x
Innovation til marked:

Kan tekstilaffald genanvendes og bruges som isolering?

Nyhed 20. februar 2025

Med kampagnen Innovation til marked har Realdania de seneste fem år hjulpet omkring 60 virksomheder med at modne innovative idéer, løsninger og produkter. Nu får yderligere fire virksomheder støtte til bl.a. dokumentation, test og produktion af produkter, der kan bidrage til en grønnere byggebranche.

Et alternativ til randfundament ved lette konstruktioner, som mindsker brug af beton og bortførsel af jord. Teknisk isolering til HVAC-applikationer fremstillet af genanvendt tekstilaffald. En erstatning til træbaseret plademateriale, hvor pladens lim er erstattet med mycelium, der gør løsningen komposterbar, CO2-negativ og kemikaliefri. Og kalkstabiliserede ubrændte lersten, der kan fungere som alternativ til den traditionelle teglmursten.

Fire forskellige virksomheder står bag de nye løsninger, der nu får støtte fra Realdania gennem indsatsen Innovation til marked, der forsøger at afhjælpe den udfordring, at mange virksomheder går i stå, før de når ud på markedet. Gennem økonomisk støtte og teknisk og kommerciel rådgivning forsøger Realdania at hjælpe små og mellemstore virksomheder med at få nye løsninger i byggeriet i hænderne på bygherrer, entreprenører og rådgivere. Så de kan blive testet og anvendt i konkrete byggesager – både i Danmark og i udlandet.

58 virksomheder har nu modtaget støtte af Realdania, mens yderligere 26 har modtaget 1:1-rådgivning fra ordningens mentorkorps.

Se de støttede projekter i Innovation til marked

Fra tekstilaffald til isolering

For mange mindre og nyopstartede virksomheder kan støtte være af afgørende betydning for videreudviklingen af produkter og løsninger, lyder det fra Josefine Bonde, Co-Founder & CEO i virksomheden Insutex: 

"Støtten fra Realdania betyder, at vi kan bringe innovation til isoleringsbranchen. At omdanne et stort affaldsproblem af tekstiler til et cirkulært byggemateriale har et fundamentalt bæredygtigt stort potentiale globalt. Teknisk isolering er et område i branchen, der har været overset længe, hvad angår innovation og nye produkter. Hvorfor vi er utroligt stolte af at have muligheden for at videreudvikle vores produkt og bidrage til reel forandring i branchen. At have en så anerkendt organisation som Realdania i ryggen er fantastisk – det muliggør ikke kun udviklingsprocessen, men validerer også vores mission om at skabe forandring i tekstil- og byggeindustrien," siger Josefine Bonde. 

Insutex blev grundlagt i 2023 og består af tre iværksættere med forskellige baggrunde fra byggeindustrien og tekstilbranchen, forenet af et fælles mål om at skabe forandring ved at omdanne tekstilaffald til innovativ isolering, der kan fremme en cirkulær økonomi og inspirere til positive forandringer i byggeindustrien.

Fokus på innovation og bæredygtighed

Udover Insutex har tre virksomheder modtaget støtte, der spænder bredt fra digitale løsninger og procesværktøjer til konkrete byggekomponenter. Fælles for alle virksomheder og løsninger er, at de indgår som vigtige brikker i den grønne omstilling af byggeriet.

Projektet har udviklet et alternativ til randfundament ved lette konstruktioner, som mindsker brug af beton og bortkørsel af jord ved at kombinere et skruefundament med et slankt betonelement. Støtten skal gå til at teste og dokumentere fundamentets ydeevne og egenskaber i forhold til statik og klimamæssig bæredygtighed, samt 1-2 prøveprojekter.

Projektet har udviklet teknisk isolering til HVAC-applikationer fremstillet af genanvendt tekstilaffald. Støtten går til at teste, certificere, dokumentere, markedsføre og demonstrere den tekniske isolering af tekstilaffald, hvor 1-2 referencecases indgår i projektet.

Projektet har udviklet en erstatning til træbaseret plademateriale, hvor pladens lim er erstattet med mycelium, hvilket gør løsningen komposterbar, CO2-negativ og uden kemikalier. Støtten går til produktion og certificeringer af to typer plader; Hyphen Boards til køkkenbordplader og som plademateriale til byggebranchen.

Projektet har udviklet en kalkstabiliseret ubrændt lersten, der kan fungere som alternativ til den traditionelle teglmursten. Støtten går til dokumentation og certificering af de ubrændte sten, samt markedsintroduktion og produktion, hvor to casebyggerier forventes at indgå. Løsningen har været brugt i pilotprojekter, hvor dokumentation af kvaliteten ikke forelå. Dokumentationen skal sikre, at løsningen kan få en større markedsintroduktion ved at vise, at stenen kan bruges på lige fod med almindelige mursten.