x

Mørketid i Grønland - fuldt blus på Isfjordscentret​

Nyhed 21. december 2020

I byen Ilulissat i det vestlige Grønland har mørket sænket sig. Det er Mørketid nord for Polarcirklen. Men indenfor i byens nye Isfjordscenter, som Realdania By & Byg er bygherre på, har håndværkerne fuldt blus på, så bygningen kan være klar til indvielse i sommeren 2021.

Ca. 300 kilometer nord for Polarcirklen, i Grønlands tredjestørste by, Ilulissat, har den årligt tilbagevendende Mørketid atter sænket sig over byen. Fra den 30. november til den 12. januar er det Mørketid her og alle andre steder nord for Polarcirklen. De fleste af døgnets timer er henlagt i mørke, men med lys fra et væld af lyskæder i gader og stræder og fra de traditionsrige orange julestjerner i de fleste vinduer har julestemningen alligevel som altid indfundet sig i Ilulissat.

Når kalenderen skriver 13. januar, fejrer Ilulissat-borgerne solens genkomst på Holms Bakke ved Isfjordens udmunding i Diskobugten, men indtil da foregår langt de fleste aktiviteter med fuldt blus på alle lamper – også indenfor i byens kommende Isfjordscenter, som Realdania By & Byg er bygherre på.

Her er håndværkere i fuld gang med alt det indendørs arbejde, så bygningen i sommeren 2021 kan være klar til at åbne og formidle det spektakulære områdes historie og klimatiske betydning til lokale og globale gæster og dermed styrke turismeudviklingen i Ilulissat.

Julehilsen fra projektlederen

Realdania By & Bygs arkitekt og projektleder Frants Frandsen, som står i spidsen for det grønlandske byggeprojekt, har sendt en hilsen hjem fra sin seneste besigtigelsesrejse til centret, og han melder om god fremgang:

- Det er en fornøjelse at se, hvordan bygningens indre nu tager form med bl.a. smukke egetræslister på de 1.500 kvadratmeter loft ude og inde, fine flisearbejder i køkken, toiletter og teknikrum samt gulve af massiv eg. Derudover installeres et væld af tekniske installationer, som skal sikre, at centret kan fungere optimalt – ikke mindst det store udstillingsområde med bl.a. 3D-biograf og det kunstnerisk udsmykkede Fremtidslaboratorium med online lyde fra indlandsisen, siger Frants Frandsen, som på grund af corona-situationen har måttet besigtige bygningerne efter fyraften, når alle andre havde forladt byggepladsen.

En svævende sneugle

Udenfor er stilladser og alt andet byggemateriel fjernet, så bygningen nu kan opleves mere fritstående, og dermed bliver inspirationen til bygningens form også helt tydelig: Som en sneugle svæver bygningen let og elegant over fjeldet ved den gamle helikopterlandingsplads i udkanten af byen, og udsigten fra sneuglens vingefang er intet mindre end bjergtagende.

Fra bygningens store vinduer vil de besøgende i centret kunne nyde udsigten til det omgivende landskab, og fra bygningens store tagflade – hvor én af områdets tre vandreruter skal gå hen over – vil der være enestående udsigt til Isfjordens vældige isbjerge og fjordens grandiose udmunding i Diskobugten.

Hele centeret udgør i alt cirka 1.500 kvadratmeter, og heraf udgør de 900 kvadratmeter et lukket og opvarmet område, som indeholder café, butik og kontor samt Fremtidslaboratorium og et udstillingsområde med bl.a. 3D-biograf. De resterende 600 kvadratmeter fordeler sig på to store åbne, men overdækkede områder i hver sin ende af bygningen. Det ene er ankomstområdet: det andet et område med installationer til is-eksperimenter og skoletjeneste.

Centret opføres i et partnerskab mellem Realdania, Grønlands Selvstyre og Avannaata Kommunia og med Realdania By & Byg som bygherre. Derudover er Isfjordscentrets udstilling finansieret af Nordea-fonden, Augustinus Fonden, Bloomberg Philanthropies og OAK Foundation.

Centret er tegnet af Dorte Mandrup Arkitekter, som i 2016 vandt en international konkurrence om at tegne Isfjordscentret, og byggeriet blev sat i gang i 2019.