x

En lykkelig skilsmisse i Augustenborg

Artikel 9. maj 2025

I Augustenborg har byens historiske drengeskole fra 1780 i mere end et halvt århundrede i bogstavelig forstand været smedet sammen med den moderne nabo, det tidligere rådhus opført i 1960. Men sådan er det ikke mere. De to huse, som før var bygget sammen, er nu skilt fra hinanden – helt efter den plan, der blev lagt, da Realdania By & Byg i 2024 købte drengeskolen

”Man kan vel kalde det for en lykkelig skilsmisse, hvor begge parter skal lande på egne ben. Vores opgave lige nu er at sikre, at bygningerne kan fortsætte livet hver for sig. Med en fælles historie i bagagen, men også med behov for et nyt samliv, hvor bygningerne skal deles om Louise Augustas Plads”, siger projektleder Casper Clement Nielsen fra Realdania By & Byg, der er i gang med at restaurere den knap 250 år gamle drengeskole.

I oktober 2024 købte Realdania By & Byg af Sønderborg Kommune den gamle drengeskole og et tidligere sprøjtehus fra omkring 1958. Bygningerne, som ligger ved Louise Augustas Plads i Augustenborg, skal restaureres, så deres kvaliteter fremstår tydeligere.

En overraskelse under jorden

Den lykkelige skilsmisse er bl.a. sket ved, at forbindelsesgangen i glas og stål, som før bandt bygningsparret sammen, nu er væk. Håndværkere arbejder nu på, at der i fremtiden kan komme el, vand og varme til drengeskolen. En opgave, der på papiret var simpel. Men der gemte sig en overraskelse under jorden, da entreprenøren begyndte at grave i Storegade, som løber langs drengeskolens facade.

”Vi bliver noget overraskede, da vi ser låget til en brønd, hvor vores ledninger skulle føres frem. På fotos fra begyndelsen af 1900-tallet kan vi se, at der ved siden af indgangen til skolen står en vandpumpe, som på et senere tidspunkt er blevet fjernet. Brønden er formentlig kommet til i 1800-tallet og er registreret og bevaret, så vores ledninger og rør trækker vi rundt om drengeskolen i stedet”, fortæller Casper Clement Nielsen.

Ved siden af drengeskolen ligger et lille, tidligere sprøjtehus, som også er en del af Realdania By & Bygs projekt. Bygningen, som er opført omkring 1958, er også blevet ”afkoblet” fra rådhuset.


Livet efter skilsmissen

I takt med, at bygningerne bliver skilt fra hinanden – praktisk og funktionelt – så melder overvejelserne sig ligesom efter en skilsmisse: Hvad er vigtigt for mig? Hvilke værdier indretter jeg mit liv efter? Hvordan er min nye plads i fællesskabet?

Vi har stået på hovedet i arkiverne, for at finde tegninger eller beskrivelser af den oprindelige indretning af drengeskolen. Trods god hjælp fra både lokalarkivet, kommunen og Rigsarkivet har vi ikke fundet noget, som kan støtte os i disponering af bygningens indre. Så vores udfordring er nu at skabe balance mellem de bærende fredningsværdier og den fremtidige brug som kontorer. Da ingen originale tegninger er bevaret, så har vi kun få markører at gå efter”, siger Casper Clement Nielsen.

En af markørerne er ”dielen”, den gennemgående gang, som er det eneste bevarede element fra den oprindelige grundplan, så opgaven er nu at skabe en indretning, der giver en harmonisk sammenhæng, når man træder ind fra gaden.

Det store billede

Skulder ved skulder. Sådan ligger de mange gamle barokhuse fra 1700-tallet udenfor drengeskolens fine fremhævede dør og portal med inskription, og det er disse omgivelser, at drengeskolen og sprøjtehuset skal matche Augustenborg, som er en enestående velbevaret hertugby komplet med slot, slotskirke, palæer, park og barokhuse.

”Selvom der kommer nye funktioner i drengeskolen og det lille tidligere sprøjtehus, så er det vigtigt for os, at bygningerne bidrager – til fortællingen om hertugtidens arkitektoniske helhed og særpræg – og på den måde er med til skabe et byrum i balance”, forklarer Casper Clement Nielsen.

Realdania By & Bygs arbejde med drengeskolen og det tidligere sprøjtehus er en del af et partnerskab i Augustenborg, hvor Sønderborg Kommune indretter sundhedshus og renoverer det tidligere rådhus med fokus på at bevare mest muligt og minimere CO2-udledningen.