x

Ny bog om Arne Jacobsens hus på Strandvejen

Nyhed 21. januar 2020

To liter hvid, to dråber sort og en dråbe oxidgul. Det kræver mange farveprøver at finde frem til det helt rette blandingsforhold, når farverne skal genskabes i det hus, som stjernearkitekten Arne Jacobsen tegnede, indrettede og farvesatte til sig selv for knap 70 år siden på Strandvejen, nord for København. I en ny bog sættes fokus på farverne og fortællingerne om det berømte rækkehus.

Blågrøn er ikke bare blågrøn, og gul er ikke bare gul – slet ikke, når der er tale om de farver, som den danske arkitekt Arne Jacobsen i begyndelsen af 1950’erne valgte til vægge og træværk i det rækkehus, som han tegnede og indrettede til sig og familien på Strandvejen 413 nord for København. Der skulle derfor et større farvearkæologisk detektivarbejde til, før farverne i det berømte og ikoniske hus var blevet genfundet og genskabt.

Men det lykkedes, og de genskabte farver blev taget i brug, da husets ejer, Realdania By & Byg, sidste år gennemførte en restaurering af Arne Jacobsens eget rækkehus i Søholm-bebyggelsen i Klampenborg. En restaurering, der både blev baseret på den grundige farvearkæologisk undersøgelse, og på en genfunden tegning, som minutiøst og detaljeret viste, hvordan Arne Jacobsen oprindeligt havde tænkt sig, at køkkenet i rækkehuset skulle indrettes.

Huset har nu fået nyt køkken, som i stil og indretning tager udgangspunkt i den oprindelige køkkentegning, og vægge, lofter og træværk er farvesat med inspiration fra de oprindelige farver.

Bagom farver og fortællinger om huset

I anledning af den nylige restaurering har Realdania By & Byg genudgivet bogen om huset på Strandvejen med nye billeder og ny tekst. I bogen giver kunsthistoriker og adjunkt Martin Søberg samt arkitekt og professor Peter Thule Kristensen et indblik i de faktorer, som til sammen frembragte dette arkitektoniske og kulturhistoriske mesterværk af et hus: Tidsånden i begyndelsen af 1950erne, hele Søholm-bebyggelsen, husets indretning og detaljer, haven og ikke mindst mennesket bag: Den verdensberømte, danske arkitekt Arne Jacobsen.

Huset har været i Realdania By & Bygs eje siden 2005, og dengang blev der gennemført den første gennemgribende restaurering. Sidenhen har huset – som er opført i 1951 – været lejet ud til beboere, som på fornem vis har skabt liv i den fredede ejendom og gjort brug af den kombinerede bolig og tegnestue. I foråret 2019, da huset stod tomt efter et lejerskifte, kunne endnu en restaurering sættes i gang.

Rækkehuset er opført som kombineret privatbolig og tegnestue, og Arne Jacobsen boede og arbejdede i huset frem til sin død i 1971. Huset indgår som enderækkehus i bebyggelsen Søholm I, der sammen med Søholm II og III er opført i 1949-1954 i tre etaper med hver sin hustype, alle efter tegning af Jacobsen. Det var Søholm I, som gav Arne Jacobsen det internationale gennembrud, og sammen med Bellevue Teatret, Bellavista, Tankstationen i Skovshoved og Ved Bellevue Bugt afspejler hele Søholm-bebyggelsen Arne Jacobsens virke gennem 30 år. Både rækkehuset og haven blev fredet i 1987.