x

"Man føler sig godt tilpas allerede ude i entreen"

Artikel 29. august 2024

”Man føler sig godt tilpas allerede ude i entreen.” Sådan lyder en af sætningerne i Realdania By & Bygs udgivelse om den danske arkitekt Viggo Møller-Jensens eget hus fra 1939. En sætning, som i alt sin enkelthed indfanger stemningen i arkitektens hus. Oplev huset i Kgs. Lyngby i selskab med Realdania By & Byg Klubben 10. september.

”Man føler sig godt tilpas allerede ude i entreen. Det hele forekommer så ligetil og afslappet løst. Viljen til bolig er stærkt til stede og håndelaget så tydeligt. Se f.eks. snedkerløsningerne. De fanger dagslyset så fint. Og når man skal op til tegnestuen på 1.sal, og pladsen er trang, kan vi nyde det kvarte sving, der gør den smalle trappe til en stolt figur i entreen, og op- og nedstigningen til en indlysende bevægelse. Det lille hus er på ingen måde storskrydende eller anstrengt påhitsomt. Det er bare løst fra top til tå med en misundelsesværdig selvfølge.”

Teksten er fra den bog, som Realdania By & Byg udgav i sommeren 2021 som afslutning på købet og restaureringen af huset, som den danske arkitekt Viggo Møller-Jensens tegnede og byggede til sig selv og sin familie i 1939 ved det naturskønne Mølleådalen i Kgs. Lyngby. Bogen er skrevet af arkitekt Jens Arnfred, der kender huset ud og ind. Som barn og ung kom han ofte hos Viggo Møller-Jensen og hans familie, og når Arnfred i bogen tager læseren med fra rum til rum og undervejs krydrer med skildringer af mennesket Viggo og den samtid, han var rundet af, så skinner hans kendskab og kærlighed til det fine hus tydeligt igennem.

 

Springbræt for arkitektens virke

Viggo Møller-Jensen var blot 32 år, da han i 1939 tegnede og opførte huset på Borrekrattet i Kgs. Lyngby. Huset blev hans og familiens hjem til hans død i 2003, og det blev samtidig et springbræt for de mange aftryk, som Viggo Møller-Jensen sidenhen satte på kvaliteten af det sociale boligbyggeri, på en række højskoler over hele Danmark og på Kunstakademiets Arkitektskole, hvor han virkede som først lærer og siden professor fra 1941-1977. Huset blev også inspirationskilden for Viggo Møller-Jensens Atelierhuse i København og for mange andre rækkehusbyggerier.

Selvom det lille fritliggende enfamiliehus ikke umiddelbart syner af meget ved første øjekast, så rummer det en vigtig fortælling om udviklingen af dansk arkitektur i mellemkrigstiden. I dag står huset som en unik repræsentant for den ’nøjsomhedsarkitektur’, der var fremherskende i tiden lige før og efter anden verdenskrig, og samtidig er huset skabt med stor personlighed og stor dygtighed til at indarbejde fine arkitektoniske kvaliteter på få kvadratmeter.

På blot 125 kvadratmeter formåede Viggo Møller-Jensen at indtænke stor rummelighed med højt til loftet og praktiske løsninger for en familie på fire og tilmed også med en tegnestue og samtidig forsyne hvert et rum og hver en væg med en egen stemning, skabt af præcise lysindfald og sanselige farver.

Del af samlingen ’Arkitekternes egne huse’

Da Realdania By & Byg i 2019 købte huset af Viggo Møller-Jensens efterkommere, stod det 80 år efter dets opførelse stadig med sit oprindelige udtryk intakt og bevaret. Under restaureringen blev taget genopbygget, ligesom originale skabe og køkkenelementer blev istandsat. Et håndmalet gult tapet blev reddet, og tapetmestre genskabte et originalt FDB-tapet i husets entre.

I dag indgår huset i Realdania By & Bygs samling af ca. 60 historiske ejendomme, der tilsammen repræsenterer over 500 års bygningshistorie, herunder også 19 af de huse, som modernismens store danske arkitekter tegnede til sig selv i løbet af 1900-tallet, heriblandt selvfølgelig også Viggo Møller-Jensen.