x

Åbent hus i Arne Jacobsens private bolig ved Bellevue

Pressemeddelelse 7. juni 2019

Det er en arkitektonisk perle af de helt store, som Realdania By & Byg den 14 og 15. juni slår dørene op for. Offentligheden inviteres indenfor for at opleve den privatbolig i Klampenborg, som den danske arkitekt Arne Jacobsen tegnede til sig selv, sin familie og sin tegnestue for næsten 70 år siden. Det sker i anledningen af, at huset netop har været gennem en større istandsættelse, hvor bl.a. det uoriginale køkken er udskiftet med et køkken baseret på Arne Jacobsens oprindelige skitser. Indvendigt har huset fået sine oprindelige farver igen.

Den danske arkitekt Arne Jacobsen tegnede for næsten 70 år siden rækkehusbebyggelsen Søholm ved Bellevue i Klampenborg og indrettede det yderste rækkehus til sig selv og sin tegnestue. Arne Jacobsen boede i huset i mere end 20 år frem til sin død i 1971. Det var her, at Arne Jacobsen og hans medarbejdere slog stregerne til bl.a. Nationalbanken, SAS Royal og mange af de berømte møbler.

Originale farver

Det yderste af rækkehusene indrettede Arne Jacobsen til sig selv, sin familie og sin tegnestue. For 14 år siden blev huset købt og restaureret af Realdania By & Byg for netop at bevare denne arkitektoniske perle for eftertiden. De seneste par måneder har huset gennemgået en omfattende istandsættelse, hvor bl.a. de oprindelige historiske farver er genskabt

Farverne er en integreret del af en bygnings udtryk. Alle husets rum er nu malet med de farver, som Arne Jacobsen selv valgte. Og enkelte steder har vi ladet afdækninger fra farvearkæologens arbejde, være synlige, siger arkitekt og projektleder i Realdania By & Byg Frants Frandsen, der glæder sig over, at huset nu skal vises frem for offentligheden.

Den 14. og 15. juni åbner Realdania By & Byg dørene til denne, stjernearkitektens private bolig, og til en oplevelse af de farvearkæologiske undersøgelser, de originale farver i gule, grønne og blå nuancer, det håndbyggede snedkerkøkken og et nyt badeværelse med et terrazzogulv i en sort/hvid nuance, som matcher husets alder.

Diskret elegance

Søholm-husene blev Jacobsens internationale gennembrud som arkitekt. Det diskrete Søholm-byggeri rummer i alt 18 huse, opført i tre etaper, med hver sin hustype: Fem kædehuse i én etage med en halv førstesal; ni rækkehuse i to etager og fire kædehuse i et plan. I sammenligning med nabobygningerne - heriblandt det funktionalistiske, hvide lejlighedskompleks Bellavista og det lige så hvide Bellevue Teatret – som også er tegne af Arne Jacobsen - kan rækkehusene ved første øjekast forekomme lidt anonyme. Set med datidens øjne har de dog utvivlsomt været ganske avancerede, da de blev opført i tiden fra 1945-53. Husene er i både det ydre og det indre helt unikke.

En levende bygningskultur

Efter åbningen for offentlighed til huset den 14 og 15 juni, skal det igen lejes ud som familiebolig med tilhørende erhvervslejemål.

Siden 2003 har Realdania By & Byg købt og restaureret 50 historiske huse – ikke for at sætte livet i stå og omdanne husene til museer, men for at give husene nyt liv. Husene skal bevares ved netop at blive brugt. Derfor restaureres og vedligeholdes husene også, så de kan fungere som en smuk og inspirerende bolig for et moderne dagligliv eller som ramme om erhvervsaktiviteter og kulturelle formål - under hensyntagen til husenes bærende fredningsværdier.

Når husene er i brug, er de med til at levendegøre og formidle en vigtig del af den danske kulturarv. Bygningerne videregiver både en fortælling om arkitektur, byggeskikke og materialer og en fortælling om det liv, der er blevet levet indenfor og udenfor i bygningerne.

Ud over flere af de danske arkitekters egne huse indeholder Realdania By & Bygs samling af historiske ejendomme flere end 50 eksempler på unik dansk bygningskultur gennem mere end 500 år.