby befolknings søndagsfornøjelse at tage ud og grine af det'. Sådan sagde den norsk-fødte arkitekt Edvard Heiberg for 90 år siden om det hus, han havde bygget til sig selv og sin familie på en villavej i Virum.Med bladgrønne vinduesrammer, gul facade og en skakternet terrasse i røde og grå farver er det da heller ikke svært at forestille sig, at den aparte bolig i 1920'erne må have været et yndet udflugtsmål for et godt grin. Det fortælles tilmed, at selv kongen - Christian den Tiende - væmmedes ved dette hus. Når han opholdt sig på Sorgenfri Slot og var på ridetur i området, vendte han demonstrativt hovedet den anden vej, når han passerede villaen i Virum.

- Der er ingen tvivl om, at Heibergs hus var ekstremt i forhold til tidens gængse farveholdning. Men som eksempel på den farveglæde, som kom til at kendetegne den efterfølgende periode - funktionalismen - er villaen strålende. Faktum er nemlig, at funktionalismens byggerier slet ikke var så farveløse, som mange forestiller sig. Mange af husene fra 1930'erne havde fra arkitektens hånd fået fuld knald på farverne, men med tiden blev de malet hvide, og i dag er der kun få af funkistidens oprindelige farveklatter tilbage, siger Realdania By & Bygs arkitekt og projektleder Frants Frandsen, som stod i spidsen for den restaurering, som Realdania By & Byg foretog efter købet af Heibergs hus i 2006.

Funktionalismen var langt fra farveløs

Med de mange hvidmalede funkisvillaer, som i dag ligger spredt rundt i de danske byer, er det ikke underligt, at der med tiden har indsneget sig en kollektiv opfattelse af, at funktionalismen var farveløs og firkantet.

Men det var den langt fra. Heftige farver som grøn, gul, rød og lyseblå blev flittigt brugt både ude og inde, og på både vægge og træværk. Heibergs villa i Virum var ingen undtagelse.

- Allerede i entreen mødes man af et dristigt farvevalg. Det er som at træde ind i en hule med vægge i en mørk terrakotta og med døre og gerigter i mørkt, olieret og bonet træ. Samme farveorgie går igen i pigeværelset, der domineres af mørkerøde vægge, grønne paneler og brune gulve og døre. I Heibergs tegnestue er vægge og vinduer malet varm rødbrun, mens de indbyggede skabe er holdt i en lys okker og døren i en mørk okker, fortæller Frants Frandsen og fortsætter:

- I den lille sofaniche i opholdsstuen ses et fint eksempel på det, som senere blev udbredt i den funktionalistiske arkitektur, nemlig ’det monokrome rum’. Ved at male rummets vægge og loft i én farve blev formen ”opløst” og dermed underordnet funktionen. 

Ikke for sjov

Og de særegne farver var ikke for sjov. De var en integreret del af den helhedsoplevelse, som arkitekten Heiberg ønskede med sit hus. Et hus, hvor rum, form, lys og funktion og ikke mindst farverne var nøje gennemtænkt. Ifølge Heiberg skulle arkitekturens form først og fremmest understøtte funktionaliteten; til gengæld skulle æstetikken og skønheden findes i farverne. 

I Heibergs egen beskrivelse til håndværkerne gav han ikke nogen anvisninger til hvilke farver, der skulle anvendes. Han præciserede derimod, at alle ”Farver bestemmes efter samraad med Architekten”. 

- Sandsynligvis har Heiberg i samarbejde med malerne farvesat huset på stedet. Denne fremgangsmåde har givet ham gode muligheder for at justere farverne, mens malerarbejdet blev udført. Så kunne han sikre, at de valgte farver fungerede bedst muligt i de enkelte rum og skabte det ønskede samspil. Samtidigt har det givet ham mulighed for at afprøve de nye og usædvanlige tekstur- og glanskombinationer, som han benyttede til huset, siger Frants Frandsen.

Under de farvearkæologiske undersøgelser i forbindelse med restaureringen af huset blev der desuden gjort fund, som tyder på, at Heiberg har prøvet sig frem med flere forskellige løsninger med hensyn til valg og sammensætning af farver. I flere rum er der fundet prøveopstrøg med bundfarver, som afviger fra de endelige farvevalg.

Oplev de fascinerende farver, når Realdania By & Byg holder åbent hus søndag den 24. juni og inviterer indenfor i en villa, som normalt er lukket for offentligheden.