x

Fra idé til virkelighed: Realdania har støttet over 50 virksomheder med at modne grøn byggeinnovation

Pressemeddelelse 6. november 2024

En kalksæbemaling, der mindsker klimabelastningen og reducerer skadelige stoffer i indeklimaet. Skruefundamenter, der kan reducere byggeprojekters samlede klimabelastning. Og systemer til monitorering af ressourceforbrug på byggepladsen. Det er tre af i alt ni produkter og løsninger, som nu får støtte fra Realdania gennem kampagnen Innovation til marked, der i alt har støttet 54 virksomheder.

Mange mindre og nystartede virksomheder ligger inde med innovative ideer og løsninger, der kan bidrage til den bæredygtige omstilling i byggeriet. Men mange går i stå, før de når ud på markedet. Derfor forsøger den filantropiske forening Realdania med indsatsen Innovation til marked at løfte virksomhedernes produkter ved at give dem økonomisk støtte samt teknisk og kommerciel rådgivning. 

I alt har kampagnen Innovation til marked hjulpet 54 virksomheder med at modne deres innovative produkter og løsninger, mens yderligere 24 har haft gavn af 1:1-rådgivning fra ordningens mentorkorps. Nu får yderligere ni virksomheder støtte til og vejledning i at bringe nye løsninger i hænderne på bygherrer, entreprenører og rådgivere. 

”En kampagne som Innovation til marked handler om at løfte idéer til hverdag og mainstream. Det optager os meget, hvordan man får holdt innovationen i hånden, så det ikke bare en lind strøm af nye idéer, der kastes op i luften, men at der er et fokus på, hvordan innovationen rent faktisk kommer ud i praksis og bliver brugt. Derfor er vi også glade for, at vi indtil videre har støttet over 50 virksomheder, hvoraf mange er lykkedes med at komme ud på markedet med nye, grønne løsninger”, siger Lennie Clausen, programchef i Realdania. 

Reduceret strømforbrug uden for arbejdstiden 

Særligt for mindre og nyopstartede virksomheder kan støtten være afgørende for at etablere sig på markedet, lyder det fra Oline Stærke, CEO i virksomheden Acembee: ”Støtten fra Realdania gør en kæmpe forskel for os og gør det muligt at tage større og mere varierede byggepladsen ind. Det giver os samtidig et solidt fundament for at bevise over for branchen, at denne tilgang bør være standarden i byggeprojekter. Vi skal reducere vores udledninger, og dette er et rigtig godt sted at starte.” 

Oline Stærke startede sammen med Co-founder Holger Bregnhøi Acembee for cirka 2,5 år siden. De ville bygge hardware, sensorer og systemer koblet på internettet, så man netop kan overvåge og styre energiforbruget på byggepladserne uden at være fysisk til stede. 

”Vores ambition er at være den plug-and-play-løsning, der kan bruges uanset leverandør af skurbyer og sammensætning af udstyr på byggepladsen. Vi ønsker at levere et ensartet, automatiseret datagrundlag, som kan bruges til ESG- og LCA-rapportering direkte fra byggepladsen, og dermed spare tid, penge og CO₂”, lyder det fra Oline Stærke. 

Acembee’s energispareværktøj bidrager til at håndtere byggepladsers udfordringer med strømforbrug uden for arbejdstiden. Den kan således slukke for maskiner, dæmpe byggepladsbelysning, slukke for elektriciteten til mandskabsvogne og værktøjscontainere, når de ikke er i brug. For dermed at reducere både emissioner og omkostninger. 

Fokus på innovation og bæredygtighed

Udover Acembee har otte virksomheder modtaget støtte, der spænder bredt fra digitale løsninger og procesværktøjer til konkrete byggekomponenter. Fælles for alle virksomheder og løsninger er, at de indgår som vigtige brikker i den grønne omstilling af byggeriet.

Acembee’s energispareværktøj bidrager til at håndtere byggepladsers udfordringer med strømforbrug uden for arbejdstiden. Den kan således slukke for maskiner, dæmpe byggepladsbelysning, slukke for elektriciteten til mandskabsvogne og værktøjscontainere, når de ikke er i brug. For dermed at reducere både emissioner og omkostninger. Ambitionen er at levere et ensartet, automatiseret datagrundlag, som kan bruges til ESG- og LCA-rapportering direkte fra byggepladsen, og dermed spare tid, penge og CO2.

Architectural Colour Tools har udviklet en kalksæbemaling med meget lav afgasning, VOC på nul, uden plast og kemikalier, hvilket bidrager til sundt indeklima. Støtten går til at få testet og tilpasset kalksæbemalingen, så Architectural Colour Tools kan positionere sig på markedet.

Bioverse har udviklet bindemiddel- og hampebetonrecepter, som muliggør anvendelse af hamp som tilslag i hampebetoner. Det betyder, at de har udviklet hampebetonblokke, der på sigt vil kunne erstatte den traditionelle klimaskærm, der i dag typisk laves af f.eks. tegl eller beton.

Genbyg har udviklet genbrugte trægulve, som et skalerbart produkt, hvor overfladen er sammenlignelig med nyproducerede trægulve. Konkret har Genbyg udviklet en proces, der kan håndtere optagning af gulvene, efterfølgende forarbejdning af gulvene og til endelige levering af de genbrugte gulve. Støtten fra Innovation til marked går til markedsundersøgelse og sourcing af materialer, samt produktion og pakning, og dokumentation og kundecase.

Lundby Ler Laboratorium har udviklet en byggeplade bestående af ubrændt ler, plantefibre, plantebaseret binder og pap, som kan erstatte gipsplader med tilsvarende brandegenskaber. Støtten fra Innovation til marked går til brand og lydtest, klassificering og EPD, så pladen kan gå på markedet som byggemateriale.

MudWork har udviklet 2 forskellige lerpuds. En baseler (grovpuds) og en slutpuds (finpuds), som kan indgå i byggeriet som indervæg, til erstatning for f.eks. gips. Dette er de første udviklede lerpuds i Danmark. Støtten fra Innovation til marked går til markedsmodning gennem produkttilpasning og optimering af produktion samt test og klassificering af de to lerpuds produkter.

Pilar har udviklet en løsning, der kan reducere klimabelastningen fra skruefundamenter, hvor de kan beregne og planlægge, hvordan skruepælene skal placeres, samt ved opførsel kan monitorere og dokumentere, at skruepælene er placeret korrekt og har den nødvendige styrke. Støtten fra Innovation til marked går til markedsintroduktion med pilotkunder, certificering og udvikling og demonstration af skalerbar on-boardingproces for nye kunder, samt test, kalibrering og produktionsoptimering.

Proprty.ai har udviklet en løsning, der kan automatisere professionelle driftsherrers strategiske vedligeholdelsesplaner. Løsningen understøtter vedligehold af bygningsmassen, og derved understøtter forlænget levetid og forebygger unødigt materialeforbrug. Støtten fra Innovation til marked går til test og validering af løsningen hos 3 kommunale og 3 private kunder.

Styr paa leverer en løsning til byggepladsen, som hjælper entreprenøren med at optimere, analysere og dokumentere el-forbruget under byggefasen og forbruget vises i real tid. Løsningen kan give data til fremtidens dokumentationsbehov i BR25, DGNB/BREEAM og ESG. Støtten fra Innovation til marked går til afprøvning og tests på fire byggepladser med det formål at tilpasse brugerflader og dataoutput.