x

En betydende brik i beretningen om 1800-tallets Danmark

Nyhed 24. januar 2025

Fredericias historiske råd-, ting- og arresthus, som er opført i 1860 efter tegning af arkitekten Ferdinand Meldahl, er ikke alene et imponerende bygningsværk midt i byen; rådhuset er også en fortælling om nationens, byens og arkitekturens historie. Da Realdania By & Byg for 20 år siden købte og restaurerede rådhuset, var det netop for at bevare og videregive de mange fortællinger.

dag er de fleste rådhuspladser rundt om i landets købstæder centrum for cafeer, butikker, kunder på indkøb, turister på sight seeing osv. For 150 år siden var pladserne centrum for et utal af håndværkere, som havde travlt med at opføre selve bygningen på pladsen, nemlig rådhuset – eller rettere ’råd-, ting- og arresthuset’. Funktionerne var nemlig ofte mange i disse magtens huse, der blev opført i 1800-tallet. Og håndværkerne havde ganske travlt – også i Fredericia.

I kølvandet på ophævelsen af enevælden, indførelsen af Grundloven og det kommunale selvstyre skulle der nemlig bygges råd-, ting- og arresthuse i stor stil i de danske købstæder. Sidenhen, i takt med at det kommunale selvstyre blev udbygget, blev de gamle rådhuse mange steder erstattet af nye store, rummelige rådhuse, og efter kommunesammenlægningerne har mange kommuner valgt at sælge deres gamle rådhusbygninger.

Nogle af de historiske rådhuse er sidenhen revet ned, andre er blevet stående, men med nye funktioner, og seks af dem har Realdania By & Byg gennem tiden købt og restaureret for at bevare dem for eftertiden, så de kan være med til at levendegøre og formidle fortællingen om en vigtig del af dansk historie og dansk kulturarv. Bygningerne videregiver ikke blot en fortælling om arkitektur, byggeskikke og materialer; de videregiver også en fortælling om nationen og den by, de er opført i, og om det liv, der er blevet levet i og uden for bygningerne.

Alle seks rådhuse – også i Fredericia – blev formgivet af prominente arkitekter, der var påvirket af datidens tonegivende arkitektur, nemlig ’historicismen’: En arkitekturretning, hvor det var god stil at blande samtlige klassiske stilarter efter forgodtbefindende og jonglere med en skønsom blanding af gedigne danske materialer såsom røde mursten, tømmer og granit og de dengang nymodens importerede materialer som skifer, cement, linoleum, terrazzo og støbejern.

En rejse i tid og sted

Historicismen var nærmest en rejse i både tid og sted – også for arkitekt Meldahl, som var en særdeles berejst herre, der bl.a. hentede inspiration fra Italien, Grækenland, Ægypten, Palæstina, Syrien og Tyrkiet. I rådhuset i Fredericia gav han inspirationen fra de tidligere europæiske stilarter frit spil.

Den robuste rådhusbygning repræsenterer således på én og samme tid byzantinsk stil og norditaliensk middelalder med sine tårne, våbenskjold og små vinduer à la skydeskår, og samtidig indeholder bygningen også fortællingen om nationen og om byen.

Klassiske danske byggematerialer som granit, tømmer og fremfor alt: røde mursten er mikset med de dengang nymodens importerede materialer som støbejern og skifer, og når byen hvert år den 6. juli fejrer slaget ved Fredericia i 1848, er det netop rådhuset og balkonen, som er midtpunkt for dagens taler – sådan som den alle dage har været.

Også indvendig slår den historicistiske stil igennem. Den fint udskårne hovedtrappe, udført af godt dansk fyrretræ, er tilført et ekstra raffinement via en typisk historicistisk dekorationsteknik, nemlig ådring, dvs. fine bemalinger, der er påført det almindelige fyrretræ for at efterligne farver og åretegninger fra finere og mere eksklusive træsorter. Flere af dørene og panelerne i huset er ligeledes udført med ådring, og også de bemalede friser og de mørke farver, som er brugt på mange af væggene inde i rådhuset, er udtryk for den historicistiske stilart.