x

Selv de mest garvede arkitekter bliver tryllebundet

Pressemeddelelse 1. august 2024

”Selv de mest garvede arkitekter bliver tryllebundet, når de kommer ind i huset”. Sådan lyder det fra Realdania By & Bygs arkitekt Frants Frandsen, som i de år, hvor Realdania By & Byg har ejet arkitekt Halldor Gunnløgssons eget hus fra 1958, har vist huset frem et utal af gange – både til medlemmer af Realdania By & Byg Klubben og til arkitekter fra ind- og udland. Til august er der mulighed for at opleve huset.

”Det var en åbenbaring at komme ind i huset og se panoramaudsigten og samspillet mellem ude og inde. Jeg kom i en helt opløftet stemning. Det åbne rum, den smukke pejs, soveværelset og køkkenet, der er elementer for sig. Det er udtryk for en rendyrket holdning til tingene. Lige meget hvor jeg så hen, så hvilede øjet. Det var en æstetisk nydelse”.

Ordene kommer fra Realdania By & Bygs arkitekt og projektchef Frants Frandsen, når han tænker tilbage på den septemberdag i 2005, da han første gang oplevede arkitekt Halldor Gunnløgssons eget hus ved Rungsted Kyst nord for København. Sidenhen er det blevet til mange besøg i huset, som Gunnløgsson i 1958 tegnede som sit eget private hjem, men hver gang har oplevelsen for Realdania By & Byg-arkitekten været den samme.

– Man bliver ganske enkelt tryllebundet, når man kommer ind i huset. Det er et hus, som bjergtager på en måde, jeg sjældent har oplevet, siger Frants Frandsen, som ellers har set og oplevet mange smukke huse gennem tiden, og som også i løbet af de sidste 20 år har været med til at opbygge Realdania By & Bygs samling af historiske huse, herunder også samlingen af de huse, som store danske arkitekter i det 20. århundrede tegnede som deres private boliger.

I denne samling indgår naturligvis også Halldor Gunnløgssons eget hus.

Sikret og bevaret for eftertiden

Et halvt års tid efter Frants Frandsens første besøg købte Realdania By & Byg i 2006 huset af Halldors enke, Lillemor Gunnløgsson, for at sikre og bevare det for eftertiden, så også kommende generationer – med Frants Frandsens ord – ”kan nyde synet og blive inspireret af arkitekturen”.

– Huset er en klasse over andre huse fra samme periode, som jeg har set. Det er så enkelt og elegant og har tillige et udsøgt valg af materialer. Det er rendyrket æstetik og sublim arkitektur, lyder det fra Frants Frandsen, som langt fra er alene om at blive tryllebundet.

I alle de år, hvor Realdania By & Bygs har ejet Halldor Gunnløgssons eget hus, er det blevet vist frem mange gange både til medlemmer af Realdania By & Byg Klubben og til danske og udenlandske arkitekter, og hver gang bliver ”selv de mest garvede arkitekter tryllebundet, når de kommer ind i huset”, lyder det fra Frants Frandsen.

– En af de ting, der gør huset sublimt og som bevirker, at det fremstår så arkitektonisk overbevisende, er bl.a. det forhold, at der er lagt marmor på hele husets dæk. Selv i garagen og det overdækkede indgangsparti går det igen. Det er som om, at huset ved at være bygget på én homogen plade udgør et afgrænset og samlet kontinent i sig selv, siger Frants Frandsen.

– Det er så asketisk i indretning og arkitektonisk bearbejdning af rum og materialer, men samtidigt så righoldigt i ånd og kunstnerisk nerve. Der er ingen pynt, men lutter rene linjer; praktisk og æstetisk indrettet til to livsnydere. Huset er faktisk bare to langsider i glas med panoramaudsigt til havet og til haven. Den taktfaste fagdeling i facaderne peger tilbage på den danske bindingsværkstradition, mens facadernes transparens med de store panoramavinduer og glasskydedøre er skabt med inspiration fra det japanske og fra tidens internationale retning om at opløse skel mellem ude og inde, siger Frants Frandsen:

– Man kan næsten ikke gøre det med større enkelthed end her. Det er den kompromisløse, æstetiske sans fra en arkitekt, som her har skåret alt det uvæsentlige fra. Arkitekturens rum, linjer og stoflighed tilsammen var nok i sig selv.

Arkitektur fra øverste hylde

Et blik rundt i huset forklarer Frants Frandsens valg af ordene ’rene linjer’ og ’enkelthed’. Alt er samlet i ét rum, kun delt af et fritstående ildsted og af en kerne med bad og køkken opført i lette vægge og med skydedøre. Overalt er der kælet for detaljerne. Alt er finslebet og gennemtænkt. Ovnen i køkkenet er gemt bag en låge, der matcher væggene, og varmen er lagt i gulvet, så radiatorer ikke skal ødelægge helhedsindtrykket.

Pejsen er et kunstværk i sig selv, og farvesætningen er ligesom materialerne fint kalibreret: Hvidkalket murværk, grågrønne marmorsten, sortmalede stolper og loftbjælker, lyst ubehandlede listeloft, panelvægge i sortbejdset silkeslebet mahogni og inventardele i japansk lak-rød.

– Det er arkitektur fra allerøverste hylde, sådan som det er med alle husene i vores samling af arkitekternes egne huse. Fælles for disse huse er, at der ikke har været en bygherre imellem arkitekten og huset. Det er huse, som arkitekterne udelukkende har tegnet til sig selv og deres familier, og derfor ligger der meget nyskabelse og fremsynethed i disse boliger. Det er den eksperimenterende arkitekts visioner og idealer i deres reneste form. Det er her i deres egne huse, at deres personlige aftryk manifesterer sig ucensureret – også hos Halldor Gunnløgsson, understreger Frants Frandsen.

Vil du tryllebindes?

Lige nu står Halldor Gunnløgssons eget hus tomt, og inden en ny lejer kan flytte ind, får alle interesserede mulighed for at opleve huset, studere de fine rum og tage billeder af de smukke detalje. Til august åbner Realdania By & Byg Klubben dørene til huset og inviterer indenfor.

Du kan opleve arkitekt Halldor Gunnløgssons eget hus:

Den 15. august i selskab med professor ved Det Kgl. Akademi Christoffer Harlang og restaureringsarkitekt i Realdania By & Byg Frants Frandsen.

Den 27. august til en rundvisning med arkitekt og forfatter Dorthe Bendtsen.