x

Ballonhangaren tog pusten fra de fleste

Nyhed 7. juni 2021

Imponeret og overrasket. Sådan var reaktionen hos mange af de gæster, som søndag besøgte den gigantiske Ballonhangar på Amager Fælled i København. Efter en omfattende restaurering af hangaren og istandsættelse af området havde Realdania By & Byg indbudt til åbent hus.

Selv om jeg har boet på Amager det meste af mit liv, så anede jeg ikke, at der lige her fandtes en Ballonhangar. Det har været en godt bevaret hemmelighed

gæst

Sådan lød det fra mange af de hundredvis af gæster, som benyttede søndagens strålende sol til et besøg i den godt bevarede hemmelighed på Amager Fælled i København: Den 100 år gamle Ballonhangar, som Realdania By & Byg købte i 2017 med det mål at restaurere og bevare denne unikke og sjældne bygning, som oprindeligt blev bygget til opbevaring af militærets observationsballoner

Efterhånden som brugen af observationsballoner gik i glemmebogen, fik hangaren andre funktioner. I over 60 år har den således været ridehal for københavnske børn og unge, og det fortsætter den med at være.

Københavns Kommune fortsætter som lejer af hele ejendommen, og dermed kan ”Rideklubben Ridevenner” fortsat slå deres folder i dette historiske hjørne af Amager Fælled.

Som en del af restaureringsprojektet og som et supplement til ridefaciliteterne i ballonhangaren har Realdania By & Byg erstattet gamle lader og stalde på området med en ny ridehal, en udendørs ridebane, fold og stenmile til opsamling af regnvand.

Det hele blev søndag eftermiddag fremvist for de mange hundrede københavnere og tilrejsende, som havde fået nys om denne skjulte historiske perle, der efter en omfattende restaurering nu er bragt for dagens lys.

Overlevet i 100 år

Og det er ikke nogen lille perle, som de besøgende kunne tage i øjesyn:

18 meter høj, 40 meter lang, 15 meter bred og næsten udelukkende bygget af træ. Sådan er dimensionerne på Ballonhangaren, som blev opført i 1917 på den nordvestlige del af Amager Fælled.

Ballonhangaren er en særpræget og autentisk funktionsbygning, som i bund og grund “blot” er en stor ladebygning, men ikke desto mindre er opført på baggrund af omhyggelige beregninger, streng symmetri og militærisk præcision.

Hangaren er ikke en forfinet bygning. Den er rå og pragmatisk, og dens dimensioner gør, at de besøgende gribes af en næsten andægtig følelse, når de går ind gennem de store porte og står under det hvælvede fyrretræsloft.

Det er en bygning, som har overlevet trods en omtumlet tilværelse og trods en beliggenhed midt i et byområde, som har været i hastig udvikling de sidste 100 år.

Den er samtidig en af få tilbageværende ballonhangarer i Europa, og trods mangelfuld vedligeholdelse stod både hangar og sidebygninger stadig forholdsvis intakte, da Realdania By & Byg overtog ejendommen i 2017.

Et unikt kulturmiljø

Æraen som ballonhangar sluttede allerede i 1937, da flyvemaskiner overtog flere og flere af observationsballonernes opgave. Under 2. verdenskrig blev hangaren overtaget af tyske soldater, og efter krigen husede den allierede flygtninge. I 1961 blev hangaren hjemsted for børn og unge til ridetræning, og lige siden har den været brugt til ridning og fritidsaktiviteter.

Ballonhangaren er fortællingen om en særlig epoke i dansk militærhistorie, hvor luftskibe og svæveballoner havde deres storhedstid, og hvor en del af Amager Fælled var militært øvelsesterræn.

Den er samtidig fortællingen om et unikt kulturmiljø. I tilknytning til hangaren ligger nemlig også Ballonparken – en baraklejr opført i 1880’erne til indkvartering af artilleri- og ballonmandskab. I dag er Ballonparken et lille boligområde, der ligesom hangaren har undgået nedrivning trods nedlukning af militærets aktiviteter sidst i 1940’erne og trods den københavnske byudvikling.

En fortælling om krig & kærlighed

Og så er Ballonhangaren en fortælling om krig & kærlighed. Ballonhangarens historie er lige dele krig og kærlighed. Den første halvdel af bygningens historie knytter sig til krig. Det er historien om militær og skydeøvelser, 2. verdenskrig, tyske soldater og flygtninge. Den anden halvdel – da bygningen i begyndelsen af 1960’erne bliver overtaget af en lokal rideklub – knytter sig til kærlighed. Det er historien om kærlighed til heste, ridning, venskaber, samvær og sammenhold.

Historien om kærligheden til heste og ridning skrives nu videre. Ballonhangaren forsætter sin funktion som ramme om levende og stærke fællesskaber, og dermed sikres der liv og aktivitet i dette imponerende stykke bygnings- og kulturarv midt i København.

Ballonhangaren indgår nu i Realdania By & Bygs samling af godt 60 historiske ejendomme, som hver for sig og tilsammen er med til at levendegøre fortællingen om dansk bygningskultur gennem 500 år og tjene som eksempler på, hvordan den danske bygningsarv kan levendegøres og fremmes gennem bevaring, forandring og udvikling.