x

Myldretid i Marcussens Gård:
Godt 1000 gæster kiggede indenfor

Pressemeddelelse 16. december 2024

Midt i julens myldretid var der søndag eftermiddag ekstra travlhed i den gamle orgelbyggergård midt på gågaden i Aabenraa. Efter to års restaurering havde Realdania By & Byg inviteret til åbent hus i det historiske industrianlæg, Marcussens Gård, og i løbet af dagen kiggede godt 1000 gæster forbi.

Flere gæster havde allerede taget opstilling foran Storegade 24 i Aabenraa, da ejendommens hoveddøren søndag middag blev åbnet. Her stod Realdania By & Byg klar til at byde indenfor i det nyrestaurerede forhus og sidehus, som begge hører til det historiske industrianlæg, Marcussens Gård, der er opkaldt efter Danmarks ældste orgelbyggeri, Marcussen & Søn.

Så snart dørene blev åbnet, gik gæsterne på opdagelse i de 300 år gamle og i dag helt nyrestaurerede stuer og værelser, som alle steder, bag låger og døre og porte, gemte på masser af historie. Inde i gården, bag forhuset og sidehuset, blev gæsterne mødt af endnu mere historiefortælling.

Med alle sine knopskudte små og store bygninger rummer Marcussens Gård nemlig en enestående fortælling om de danske købstæders udvikling i 1800-tallet, dengang industrialiseringen buldrede af sted i Danmark, og store ejendomme på hovedgaderne i mange

købstæder blev udviklet til industrianlæg.

Da orgelbyggervirksomheden i 1830 flyttede ind midt i Aabenraa, var der både jernstøberi, tobaksspinderi og gasværk i byens centrum, og midt på Storegade indrettede Marcussen & Søn sig med både virksomhed og boliger.

Mens de fleste af de øvrige industrivirksomheder efterhånden flyttede væk fra byens centrum og ud til industrikvarterer, så blev Marcussen & Søn i centrum, og her blev ejendommen ombygget og udbygget i takt med, at orgelproduktionen øgedes.

Enestående kulturarv

Igennem syv generationer er der fremstillet orgler i Storegade. Virksomheden er stadig aktiv og stadig med adresse i Aabenraas centrum, hvor hele orgelbyggergården i dag udgør et levende historisk bymiljø og et stykke enestående kulturarv.

I 2022 købte Realdania By & Byg den fredede Marcussens Gård for at sikre, at den unikke historiske ejendom bliver bevaret og bestandigt udvikler sig. Efterfølgende er forhuset og sidehuset blevet restaureret med bl.a. nye indvendige farver, der er udvalgt med inspiration i de malingslag, som farvearkæologer fandt på vægge og træværk, og helt som oprindeligt er de to huse igen indrettet med bolig på førstesal og erhverv i stueetagen.

Marcussens Gård indgår nu i Realdania By & Bygs samling af knap 70 historiske ejendomme, der repræsenterer dansk bygningskultur gennem 500 år. Som et velbevaret eksempel på et historisk industrianlæg er Marcussens Gård sammen med de øvrige ejendomme i samlingen med til at levendegøre dansk kultur- og bygningsarv og formidle viden om Danmarks historie, arkitektur og byggeskikke. Orgelbyggervirksomheden er i dag lejer af hele Marcussens Gård i Aabenraa.