x

Arkivfilm fra 1936: Kæmpe luftballon bugseres på plads i Ballonhangaren

Pressemeddelelse

24. september 2018

Næsten 32 meter lang og 10 meter høj – på størrelse med en blåhval. Så stor var den luftballon, som blev sendt til vejrs for godt 80 år siden, når militæret holdt skydeøvelser på Amager Fælled i København. Når ballonen ikke var i brug, blev den bugseret på plads i Ballonhangaren - en ejendom, som lige nu restaureres af Realdania By og Byg.

test
Da Realdania By & Byg sidste år købte den 100 år gamle Ballonhangar på Islands Brygge i København, var det med ønsket om, at føre den så tæt som muligt tilbage til sin oprindelige stand.  Og for at forstå, hvordan de store balloner dengang blev håndteret, er der hentet hjælp i arkiverne. Det er der blandt andet kommet dette historiske filmklip ud af. 

 

Tovværk, militærkøretøjer og håndkraft sender ballonen til vejrs

Klippet giver et indblik i, hvordan det gik for sig, når militæret sendte luftballoner til vejrs og efterfølgende bugserede dem tilbage i Ballonhangaren igen ved hjælp af håndkraft, militærkøretøjer og ikke mindst utallige tove og liner.

Tager os op over København anno 1936

Filmen viser også ballonens overflyvning af Islands Brygge, der også dengang var et byudviklingsområde. 

Det tidligere vådområde var blevet fyldt op med jord og affald og begyndte så småt at tage form fra begyndelsen af 1900-tallet. Overflyvningen viser de dengang nyere boligkarréer, som blev opført med inspiration fra de lidt ældre brokvarterer i København. I den ’nye’ og mere moderne bydel Islands Brygge, er karréerne dog større og gaderne bredere.

Efter et stykke tid flyver ballonen højere til vejrs og fotografen retter kameraet mod Voldene og Christianshavn. Lige som i dag dominerer vor Frelser Kirke byens skyline, men derudover er der langt fra det tyndt bebyggede område, som filmen viser, til den tætte by, som i dag breder sig fra Christianshavn og et godt stykke ind over Refshaleøen.

På vej tilbage til hangaren flyver ballonen over to rækker af mørke firkanter. Det er barakkerne i Ballonparken, som dengang blev brugt til indkvartering af hærens mandskab fra Ballonhangaren. Samme karré er i dag bevaret som et kollektivt bomiljø, der blev dannet igennem slut 1960’erne og formaliseret i en selvejende fond i 1971.

 

Hangaren blev bygget til luftballoner, men fik senere funktion flygtningelejr og ridehal

Den sjældne ballonhangar, som der kun findes få af i Europa, er opført i 1917 af Hærens Ballonvæsen. Det oprindelige formål var opbevaring af balloner, der kunne bruges som redskab til observation, når militæret holdt skydeøvelser på Amager Fælled. 

Bygningen blev dog uaktuel som ballonhangar i takt med at den militære teknologi udviklede sig og har gennem tiden haft forskellige funktioner. 
Under 2. verdenskrig blev den, ligesom andre militæranlæg i Danmark, besat af tyskerne, og efter krigen blev den et par år brugt til at huse tyske flygtninge, inden militæret i 1947 helt rømmede området.

I 1961 blev Ballonhangaren indrettet som ridehal af Politiet - og i dag drives rideskolen Ridevenner på ejendommen.

Realdania By og Byg forventer at afslutte restaureringen af Ballonhangaren i sommeren 2019, hvorefter den fortsat skal fungere som ridehal for Københavns Kommune og Rideklubben Ridevenner.