x

Sneuglen er landet i Grønland

Nyhed 1. februar 2022

Efter en rejse på næsten 20 år har en stor og smuk sneugle lagt sig godt til rette i byen Ilulissat i det vestlige Grønland. Sneuglen er byens nybyggede Isfjordscenter, og et filmhold har fulgt byggeriet fra start til slut. Se filmen her.

På en klippeafsats ved byen Ilulissat i det vestlige Grønland har en stor og smuk sneugle lagt sig til rette og bredt sine store vinger ud. I dag ser det ud som om, at sneuglen altid har ligget på dette sted tæt ved Isfjorden, men rejsen dertil har taget næsten 20 år.

I 1980erne var den højt beliggende klippeafsats dét sted, hvor byens helikoptere landede; i dag er klippeafsatsen dét sted, hvor byens turister uvilkårligt lander, når de besøger Ilulissat, som er Grønlands tredjestørste by. Den store sneugle, som fra vingespids til vingespids måler hele 95 meter, udgør byens nye Isfjordscenter, der blev indviet i sommeren 2021 som formidlingscenter for områdets storslåede natur og historie.

Centret er opført i et partnerskab mellem foreningen Realdania, Grønlands Selvstyre og Avannaata Kommunia og med Realdania By & Byg som bygherre. I 2019 blev byggeriet bogstavelig talt skudt i gang, da dele af fjeldet blev sprængt for at give plads til indretning af byggepladsen og plads til boring af de huller i klippen, hvori bygningens skelet af tonstunge stålrammer i dag er monteret.

Lige nu er sneuglen gået i hi. Vinteren har meldt sin ankomst i det vestlige Grønland cirka 300 kilometer nord for Polarcirklen, og termometeret viser 10 minusgrader.

Men når sommeren igen melder sig, er centret for alvor klar til at tage imod – eller som Realdania By & Bygs arkitekt og projektleder Frants Frandsen formulerede det, da der i efteråret 2019 blev holdt rejsegilde i Isfjordscentret: ”Sneuglen er landet og står nu med fødderne godt og solidt plantet på fjeldet. Nu skal den til at pudse sine fjer og gøre sig til for os alle sammen”.

Isfjordscentret bliver til - del 3 ud af 3. Se videoen her.

På UNESCO’s verdensarvsliste

Sneuglens rejse har taget næsten 20 år – fra den første spæde ide opstod tilbage i 2004, da Ilulissat Isfjord blev optaget på UNESCO’s verdensarvsliste, til åbningen i sommeren 2021.

I 2015 blev der udskrevet en international konkurrence om at tegne Isfjordscentret. Konkurrencen blev vundet af arkitektfirmaet Dorte Mandrup Arkitekter, og efterfølgende gik kommunen, Avannaata Kommunia, i gang med byggemodningen.

Som det første af i alt seks regionale besøgscentre, som Grønlands Selvstyre vil etablere de kommende år, slog Isfjordscentret i sommeren 2021 dørene op, og i efteråret lagde Hendes Majestæt Dronningen vejen forbi Ilulissat, som er Grønlands største turistmål med årligt omkring 30.000 turister.

Med byens nye Isfjordscenter vil de mange besøgende ikke blot fra første parket kunne opleve arkitektur i verdensklasse og et enestående natur- og kulturområde; de vil også kunne blive klogere på isens historie og på verdens klimaforandringer, som lige her sætter deres meget tydelige spor.

Ved at skabe et bæredygtigt lokalt grundlag for udvikling af turisme og erhvervsliv bidrager centret samtidig til en positiv udvikling i Ilulissat og Grønland.

Partnerskabet bag centret

Hele Isfjordscentret udgør i alt cirka 1.500 kvadratmeter, og heraf er 900 kvadratmeter et lukket og opvarmet område, som indeholder café, butik og kontor samt et udstillingsområde med bl.a. 3D-biograf.

De resterende 600 kvadratmeter fordeler sig på to store åbne, men overdækkede områder i hver sin ende af bygningen. Det ene er ankomstområdet: det andet et område med installationer til is-eksperimenter og skoletjeneste.

Centret er opført i et partnerskab mellem foreningen Realdania, Grønlands Selvstyre og Avannaata Kommunia og med Realdania By & Byg som bygherre.

Det er ikke første gang, at Realdania By & Byg er bygherre i området omkring Ilulissat Isfjord. Fra 2013 til 2017 restaurerede Realdania By & Byg to historiske huse fra 1700-tallet i bygden Ilimanaq. Også her var formålet bl.a. at skabe et bæredygtigt lokalt grundlag for udvikling af turisme og erhvervsliv ved at gøre bygningsarven levende og styrke området som destination.