x

I arkitektens hjem bestemmer naturen farverne

Nyhed 3. juli 2024


I arkitekt Halldor Gunnløgssons eget hus fra 1958 ved Rungsted Kyst er det naturen, som definerer farverne. Netop nu er maleren i gang med at genopfriske den lyse turkisblå nuance, der er tonet efter både himlen og havet lige udenfor. Til efteråret skal huset stå klar til en ny lejer – men inden da får alle interesserede mulighed for at besøge huset, der er et af de mest raffinerede enfamiliehuse i dansk arkitektur.

”Jeg troede egentlig, at den var blå. Men der er tonet så meget grøn i, at den faktisk er turkis”, fortæller maleren om den helt særlige grøn-blå-nuance, som køkkenlåger og skydedøre er malet med i arkitekt Halldor Gunnløgssons bemærkelsesværdige mesterværk af et enfamiliehus beliggende i vandkanten ved Rungsted Kyst.

Huset er ejet af Realdania By & Byg. Det indgår i samlingen af arkitekternes egne huse, som tæller hele 19 store danske arkitekters egne hjem, og fortæller historien om udviklingen af den danske enfamiliebolig gennem 1900-tallet.

Naturen sætter scenen

Farven er tonet efter de grønlige og blålige nuancer udenfor vinduerne, som dækker hele facaden. Fra vinduerne er der udsigt til øen Hven, Øresund og i det fjerne konturerne af Helsingør. Himlens og havets evigt skiftende og vibrerende farver sætter stemningen i huset, der næsten synes at skifte humør, hvis en sky glider for solen, og nuancerne køles ned.

Husets anden facade er ligeledes et langt vinduesbånd men med kig til en frodig have. Her er nuancerne langt mindre dramatiske, men til gengæld har der sneget sig en rødorange lakfarve ind ved garderoben. Farven skaber en visuel forbindelse til havens blomster.

Halldor Gunnløgssons hus står på en stor sammenhængende flade beklædt med grøn-blå marmor. Stenen synes at være som skabt til at matche farverne fra havet og himlen. Egentlig er det en rest, som blev til overs, da Tårnby Rådhus stod færdigt i 1959. Et rådhus, som den berømte arkitekt tegnende sammen med arkitekt Jørn Nielsen.

Bræddelofterne i fyrretræ står ubehandlet i træets egen varme nuance, mens stolper og bjælker er malet sorte, så tankerne ledes hen på traditionelt dansk bindingsværk med tjærede stolper. Også gavlene, den indbyggede reol og skabsvæggene er malet sorte.

Ifølge Ida Lillemor Gunnløgsson, der var enke efter Halldor Gunnløgsson, og medskaber af huset, så var der simpelthen ikke plads til farver i huset, hvor naturen er så stærkt til stede. Og desuden dannede den sorte tone, ifølge Lillemor Gunnløgsson, en flot baggrund til aftenkjoler, når parret holdt fest.

Huset skal snart lejes ud

I disse uger er det dog ikke festklædte kvinder, som fylder i det lille hus ved kysten. Det er malere. Og det er ikke nogen standardopgave, for malingen skal tones i hånden. Kun ved at stå i huset og blande pigmenterne i malingen opnår man den rigtige tone.  

Det er dog ikke malerens eneste opgave. Også de gamle bakelitkontakter får lidt kærlighed i form af valmueolie og fingerfedt. Kontakterne er sorte og sidder nænsomt placeret i det sorte træværk. Et af husets mange raffinerede træk, som vidner om en arkitekt med stor sans for detaljer.

Malerens opgaver er dog næsten færdige. Inden længe skal huset igen lejes ud som et hjem for nogen, der holder af enestående arkitektur og af at have naturen helt tæt på.

Vil du opleve huset?

Inden en ny lejer kan flytte ind, får alle interesserede dog muligheden for at opleve huset, studere de smukke rum, og tage billede af hver en lille detalje. Til august åbner Realdania By & Byg Klubben dørene til huset og inviterer indenfor.

Du kan opleve arkitekt Halldor Gunnløgssons eget hus: