x

Kan udtjente vindmøllevinger omdannes til byggemateriale?

Nyhed 22. april 2024

En sprøjtemalerobot, pladematerialer skabt af udtjente vindmøllevinger og en coatingløsning til bæredygtig renovering af gamle ventilationskanaler. Med kampagnen Innovation til marked har Realdania de seneste fem år hjulpet mere end 40 virksomheder med at modne deres innovative ideer. Nu får yderligere tre virksomheder støtte fra Realdania.

Mange mindre og nystartede virksomheder ligger inde med innovative ideer og løsninger, der kan bidrage til den bæredygtige omstilling i byggeriet. Men mange går i stå, før de når ud på markedet. Derfor har Realdania siden 2018 med indsatsen ’Innovation til marked’ hjulpet over 40 virksomheder med at få de innovative produkter og løsninger ud i hænderne på bygherrer, entreprenører og rådgivere. 

Nu har yderligere tre virksomheder modtaget støtte til idéer og produkter gennem indsatsen, der forsøger at løfte virksomhedernes produkter ved at give dem økonomisk støtte samt teknisk og kommerciel rådgivning.

Robotten Bobby

Særligt for mindre og nyopstartede virksomheder kan støtten være afgørende for at skalere op og etablere sig på markedet. 

”At modtage støtte fra Realdania er en stor hjælp, da vejen fra innovation til markedet aldrig er nem. Denne støtte går ud over det økonomiske og hjælper virkelig virksomheder som vores med at levere værdi til byggeriets interessenter. Vi er spændte og taknemmelige for at være blandt dem, der er udvalgt”, siger Tijmen Spiertz, CEO i virksomheden ROICO, der har udviklet en sprøjtemalerobot, der hjælper malere med at nå vægge og lofter op til 3,5 meters højde. 

Robotten, der kaldes Bobby, kan på egen hånd navigere langs vægge, mens objektgenkendelse og undgåelse sikrer, at den bevæger sig smidigt og undgår områder på væggene, der ikke skal males. Sprøjtemalerobotten kan reducere omfanget af ensartet malerarbejde og samtidig reducere mængden af anvendt maling og dermed ressourceforbrug og klimaaftryk. 

Ventilationskanaler er ofte utætte, og det betyder, at store mængder energi går tabt når man fremfører luft gennem de utætte kanaler. Virksomheden Coatable har derfor udviklet et produkt, der gør det muligt at levetidsforlænge og tætne ventilationskanaler, og dermed mindske energitab, forlænge levetiden på eksisterende ventilationskanaler og mindske nedrivningssager. 

Virksomheden Continuum har udviklet en mekanisk teknologi, som muliggør nedbrydning og genanvendelse af kompositaffald, blandt andet et kendt problem fra vindmølleindustrien med deres udtjente vindmøllevinger, som ellers bliver gravet ned. Continuums teknologi vil også være til glæde for byggeriet, som hvert år producerer store mængder kompositaffald. Målet er at færdigudvikle produkter til byggeindustrien, der erstatter konventionelle produkter, men med betydeligt reduceret CO2-aftryk – og som er 100% cirkulære. Continuums fokus er lige nu på udvikling af plader til facader, støbekassetter, gulve og døre.

Støtte til 45 virksomheder

Realdania yder med indsatsen en kombination af økonomisk støtte samt teknisk og kommerciel rådgivning. Det kan være afgørende for, at flere nye idéer og løsninger lykkes med at nå ud på markedet, så de kan bidrage til den grønne omstilling i byggebranchen. 45 virksomheder har nu modtaget rådgivning og økonomisk støtte til at arbejde videre med deres mere klimavenlige løsninger og produkter. Og yderligere 22 virksomheder har modtaget 1:1-rådgivning fra en mentor fra ordningens mentorkorps. 

Ny ansøgningsrunde 

Næste ansøgningsrunde er den 6. maj 2024, hvor virksomheder igen har mulighed for at søge støtte og rådgivning.

Læs mere om ansøgningsprocessen her.