x

Isfjordscentret i Ilulissat: Et kæmpe skelet af tonstunge stålrammer

Pressemeddelelse 27. august 2019

På en klippeafsats ved byen Ilulissat i det vestlige Grønland har et kæmpe skelet af tonstunge stålrammer nu lagt sig til rette. Som et stort vingefang i det betagende landskab udgør skelettet konstruktionen til det kommende Isfjordscenter, der i 2021 åbner som formidlingscenter for områdets natur og historie.

I periferien af Grønlands tredjestørste by, Ilulissat, begynder Isfjordscentret så småt at tage form. Den første tredjedel af bygningens skelet er samlet og står nu i sin vredne form på klipperne ved den gamle helikopterlandingsplads på byens højeste punkt. 

Centeret, der opføres i et partnerskab mellem Realdania, Grønlands Selvstyre og Avannaata Kommunia og med Realdania By & Byg som bygherre, har form som en fugls vingefang og bliver skabt af over 50 individuelt udformede stålrammer, som hver især vejer omkring 8.000 kilo. 

- Forud for monteringen af det store skelet er bygningens fødder, dvs. de bærende søjler, blevet støbt ned i klipperne, og om et par dage begynder det nervepirrende arbejde med at montere tonstunge panoramavinduer på centrets udstillingsdel, fortæller arkitekt og projektleder i Realdania By & Byg, Frants Frandsen, som står i spidsen for det grønlandske byggeprojekt.

Og når bygningen om et par år står færdig, er det fra netop disse store vinduer, at de besøgende kan nyde udsigten over isfjordens grandiose udmunding i Diskobugten - en udsigt, som både er betagende og bekymrende. Betagende, fordi indlandsisen, gletsjeren og de majestætiske isfjelde udgør et enestående skue, men samtidig bekymrende, fordi området og hele Arktis er voldsomt påvirket af de globale klimaændringer, som er fremkaldt af hastige temperaturstigninger.

Klimaforandringer på nært hold

I Arktis medfører klimaforandringerne en markant afsmeltning af indlandsisen. Isfjorden er et af de steder i verden, hvor man tydeligst – og på helt nært hold – kan se isen smelte, og al forskning peger på, at to tredjedele af det stigende havniveau i verdens have kommer fra afsmeltning af den grønlandske indlandsis.

Det er netop disse håndgribelige konsekvenser af klimaforandringerne samt isens cyklus og betydning for mikrolivet og fødekæden, som det kommende Isfjordscenter skal formidle. 

Konstruktionen er kompleks og kompliceret at udføre, og det kræver mange ingeniørberegninger at få de bærende konstruktioner til at passe sammen på millimeter.

Frants Frandsen, arkitekt og projektleder i Realdania By & Byg

Centret kommer til at indeholde udstilling, cafe, et fremtidslaboratorium for forskere samt tre vandreruter i området, hvoraf den ene går henover bygningens tag. På den måde vil centeret blive et nyt samlingspunkt for beboere i området og et nyt oplevelsessted for turister i Grønland.

Præcision og tålmodighed

Men inden dørene åbnes om et par år, skal hele den 1.500 kvadratmeter store bygning opføres, og cirka 900 kvadratmeter skal indrettes som udstillingsområde. Og det kræver både præcision og tålmodighed, når der på et klippefremspring i dette kuperede landskab skal opføres en bygning med dobbeltkrumme overflader, når alle byggematerialer skal importeres og sejles til Grønland, og når byggeprocessen på grund af det arktiske klima må sættes på standby i de koldeste måneder.

- Konstruktionen er kompleks og kompliceret at udføre, og det kræver mange ingeniørberegninger at få de bærende konstruktioner til at passe sammen på millimeter. Men der er en god samarbejdsånd mellem håndværkere, entreprenører, bygherre og arkitekt- og ingeniørrådgivere, understreger Frants Frandsen.
 
Isfjordscentret er tegnet af Dorte Mandrup Arkitekter, som i 2016 vandt en international konkurrence om at tegne huset, og byggeriet blev sat i gang i 2019.