Åbent hus i Gammelby Mølle
søndag den 17. november
Efter godt to års arbejde har Realdania By & Byg afsluttet restaureringen af ejendommen ’Gammelby Mølle’ ved Fredericia. Kom til åbent hus søndag den 17. november og oplev den fredede vandmølle fra 1800-tallet, som er en af meget få bevarede og intakte vandmøller i Danmark. Til sammen udgør vandmøllen, stuehuset, avlslængerne og omgivelserne et velbevaret kulturmiljø fra tiden før industrialiseringen.
Midt mellem Vejle og Fredericia, på kanten af den kuperede Elbodal, hvor Mølleå snor sig mellem løvtræer og stejle skrænter, ligger den velbevarede 200 år gamle vandmølle, Gammelby Mølle.
Ikke alene er den historiske vandmølle en velbevaret og velfungerende bygningstype, som engang var at finde ved tusindvis af danske åer og vandløb; den er også en del af et enestående samlet kulturmiljø, hvor også de tilhørende bygninger samt gårdspladserne, åen, mølledammen og skoven er bevaret.
Velkendt bygning i datidens landbosamfund
I 2021 købte Realdania By & Byg Gammelby Mølle for at restaurere og bevare hele anlægget som et unikt eksempel på en velkendt og karakteristisk bygning fra datidens landbosamfund.
– Med restaureringen af Gammelby Mølle har vi sikret en sjælden og meget velbevaret historisk bygning, som står næsten uforandret, siden den blev opført i begyndelsen af 1800-tallet. Som et produktionsværk med intakte møllehjul og kværne vidner vandmøllen om et stort kapitel i dansk landbrugs- og produktionshistorie, hvor udnyttelsen af vandets kræfter og møllerens ekspertise var af stor betydning for forarbejdning og fremstilling af materialer og råvarer, siger Realdania By & Bygs administrerende direktør, Peter Cederfeld.
Den anseelige størrelse på bygningerne – både vandmøllen, avlslængerne og stuehuset – vidner også om den betydende position, som mølleren havde i datidens landbosamfund, og i stuehuset findes store bevarede kalkmalerier, som i 1843 blev malet direkte på væggene i den fine stadsstue.
Kom med til åbent hus den 17. november
Et stykke levende bygningskultur
Igennem århundreder leverede de danske vandmøller energi til Danmarks mange små og store produktionsværker, men i takt med industrialisering og stordrift blev vandmøllerne gradvist overflødiggjort, og i dag er de fleste stort set forsvundet.
Ved en undersøgelse i 1950’erne registrerede Nationalmuseet, at der gennem tiden har været godt 3.000 vandmøllesteder i Danmark. Ved ca. 300 af stederne er der i dag stadig spor i landskabet efter et vandmøllested, men antallet af intakte, fungerende vandmøller er under 50. Gammelby Mølle er en af de få.
– Med restaureringen af Gammelby Mølle er hele ejendommen nu bevaret som et stykke levende bygningskultur, og med især genopretningen af de tomme og nedslidte avlslænger er der sikret en økonomisk bæredygtighed for den samlede ejendom. Længerne er nu gjort klar til en ny anvendelse som f.eks. erhverv eller kontor. Vi glæder os meget til at holde åbent hus søndag den 17. november, siger Peter Cederfeld.