x

Ny bog: Arkitektparret Clemmensens eget hus - Foranderligt, farverigt og funktionelt

Pressemeddelelse 9. december 2020

Da Realdania By & Byg i 2004 købte arkitektparret Karen og Ebbe Clemmensens eget hus fra 1953, blev huset nænsomt restaureret, og parrets nære ven, arkitekt Tobias Faber, skrev dengang om huset. Nu udgives bogen på ny med nye billeder fra det farverige og funktionelle hus.

”Jeg kender ikke noget andet hus, der i en grad som dette har evnet at tilpasse sig beboernes krav gennem mere end 50 år.” 

Sådan skrev den 89-årige danske arkitekt Tobias Faber i 2004 om arkitektparret Karen og Ebbe Clemmensens eget hus. Efter et livslangt og nært venskab med de to arkitekter, Karen og Ebbe, kendte Tobias Faber om nogen det bemærkelsesværdige hus med den smukke udsigt over Hundesømosen i Gentofte, og netop derfor var det da også Tobias Faber, som førte pennen, da Realdania By & Byg i 2004 købte og restaurerede det fredede hus og efterfølgende udgav en bog om huset.

Nu er bogen genudgivet med nye billeder og med citater af arkitektparrets søn, Jens Clemmensen, som var ni år, da familien i 1953 flyttede ind i det nybyggede hus på Solbakkevej i Gentofte.Om huset sagde administrerende direktør i Realdania By & Byg, Peter Cederfeld, dengang i 2004:

- Som et eksperimenterende og stærkt personligt bud på et moderne enfamiliehus indtager Karen og Ebbe Clemmensens eget hus en markant plads blandt efterkrigsårenes villaarkitektur. Det fremstår med en sjælden kunstnerisk nerve i sit formsprog og er en leg med helhed, detaljer og farver. Det er samtidig præget af en meget uformel holdning til arkitektur, der kommer til udtryk ved en ærlig og enkel sammenstilling af rustikke, beskedne og prisbillige materialer. 

Har du lyst til at se huset? Kom indenfor med Realdania By & Byg Klubben

Foranderlighed, farver og funktion

Huset på Solbakkevej er tegnet til at rumme både bolig og tegnestue, og en tur gennem husets stuer og rum og gangarealer tegner et billedet af en bolig, hvor det er lykkedes at forene det hele - foranderlighed, farver og funktion:

En hejselem, der åbner køkkenet mod stuen, en luge i facaden til indlevering af købmandsvarer, en lem i køkkenbordet til affald i den udendørs skraldespand, et dæksel i cykelskuret til levering af koks direkte ned i fyrkælderen og en elegant skydedør mellem tegnestuen og beboelsen. En lang række gennemarbejdede løsninger og funktioner – udtænkt af Ebbe Clemmensen – og smukt indpakket i raffinerede pastelfarver, mondrianske mønstre og diskrete islæt af rødt, gråt og sort – skabt af Karen Clemmensen.

I bogen skriver Tobias Faber om parret:

”Ebbe havde stor teknisk snilde og var meget optaget af alle tekniske løsninger. Karen var meget kvindelig følsom over for sine nærmeste omgivelser og skabte smukke akvareller. Hun gik gerne op i detaljerne og tegnede tapeter og møbelstoffer.”

Læs mere og se fotos af Karen og Ebbe Clemmensens eget hus 

Væg af farverige felter 

Karen Clemmensens sans for farver slår igennem overalt i boligen, men allertydeligst i hjemmets hjerte, hvor en stor væg af farverige felter udgør et fascinerende blikfang. På én og samme tid er væggen en adskillelse af køkken og spiseplads og et mægtigt skab, hvor hvert enkelt farvet felt udgør en låge eller en skuffe, der kan åbnes fra begge sider. 

Midt i væggen sidder en hejselem, der enten kan stå åben og skabe kontakt fra køkkenet til resten af hjemmet og udkig til haven eller være lukket og skærme af for mados og opvask. Elegant og funktionelt og samtidig et modigt og moderne bud på et datidens samtalekøkken, længe før begrebet samtalekøkken overhovedet var opfundet. Sønnen Jens Clemmensen husker tydeligt det åbne køkken:

”I modsætning til mine kammeraters hjem så var vores køkken åbent til spisestuen. Skabe og skuffer kunne åbnes fra begge sider af køkkenvæggen, og når der skulle vaskes op, kunne vi stå på hver sin side og vaske op og tørre af og sætte på plads.”

Forløberen for parcelhuset

Arkitektparret Karen og Ebbe Clemmensens eget hus fra 1953 var ikke blot banebrydende i sin samtid; det banede også vejen for det senere så populære parcelhus. Det var et hus, som kunne fungere og forandre sig gennem hverdagen og gennem livet og samtidig en farverig fryd for øjet.

Huset blev fredet i 2005 og indgår i dag i Realdania By & Bygs samling af 60 historiske ejendomme, som repræsenterer dansk bygningskultur gennem 500 år og er med til at fremme den levende bygningskultur.

Læs mere om Realdania By & Byg