Åbent hus i Marcussens Gård i Aabenraa
Efter to års restaurering inviterer Realdania By & Byg til åbent hus i det historiske industrianlæg, Marcussens Gård, i Aabenraa. Søndag den 15. december åbnes dørene til det nyrestaurerede forhus og sidehus, som begge er fra 1700-tallet og begge indgår som en del af det velbevarede og unikke anlæg, der i næsten 200 år har dannet ramme om Danmarks ældste orgelbyggeri.
Ved første øjekast gør det historiske industrianlæg midt i Aabenraa ikke meget væsen af sig. En tilbagetrukket port midt på gågaden udgør den beskedne indgang til de bygninger, som tilsammen udgør Marcussens Gård.
Når porten åbnes, åbenbarer sig til gengæld et unikt stykke bygnings- og kulturarv. Her i gården, bag det fine forhus ud til gågaden, gemmer sig et historisk og meget velbevaret industrianlæg. Med alle sine knopskudte små og store bygninger fra forskellige tidsaldre – de ældste fra 1700-tallet – rummer Marcussens Gård en enestående fortælling om de danske købstæders udvikling i 1800-tallet, dengang mange industrivirksomheder blev anlagt midt i byernes centrum.
I dag er langt de fleste af sådanne industrianlæg forsvundet fra landets bykerner, men i Aabenraa er anlægget forblevet i byens centrum, hvor det som ramme om den aktive orgelbyggervirksomhed Marcussen & Søn udgør et levende historisk bymiljø og et stykke enestående kulturarv.
Kom til åbent hus i Aabenraa den 15. december
Nye farver inspireret af farvearkæologiske fund
I 2022 købte Realdania By & Byg den fredede Marcussens Gård, og efterfølgende er forhuset og det tilstødende sidehus fra hhv. 1723 og 1740 restaureret med bl.a. nye indvendige farver, der er udvalgt med inspiration i de malingslag, som farvearkæologer har fundet på vægge og træværk.
– Med restaureringen af de to ældste bygninger i Marcussens Gård har vi videreført det store arbejde, som Marcussen & Søn gennem generationer har lagt i at vedligeholde og værne om det fint sammenhængende og meget velbevarede industrianlæg. siger Realdania By & Bygs administrerende direktør, Peter Cederfeld.
Med sin charmerende blanding af historiske bygninger fra tre århundreder rummer ejendommen flere fortællinger – ikke mindst fortællingen om industrialiseringen i 1800-tallet, hvor industrivirksomheder etablerede sig i bykernerne, men også fortællingen om en familievirksomhed, som i 200 år har fremstillet og restaureret orgler på netop denne adresse
– I sin helhed udgør ejendommen en smuk og harmonisk komposition med bygninger i ensartede materialer og farver, der er samlet om et pigstensbelagt gårdrum. I det fredfyldte gårdrum er det som om, at tiden næsten står stille, og også de senere opførte, bagvedliggende fabriksbygninger kobler sig fint på ejendommens ældre bygninger. Vi glæder os til at holde åbent hus for alle, som har lyst til at opleve disse fine historiske bygninger, siger Peter Cederfeld.
Kom til åbent hus i Aabenraa den 15. december
Ejendommens autenticitet og sjæl
Da det sønderjyske orgelbyggeri blev grundlagt i 1806, fandt produktionen sted på en lille landejendom i Sønderjylland. I 1830 flyttede virksomheden til Aabenraa i det historiske gårdanlæg, som sidenhen blev ombygget og udbygget ad flere omgange, men stadig med ejendommens autenticitet og sjæl bevaret.
Med Realdania By & Bygs restaurering er de mange arkitektoniske og håndværksmæssige kvaliteter i de to ældste bygninger nu genskabt, og helt som oprindeligt er de to bygninger indrettet med bolig på første sal og erhverv i stueetagen.
Orgelbyggervirksomheden – som i dag drives af syvende generation – fortsætter sit virke i de historiske bygninger, hvorfra der fortsat vil lyde toner af orgelmusik, når de håndbyggede instrumenter skal afprøves.
Marcussens Gård indgår i Realdania By & Bygs samling af knap 70 historiske ejendomme, der repræsenterer dansk bygningskultur gennem 500 år. Som et velbevaret eksempel på et historisk industrianlæg er Marcussens Gård sammen med de øvrige ejendomme i samlingen med til at levendegøre dansk kultur- og bygningsarv og formidle viden om danmarkshistorien, arkitektur og byggeskikke.