De sidste kommuner inviteres nu med i DK2020, som kan gøre Danmark verdensførende inden for lokal klimahandling
Over hele landet lægger kommuner sig i selen for at udvikle ambitiøse planer, der skal gøre dem klimaneutrale og klimarobuste senest i 2050. Nu inviterer Realdania, KL og landets fem regioner resten af kommunerne med i den historiske klimaindsats DK2020 – Klimaplaner for hele Danmark.
65 kommuner er allerede en del af klimaindsatsen DK2020 – Klimaplaner for hele Danmark. Her får de med støtte fra den filantropiske forening Realdania, KL og landets fem regioner professionel hjælp og sparring samt internationale værktøjer til at udvikle klimahandlingsplaner, der lever op til målene i Parisaftalen.
Nu åbner parterne bag DK2020 op for anden og sidste ansøgningsrunde, hvor alle de øvrige kommuner inviteres til at blive en del af klimaindsatsen. Hvis alle kommuner går med, vil Danmark være det første og eneste land i verden, der har forpligtiget sig til at udarbejde klimahandlingsplaner, som dækker hele landet.
”Det er fantastisk at se, hvordan kommunerne kaster sig ud i arbejdet med at skabe stærke og lokalt forankrede klimaplaner. Der bliver eksempelvis arbejdet med vedvarende energi- og varmeproduktion og flere ladestandere til elbiler. Det viser klimaansvar, og det sætter en tyk streg under, at udfordringerne bedst løses helt tæt på borgere og virksomheder. Derfor glæder det mig også, at de resterende kommuner nu kan komme med i DK2020 samarbejdet, så hele lande er dækket ind. Det er sådan, vi når i mål,” siger KL’s formand Jacob Bundsgaard.
Regioner og kommuner er nøglen til klimaengagement
I DK2020 arbejder kommunerne med den samme standard for klimaplanlægning og med de samme værktøjer, som anvendes af nogle af verdens største og mest klimaambitiøse byer i det internationale bynetværk C40.Undervejs i arbejdet bliver kommunerne i DK2020 understøttet af fem geografiske organiseringer med faglige medarbejdere fra kommuner, regioner og relevante lokale operatører. Den grønne tænketank CONCITO er overordnet projektsekretariat og videnspartner i DK2020.
”Regioner og kommuner er nøglen til at engagere borgerne, det lokale erhvervsliv og foreninger i klimaindsatsen, for vi spiller i fællesskab hinanden stærkere over for klimaforandringerne. Det er rigtig positivt, at DK2020 partnerskabet er kommet godt fra start, og jeg ser derfor meget gerne, at de øvrige 33 kommuner kommer med i samarbejdet,” siger Stephanie Lose, formand for Danske Regioner.
Kommunernes klimaindsatser inspirerer internationalt
Sammen med 20 pilotkommuner startede Realdania i 2019 indsatsen DK2020. I efteråret 2020 indgik Realdania i et partnerskab med KL og landets fem regioner, hvorefter yderligere 45 kommuner er blevet en del af DK2020. Flere af de første kommuner er nu i mål med en færdig klimahandlingsplan.
Indsatserne går blandt andet på at øge antallet af elbiler, opsætte solceller og vindmøller, rejse mere skov, skabe flere grønne jobs, udvikle mere bæredygtig turisme og udfase gas- og oliefyr.
”De danske kommuners klimaindsatser er ambitiøse og til stor inspiration for borgmestre verden over, der lige nu kæmper for at sikre sig mod klimaforandringer og for at nedbringe udledningen af drivhusgasser. Allerede nu er vi det land i verden, hvor flest kommuner udarbejder planer, der opfylder målene i Parisaftalen. Derfor ser mange lande nu mod den kommunale klimaindsats i Danmark, og hvordan de kan kopiere DK2020-modellen. Dermed kan de danske kommuners store klimaindsats blive starten til, at flere byer verden over på sigt bliver klimaneutrale og klimarobuste. Jeg håber, at alle kommuner har lyst til at være en del af samarbejdet,” siger Jesper Nygård, adm. direktør i Realdania.